Skocz do zawartości

[Kompatybilność napędów] Temat do dyskusji, zadawania pytań, etc.

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

na stronie Shimano w przypadku korb podawane są dwa parametry O.L.D., przelotowy typ to chyba sztywna ośka a typ wew/zew?

- O.L.D.|Oś przelotowa (mm) 142, 148

- O.L.D.|Typ wewnętrzny/zewnętrzny 135, 141

Czy jeśli mam z tyłu zwykły QR9 135mm z linią łańcucha 52 to podejdzie taka korba?

Edytowane przez maciekelga

Rower szosowy oryginalnie miał pełną grupę ultegra 6500 2x9, kaseta, zębatki korby i łańcuch nadają się do wymiany. Z przodu obecnie są zębatki 53 i 39, z tyłu kaseta 11-32, dokładnego oznaczenia kasety nie widzę, ale to już raczej nie jest oryginalna bo zakres niby za duży dla tylnej przerzutki, ale jednak działa.  Przerzutki i klamkomanetki działają spoko, większego zakresu mi nie potrzeba, najtwardszych przełożeń i tak nie używam. Myślałem, żeby wstawić z przodu:

https://www.aliexpress.us/item/3256803587512765.html (myślę, o parze 34,50) 

i taką kasetę

https://www.aliexpress.us/item/2255801144642729.html (11-28)

najlżejsze przełożenie by zostało, najtwardszego bym się pozbył, ale pewnie płynniej trochę by było.

do tego łańcuch kmc x9.

bedzie to działać?

Ultegra 6500 to na 100% BCD 130 mm (mam taką), więc nie ma szans na zębatkę 34 z. Najmniej chyba można dać 38 z, ale to trudno dostać. 

Aczkolwiek kombinacja 50/39 (lub 38, jeśli uda się znaleźć) dla kogoś, kto nie używał najszybszych biegów, będzie wygodniejsza w obsłudze, bo zmiany przednią przerzutką będą bardziej płynne, a wszystkie biegi z blatu trochę się "zmiękczą".

Edytowane przez marvelo

Cześć. 
Szukajka pod M6100  i M7100 wyrzuca tylko jeden temat ;) 

Obecnie w nowym rowerze (Sensa) Mam M6100. 
Chciałem spróbować jazdy na 3 łańcuchy, żeby kaseta przeżyła trochę więcej. 
Pozostałe brać też M6100 czy lepiej łańcuch od 105 M7100? 

Przy jeździe na 3, można stosować różne łańcuchy, czy lepiej takie same? 

Dzień dobry. Jeśli pytanie się powtarza to przepraszam, starałem się przeszukać temat ale nic nie znalazłem. 

Mam obecnie pełną grupę XT 8100, kaseta 10-51 12rz.

Chciałbym spróbować elektroniki, czy przerzutka od srama XX1 Axs plus manetka zgra się z resztą podzespołów shimano? 

Sram jest w pełni elektroniczny a shimano di2 chyba potrzebuje kabli, nie wiem czy bym to poupychał w ramię. 

Dziękuję i pozdrawiam 

Nie zamontujesz shimano di2  12 biegów bo jest kompatybilne tylko z rowerami elektrycznymi z systemem shimano steps. 

Przerzutka srama zadziala z kasetą shimano 12sp. Łańcuch srama xx1 zadziała z kaseetą shimano. 

Tak to wygląda w przypadku starszej axs, czy najnowsza będzie działać z kasetą i łańcuchem shimano - nie wiem.

4 godziny temu, tobo napisał:

Przerzutka srama zadziala z kasetą shimano 12sp. Łańcuch srama xx1 zadziała z kaseetą shimano. 

W teorii więc nawet po połączeniu przerzutki axs z korbą i kasetą shimano, plus ew łańcuch sramowski, powinno to zagrać? 

• 2 tygodnie później...

Cześć!

Chciałbym zapytać, jaki "większy" napęd założę pod te klamkomanetki ? 

https://www.olx.pl/d/oferta/bianchi-allroad-via-nirone-7-gravel-CID767-ID10qWlp.html?reason=observed_ad

Kiedyś widziałem też dokładnie taki sam model, ale był postawiony na GRX 400,a następny 600, lecz to były kompletne grupy. Tu zastanawiałbym się nad modernizacją napędu, bo jednak 2*9 to jest bieda trochę.

Dzięki :) 

Siema

Marin San Quentin 1 2023, chcę wymienić korbę+suport. Producent nie podaje żandych informacji dot. ramy wieć tu pytanie, co będzie pasować? W tym momencie fabrycznie wstawiony jest tam suport na kwadrat oraz jakas marna korba Sunrace. Mufa 73mm, napęd 1x9, chyba 32 zęby. W supporcie strzela od nowosci, więc pomyslałem ze wymienię całą korbę z suportem na coś mocniejszego. Ten zestawik z allegro wydaje się git, będzie git ?https://allegro.pl/oferta/shimano-fc-m5100-korba-10-11s-deore-30t-170mm-i-suport-14639700814?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=ps&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery_pla_pmax_ps&ev_campaign_id=19694848528&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIw9T53v3GhgMVXJSDBx33yincEAQYCCABEgIHxPD_BwE

Edytowane przez KarolZdybicki
dodanie linku

Witam,

Chcę zbudować sobie fitnessbike'a i znalazłem piękną bazę... z osprzętem Campagnolo Veloce 10s. I tu rodzi się pytanie, da się to pożenić z jakimiś manetkami mtb? :)

Czy chociaż przednia przerzutka będzie kompatybilna z manetkami np. shimano xt albo sram x0?

Nie bardzo rozumiem, do czego zmierza Twoja odpowiedź.

Dałem ci rozwiązanie. W internecie jest mnóstwo filmów i informacji, o takiej konfiguracji, np tu https://singletrackworld.com/forum/topic/9-speed-sram-shifter-with-a-shimano-10-speed-clutch-rear-mech-will-it-work

Najprawdopodobniej możesz dać kazdy inny model shimano 10s ze sprzęgłem. Ja użyłem zee, bo akurat taki miałem pod ręką.

Witam, 

Czy na koło szosowe (piasty formuli na maszynach ale niestety modelu sobie nie przypomnę) na którym obecnie jest założona 8-mio rzędowa szosowa kaseta, założę bez problemu 10-cio rzędową kasetę mtb (np xt-ka 11-34)?