Skocz do zawartości

[Kompatybilność napędów] Temat do dyskusji, zadawania pytań, etc.

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 11.12.2024 o 14:53, Dokumosa napisał:

@Asinek Tak, cues będzie kompatybilny. Ale jeśli masz ramę nie-boost to rozglądaj się za korbą z linią łańcucha 49mm. Shimano takiej obecnie nie oferuje.

M5100 są dostępne z linią łańcucha 49mm

W dniu 8.12.2024 o 21:47, Dokumosa napisał:

1. Tak, pasują

2. Nie, szosowa nie wejdzie (a jaka to piasta?)

Dzięki, jednak kupiłem korbę M5100.

Piasta FH-M590 i FH-M615

W dniu 8.12.2024 o 22:31, grzesiowu napisał:

ale co konkretnie chcesz osiągnąć jeśli idzie o mieszanie bębenka mtb z kasetą road

Chcę mieć możliwość zmiany stopniowania przełożeń w zależności od trasy, czasem są zupełnie płaskie i długie, gdzie dwa ząbki różnicy to dość dużo, a taka 12-26 była by idealna (już wiem, że nie pasuje ani bębenek ani manetka ani przerzutka). Na trudniejszy trekking wrzuciłbym kasetę CS-M5100 11-42. Do tej pory przy 8sp dokładałem pojedyncze koronki tam gdzie chciałem mieć ciasne stopniowanie i to zdawało egzamin, mógłbym tak robić z tą 11-42 ale 5 dużych koronek ma znitowanych 😕 Chyba wymagam zbyt dużo od napędu 1x11 :D Jeszcze jest opcja Chińska: kaseta Sunshine/ZTTO 11-42, która nie ma znitowanych koronek i można sobie pożonglować

W dniu 8.12.2024 o 22:49, marcin_ostrów napisał:

Uściślając , 11 sp grawelowe wejdą HG700/800 , mimo że są opisane jako 105/Ultegra 

Dobrze wiedzieć. Zauważyłem, że kasety 11sp z literą M są do mtb, R do szosy, a HG pasują tylko na 10sp

Edytowane przez tob
uzupełnienie

Przyznaję się że zgłupiałem .... Wymiana korby z MT500 na M7100 . W teorii lekko , łatwo i przyjemnie , w praktyce zonk. W 7100 za krótka oś, widać że frez jest płytszy  , nie ma opcji złapania korkiem do likwidacji luzu , nie wspominając o poprawnym przykręceniu. Mufa PF92 , suport MT500 , żadnych podkładek .

Co ja za korbę kupiłem ? :D

90855a1c-a2f2-4fc7-a784-332a77bb3cfa.jpeg

5440eab4-1175-4b10-9071-07668e4113d3.jpeg

8e60111b-3f44-4b91-86fe-60e6ba3fa23a.jpeg

e981162c-4508-469c-b05e-28910e39f058.jpeg

Edytowane przez marcin_ostrów

Nie znam się,  mam tylko jeden zestaw SLX, razem z nim kupiłem suport  wkręcany taki jak kazali , taki  mniejszy, na klucz do suportów szosowych,

z tą tańszą korbą może  masz suport z miskami jak to drzewiej bywało , większymi,  ( w wersji z gwintem to widać) toć może suport robi różnicę, węższy szerszy ?  Może trzeba kupić zalecany do SLX  przez Shimano ? szuport 800 trek

Edytowane przez itr

Obadałem temat , stara korba ma inny q factor i chain line  . W Shimano korby z większym qf mają inne prawe ramię , i wynika mi że oryginalnie siedziała tam korba z chainline 55 i q factorem 177 a nie 171 jak ma slx. Wtedy oś ma 121 a nie 115 mm . Natomiast nie tłumaczy to faktu braku możłiwości skręcenia tego w mufie 92 mm. No  i nie było podkładek 3 mm po obu stronach , a przy osi 121 powinny być .

No chyba że jutro wezmę większy młotek i wlezie :D

Cześć. Czy mogę w korbie Shimano FC MT511-30T wymienić zębatkę fabryczną Shimano 30T na Garbaruk? Otwory się zgadzają, ale martwi mnie offset Garbaruka 2,6 lub 4mm. Czy ten offset nie zmieni mi linii łńcucha 52mm? A jak zmieni to czy to spowoduje, że napęd będzie źle działał? Kaseta 12-rz, 10-51 Deore. Offest zwiększ czy zmniejsza linię łańcucha?

Link do zębatki na stronie Garbaruk.