pawelpiwowarczyk Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 (edytowane) 23 godziny temu, dovectra napisał: Dzięki. Rzeczywiście. Pogrzebałem na forum i dowiedziałem się, że: Koronka 10s - grubość 1,6mm. Koronka 9s - grubość 1,78mm. Koronka 8s - grubość 1,8mm. Grubości 11 nie znam (to był stary wątek :- ) ale widzę, że to są tak niewielkie różnice, że zakładając dużą tolerancję napędów 9 rzędowych mogę zastosować koronkę każdej grubości. Pozostaje pytanie jak na pracę napędu wpłynie przesunięcie zębów w koronce? Edytowane 24 Lutego 2021 przez bogus92 Nie cytujemy poprzedzającego posta w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 59 minut temu, pawelpiwowarczyk napisał: 1. Jak sądzicie, czy Shimanowskie koronki będą poprawnie działały na tej kasecie, szczególnie w momencie zmiany biegów? 2. Czy same zębatki w kasetach 8, 9, 10 i 11... 1. Nie będą. Jeżeli nie są synchronizowane wzgllędem przezębień. Więcej tu: http://uzurpator.com.pl/new_blog/documents/Piny,_haki_i_rampy.html http://uzurpator.com.pl/new_blog/documents/Kaseta_po_swojemu.html 2. - 6/7/8/9 sp - 1.8mm ( formalnie 9sp to 1.78 ) - 10/11/12 1 1.6mm koronki 11-12 i czasem 13 mają wbudowane dystanse. _czasami_ daje się używać koronki końcowej z kasety o mniejszej liczbie rzędów, na kasecie o większej. Ale w drugą stronę działa to kiepsko. Generalnie - zainteresuj się: http://rowery.zbooy.pl/szlif.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dave99 Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 W dniu 17.02.2021 o 00:24, Dave99 napisał: Szybkie pytanie. Po 7 latach będę musiał wymienić tylną przerzutkę w moim Kross hexagon X6 2014 bo za Chiny ludowe nie jestem wstanie jej wyregulować. Chyba sprężyna już za słabo dociska. https://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/rowery/mtb_26_hardtail/kross/31687/hexagon_x6 Manetki to Shimano Tourney ST-EF51-A, 8 biegów. Obecna przerzutka to Shimano Acera M390. Czy w takim przypadku jestem skazany na wyłącznie przerzutki shimanowskie i o sram X3 mogę pomarzyć? Czy takie niby do 9 również można zastosować? https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-tylna-shimano-altus-rd-m370-pd1256/ Jeśli nie to ewentualnie brałbym to https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-tylna-shimano-tourney-rd-tx800-pd9140/ Wracam do tematu bo właśnie chciałem złożyć zamówienie i mam zagwozdkę. Przy tym Altus-m370 jest napisane że jest kompatybilna do tylko 34T jeśli chodzi o przód (tak wnioskuję). https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/altus-m370/RD-M370-SGS.html No fajnie ,ale ja mam z przodu również 42T. I co teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycek Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 A co ma niby tylna przerzutka do przedniej zębatki, przecież tylna przerzutka jest z tyłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 @Dave99 chodzi o max koronkę z tyłu. Odnosnie przodu istotna jest wskazana max "dyferencja" (różnica.między największą a najmniejszą zębatką) wynosząca 22Z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Tam masz największą zębatkę na kasecie maks 34, a min 28 i te 34 i 28T dotyczy tylnej kasty, ma być to kaseta 9 rzędowa od 11-28 do 11-34 albo coś pomiędzy. Co do korby, masz mieć maks różnicę zębów pomiędzy najmniejszym, a największym blatem 22T, czyli jakaś tam powiedzmy 40-30-22 jest ok, bo różnica wynosi 18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelpiwowarczyk Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 (edytowane) 8 godzin temu, uzurpator napisał: 1. Nie będą. Jeżeli nie są synchronizowane wzgllędem przezębień. Więcej tu: http://uzurpator.com.pl/new_blog/documents/Piny,_haki_i_rampy.html http://uzurpator.com.pl/new_blog/documents/Kaseta_po_swojemu.html Dzięki za wartościowe informacje. Przypomniałem sobie stare czasy, kiedy regularnie zaglądałem na Twoją stronę. Szkoda że już nie piszesz. Przyjrzałem się kasecie SunRace'a. Ma przetłoczenia analogiczne do Shimanowskiego HG. Porównałem odpowiednie koronki SR (te brudno-czarne na górze) i Sh (brudno-srebrne) i okazało się, że zarówno 11z jak i 13z są przesunięte SR względem Sh o tą samą wartość - szerokość najwęższego wpustu. Za to 15z obu producentów są już identyczne, bez przesunięcia. Problem w tym, że o ile wszystkie koronki SR pochodzą z tej samej kasety, o tyle Shimanowskie leżały luzem w gratach i nie mam pojęcia od jakich kaset (ilu rzędowych) pochodzą. To może mieć zasadnicze znaczenie, bo wydaje mi się, że przesunięcie w fazie zębów względem wielowpustu zależy również od rzędowości kasety. Zdjęcie dwóch Shimanowskich koronek 11z. Są ewidentnie przesunięte w fazie. To otwiera nowe pole do dociekań w kwestii kompatybilności, bo być może koronki tego samego producenta, o tej samej liczbie zębów i tej samej grubości ale z kaset o różnej rzędowości (albo będących na innych biegach w kasecie) będą miały przesunięcie fazowe zębów upośledzające pracę napędu? Żeby to dokładnie rozgryźć pewnie bym musiał porównać kasety SR i Sh o tej samej rzędowości i takim samym stopniowaniu oraz tego samego producenta o różnej rzędowości. Może to delikatne przesunięcie w fazie widoczne na koronkach 11z i 13z jest stałe dla wszystkich koronek i to sposób SunRace’a na ominięcie patentu Shimano na HyperGlide? Stara prawda – im więcej wiem, tym więcej pojawia się pytań bez odpowiedzi. I to przez Ciebie Uzurpatorze :- ) Edytowane 23 Lutego 2021 przez pawelpiwowarczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelpiwowarczyk Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 (edytowane) 3 godziny temu, Dave99 napisał: Wracam do tematu bo właśnie chciałem złożyć zamówienie i mam zagwozdkę. Przy tym Altus-m370 jest napisane że jest kompatybilna do tylko 34T jeśli chodzi o przód (tak wnioskuję). https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/altus-m370/RD-M370-SGS.html No fajnie ,ale ja mam z przodu również 42T. I co teraz? To jest pewnie związane ze skosem przerzutki. Pisał o tym sam Uzurpator: http://uzurpator.com.pl/new_blog/documents/O_skosie_i_radzeniu_z_nim_sobie..html Kiedyś nawet widziałem gdzieś dokument Shimano na temat kompatybilności poszczególnych modeli przerzutek z rozpiętościami kasety. Mi też to spędza sen z powiek, bo moja przerzutka z ledwością obsługuje kasetę 11-40 więc nic większego mimo szczerych chęci nie włożę, a przerzutki nie zmienię bo Shimano raczyło zaprzestać produkcji przerzutek "Low normal" :- ) Co do samego Altusa, przed rokiem pomagałem znajomemu w założeniu i regulacji nowej Alivio. Być może trochę z własnej winy (pierwszy raz wówczas ujrzałem przerzutkę direct mount) ale byłem zniesmaczony jak bardzo trzeba się namęczyć z regulacją tego i jak niskiej jakości jest to sprzęt (jaka jest wiotka). Nie ma startu nawet do najstarszej przerzutki jaką mam w kartonie Alivio MC-18 z pierwszego prawdziwego roweru. Używka XT będzie IMHO lepszym wyborem. Edytowane 23 Lutego 2021 przez pawelpiwowarczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dave99 Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Z tyłu celowo kupiłem kasetę tylko 11-30 bo dla mnie i to tak aż nadto. W praktyce używam 11,13,15,17 z tyłu i 42,32 z przodu. Reszta to dla mnie pic na wodę i mogła by w ogóle nie istnieć. Poprzednia budżetowa przerzutka Shimano Acera M390 wytrzymała mi kilka lat i nic się nie pogięło. Ta nowa m370 wygląda nawet tak samo jak stara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 25 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 Czy jest ktoś w stanie w 100% potwierdzić, że przerzutka ss ultegry r8000 ogarnie kasetę 32? W teorii niby 30 ale wiadomo jak to jest z shimano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 25 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 W dniu 24.02.2021 o 15:47, Dave99 napisał: Z tyłu celowo kupiłem kasetę tylko 11-30 bo dla mnie i to tak aż nadto. W praktyce używam 11,13,15,17 z tyłu i 42,32 z przodu. Reszta to dla mnie pic na wodę i mogła by w ogóle nie istnieć. Poprzednia budżetowa przerzutka Shimano Acera M390 wytrzymała mi kilka lat i nic się nie pogięło. Ta nowa m370 wygląda nawet tak samo jak stara. I dlatego są napędy 1x żeby nie mieć przerzutki z przodu. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 26 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 18 godzin temu, Mihau_ napisał: Czy jest ktoś w stanie w 100% potwierdzić, że przerzutka ss ultegry r8000 ogarnie kasetę 32? Odpowiem Ci za tydzień... jak sprawdzę, ale musi się najpierw kurier zjawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 26 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 @abdesign fejsbukowa grupa odpowiedziała jednoznacznie, że zarówno 105, ultegra jak i DA na krótkich wózkach działają z kasetami 32. W większości z kompaktowymi korbami ale mniejsza, przy 52-36 też jakoś pojadę. W sumie przełożeń, gdzie napisanie łańcucha jest najbardziej potrzebne nie używam. Skąd kasetę zamawiałeś i jaką. Na rowerplus są jakieś sunrace i korci mnie wypróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 26 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 (edytowane) 59 minut temu, Mihau_ napisał: Skąd kasetę zamawiałeś i jaką. Rozczaruję Cię, wziąłem używki cs-6800 (akurat interesujące mnie koronki czyli duże częściej są zdrowe). To tak tylko do testu czy da się poskładać interesujące mnie stopniowanie. Ps. Na korbie 52x36 mogę sprawdzić bo taką mam. Edytowane 26 Lutego 2021 przez abdesign Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 26 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 @abdesignja akurat na żadną używkę wartą uwagi nie trafiłem, tzn. taką o dobrym stosunku cen vs. stopień zgruzowania już zamówiłem kasetę także prawdopodobnie we wtorek test😝 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dave99 Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Nie chcę tworzyć nowego wątku. Może ktoś podać nazwy przerzutek elektronicznych ale przewodowych do mtb? To sobie myślę że jak będę przy kasie to sobie coś takiego sprawić do ebika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 seria xt i xtr z shimano z dopiskiem di2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dave99 Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Pytanie. Czy wydając ponad 2.5k zł na SHIMANO XTR Di2 RD-M9050 dostajemy cały komplet? Tzn. przerzutkę,wyświetlacz,manetki,baterię? Bo jeśli tylko samą przerzutkę to shimano chyba na łeb upadło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 28 Lutego 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 To sprawdź ile kosztuje Sram AXS 😉 Swoją drogą warianty przewodowe elektrycznych przerzutek dzisiaj już lekko trącą myszką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 19 minut temu, bogus92 napisał: o sprawdź ile kosztuje Sram AXS 😉 ale to jedyne w co warto iść w MTB ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 28 Lutego 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Zgadzam się. Z drugiej strony nie rozumiem dlaczego ktoś chce iść w kable, jak można sié ich pozbyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stonas Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Witam. Posiadam korbę sr suntour xct v2 48/38/28. Z racji zmęczenia całego napędu kupiłem nowy: łańcuch CN - HG40 Kasetę 7rz acera CS-HG41 I teraz pytanie jaka korbę powinienem kupić, wkład suportu to RPM BB-7420 gwint angielski. Długość mufy 68mm, długość osi 118mm. suport jest ok, więc niekoniecznie chciałbym go wymieniać, chyba że nic do niego nie dopasuje. Przerzutka przednia zwykła FD-TX51, tylna bodajże Alivio. Rowerem jeżdżę głównie po mieście, do pracy, weekendowo głównie po ścieżkach rowerowych, leśnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 (edytowane) https://allegro.pl/oferta/korba-kor35-miranda-alfa-3-alu-europ-altus-48-2k-s-9513114101 Tania, przyzwoita jakość, nawet dość lekka i powinna pasować na 118 mm suport (taki jest w opisie jako zalecany). Łańcuch HG40 to zabójca napędów i po pierwszych 300- 400 km najlepiej założyć coś lepszego, np. HG71 lub KMC X8. Edytowane 28 Lutego 2021 przez marvelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stonas Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 I tak miałem zamiar kupić drugi na przekładkę. Co do HG40, sugerowałem się dość sporym wzięciem na alledrogo i pozytywnymi opiniami na temat tego łańcucha.. Masz na myśli, że po 300-400km będzie zbliżał się do 1% rozciągnięcia i w ten sposób będzie dalej niszczył napęd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 HG40 jest zrobiony z plasteliny, niski model i tyle. Możesz rozważyć KMC, hg71 czy nawet poszukać łańcucha 9s, które są o wiele bardziej wytrzymałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi