saldiam Napisano 21 Października 2020 Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Witam, Po pokonaniu niejednej górki na kupionym w tym roku rowerze - Giant Trance 2 2019 stwierdziłem, że napęd 1x11 jak dla mnie nie jest na górskie trasy. Postanowiłem wstawić przednią przerzutkę, lewą manetkę i zrobić napęd 2x11 z tarczami na korbie 24-34 Rower w głównej mierze jest w specyfikacji fabrycznej. Otwory z zaślepkami na dolnej rurze są po jednym od góry (obecnie 2 pancerze do hamulca i tylnej przerzutki) i od dołu (zaślepka bez otworów). Moje pytanie jest następujące: Przerzutka przednia side swing - FD-M7020-11-D (chwalona kilka postów powyżej) czy down swing - FD-M7025-11-D (na 2. zdjęciach tego roweru w googlach z napędem 2x11 jest przerzutka downswing) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 21 Października 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Października 2020 To czy side czy down warunkuje rama a raczej prowadzenie linki. Jeśli można od przodu to zdecydowanie side swing, jeśli nie to down swing. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saldiam Napisano 21 Października 2020 Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Oglądając rower, układ otworów i zaślepek wdaje mi się możliwy montaż przerzutki side swing. Ale mam wrażenie, że do roweru raczej dedykowana jest przerzutka down swing. Oczywiście na podstawie wielu pochlebnych opinii wolałbym przerzutkę sideswing. Wklejam link do sklepu z widokiem 360 tego roweru w wersji 2x11 oraz zrzut ekranu z opisanym problemem. Szczególnie martwi mnie czy prowadzenie pancerza hamulca lub tylnej przerzutki pod mufą suportu i przez pracujący wahacz będzie trwałe i "bezpieczne" https://www.sportokay.com/lv_en/giant-trance-2-27-5-2019-all-mountainbike.html Liczę na pomoc osób bardziej doświadczonych w budowie obecnych rowerów, bo moje doświadczenie z poprzednim rowerem zatrzymało się na 3x8 Alivio i V-brakeach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 21 Października 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Według mnie oba pancerze mogą iść górą i tak będzie lepiej, miejsce w zaślepkach powinno się znaleźć. Przerzutka z tego co widzę jest montowana bez obejmy - bezpośrednio do ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saldiam Napisano 22 Października 2020 Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Tak montaż przerzutki jest bezpośredni. W górnym otworze dolnej rury obecnie są 2 pancerze do hamulca i tylnej przerzutki. Można dołożyć 3, ale fabryczne przelotki są max z 2 otworami - trzeba by przerobić... Lub jeden z nich puścić dołem Lub założyć downswing i nie kombinować Byłbym wdzięczny za jakieś sugestie co do wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Października 2020 Udostępnij Napisano 23 Października 2020 W dniu 12.08.2017 o 18:18, Puklus napisał: W tym temacie zwyczajnie rozmawiamy, pytamy i odpowiadamy na tematy kompatybilności napędów. Zrobiłem oddzielny temat, by kompendium było przejrzyste i w miarę czytelne, choć wiem ze jest długie. Są tam zawarte, jak mi sie wydaje, wszystkie istotne informacje, które pomogą odpowiedzieć na pytanie czy to będzie działać. W razie czego, tu można śmiało pisać bo nie uwzględniałem chociażby wielkości kaset bo temat by miał ze 3 strony. dzień dobry Zastanawiam się nad wymianą żonie napędu Schimano 3x6 wolnobiegu na korbę Hollowtech2 2 rzędową i dylemat mam tego typu, bo nie znalazłem nigdzie, czy będzie to działało gdybym chciał zostawić z tyłu wolnobieg 6 rzędowy czy lepiej doinwestować i zmienić go np. na 8 czy 9 rzędową kasetę? Co prawda zdaję sobie sprawę że dojdą mi koszty i to nie małe ale rower ma już około 10 lat a i same klamki od zmiany biegów wymagałyby już odświeżenia. Proszę o poradę w takim razie jeszcze czy przepleść piastę tylnią zmieniając z wolnobiegu na kasetę czy kupić już całe koło 26 cali. Żona na co dzień jeździ rowerem do pracy po mieście, wybiera się również rodzinnie poza utwardzone ścieżki, np. do lasu czy po szutrowych dróżkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 23 Października 2020 Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Teraz, Piotrek_81 napisał: Proszę o poradę w takim razie jeszcze czy przepleść piastę tylnią zmieniając z wolnobiegu na kasetę czy kupić już całe koło 26 cali. Kupić całe koło i kasetę. Przerabiałem ten temat niedawno instalując 8s, zamiast strego wolnobiegu 6s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Października 2020 Udostępnij Napisano 23 Października 2020 dziękuję za odp. Czyli koszty urosną ale myślę, że przy jej jeździe to starczy na kolejne 10 lat. A czy coś byś polecił bo patrząc na rynek to można dostać zawrotu głowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 23 Października 2020 Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Ja założyłem Altusa 8s z kaseta Shimano i łańcuch KMC. Nawet z przodem nie NW, napęd 1:8s działa bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Października 2020 Udostępnij Napisano 23 Października 2020 dziękuję za podpowiedź. Muszę w takim razie teraz tylko wszystko policzyć. Miłego dnia życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leoms Napisano 25 Października 2020 Udostępnij Napisano 25 Października 2020 Witam, czy korba FC-TY501 będzie współpracować z łańcuchem 9 rzędowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 25 Października 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Października 2020 Da radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leoms Napisano 25 Października 2020 Udostępnij Napisano 25 Października 2020 To super, dzieki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekelga Napisano 26 Października 2020 Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Witam Panowie szukam manetek XT M780 3x10, dość ciężko je znaleźć, widzę że na Allegro są dwa komplety i na OLX jeden. Mam pytanie czy zdarzały się podróbki tych manetek czy nie muszę się tego obawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 26 Października 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Jakby co, to forumowy kolega wystawia w dziale "Sprzedam" prawą, ale pod I Speca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 27 Października 2020 Udostępnij Napisano 27 Października 2020 (edytowane) Witam, która z przerzutek 10/11/12 będzie miała najmniej problemów z kasetą 11s 11-42 w ukladzie 1x? Przy dość lajtowej jezdzie, bez mocnego terenowego rypania. Edytowane 27 Października 2020 przez remover Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezi Napisano 27 Października 2020 Udostępnij Napisano 27 Października 2020 Przerzutka 11biegowa chyba z definicji pasuje do kasety 11biegowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 28 Października 2020 Udostępnij Napisano 28 Października 2020 No można się domyślić. Ale ponieważ te Dynasis generalnie kompatybilne między sobą, to może któraś z przerzutek będzie lepiej sie zachowywała w takim ukladzie. I nie koniecznie 11-ka. Lub mieć lepszy stosunek cena/możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 28 Października 2020 Udostępnij Napisano 28 Października 2020 Poszukaj okazyjnie rd-m7000-11 GS ( to niechciana przerzutka bo droga, niewiele tańsza od xt ) a jeszcze w starej cenie ok. 200 pln można upolować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Października 2020 Udostępnij Napisano 30 Października 2020 dzień dobry a czy kaseta HG31 8 rzędowa będzie współpracować z tylnią przerzutką Shimano Tourney TZ i standardową 3 rzędową korbą? Bo zmieniłem z 3x6 na 3x8 ale nie wiem czy ta przerzutka będzie jeszcze miała zakres aby obsłużyć czy trzeba będzie ją też zmienić? Dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 30 Października 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Października 2020 Według strony Shimano maksymalna obsługiwana zębatka to 28T, minimalna 14T, więc z większością kaset 8s będzie problem, zwłaszcza że Tourney nie działa dobrze nawet na 6-rzędowej kasecie. https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/tourney-tz500/RD-TZ500-GS.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KurczakNorris Napisano 30 Października 2020 Udostępnij Napisano 30 Października 2020 A moim zdaniem spróbuj. Z kasetą 8s 11-30 lub 11-32 ten tourney TZ (To Zuooo) powinien dać sobie radę. Wkręcisz tylko śrubkę B, żeby odpowiednio oddalić górne kółko wózka od kasety. Z korbą 3s oczywiście nie ma problemu. Jeżeli nie zadziała lub praca będzie niezbyt dobra, wtedy kupisz jakąś klasyczną (nie shadow) przerzutkę Deore, bo ona obsłuży spokojnie 11-34. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thetere Napisano 31 Października 2020 Udostępnij Napisano 31 Października 2020 Mam korbe NX na śruby do kasety 11s. Chciałbym zmienić zębatkę na jakiegoś chinola typu deckas. Na stronie srama jest napisane że korba ma 94 bcd, natomiast u chińczyków są tylko 96 lub jednocześnie 94 i 96. Czy te zębatki będą pasować do korby srama ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wmmmm Napisano 31 Października 2020 Udostępnij Napisano 31 Października 2020 Cześć, Moja stara przerzutka dogorywa, wg. serwisu nie nadaje się do regulacji i ogólnie mam duży kłopot z przeskakiwaniem łańcucha, więc szukam czegoś na jej miejsce. Aktualny napęd to: - przerzutka tył: Shimano Deore RD-T610 SGS - kaseta: Shimano Deore CS-HG500-10 11-34T - manetki: Shimano Deore SL-T610 3x10 - łańcuch Shimano CN-HG54 (HGX) Moje pytanie jest następujące: czy przerzutka SHIMANO XT RD-T780 SGS będzie kompatybilna z resztą zestawu? Ewentualnie, czy jest jakaś inna godna uwagi w tym zakresie cenowym? Dzięki z góry za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 31 Października 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Października 2020 6 godzin temu, thetere napisał: Mam korbe NX na śruby do kasety 11s. Chciałbym zmienić zębatkę na jakiegoś chinola typu deckas. Na stronie srama jest napisane że korba ma 94 bcd, natomiast u chińczyków są tylko 96 lub jednocześnie 94 i 96. Czy te zębatki będą pasować do korby srama ? Musiałyby być większe otwory, aby dopasować zębatkę do dwóch rozstawów. Wrzuć link co chcesz kupić. 6 godzin temu, wmmmm napisał: Cześć, Moja stara przerzutka dogorywa, wg. serwisu nie nadaje się do regulacji i ogólnie mam duży kłopot z przeskakiwaniem łańcucha, więc szukam czegoś na jej miejsce. Aktualny napęd to: - przerzutka tył: Shimano Deore RD-T610 SGS - kaseta: Shimano Deore CS-HG500-10 11-34T - manetki: Shimano Deore SL-T610 3x10 - łańcuch Shimano CN-HG54 (HGX) Moje pytanie jest następujące: czy przerzutka SHIMANO XT RD-T780 SGS będzie kompatybilna z resztą zestawu? Ewentualnie, czy jest jakaś inna godna uwagi w tym zakresie cenowym? Dzięki z góry za pomoc! XT T780 będzie w pełni kompatybilna z resztą napędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi