itr Napisano 3 Kwietnia Udostępnij Napisano 3 Kwietnia (edytowane) Stal wolniej się zużywa, ale ta bez plastyku jest za ciężka i często złej jakości xt 32 104 jest ok . SLX chyba jest bliżniakiem. Jeśli w jednej z korb jest tylno jedna zębatka- lepiej zastosować zębatkę NW.... a nie samotną trzydziestkę dwójkę, pozbawioną braci 44 i 22 Edytowane 3 Kwietnia przez itr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalab Napisano 3 Kwietnia Udostępnij Napisano 3 Kwietnia W tym rowerze jest napinacz łańcucha, to coś zmienia? Dalej warto NW czy to nie ma już znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 3 Kwietnia Udostępnij Napisano 3 Kwietnia Cues vs HG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalab Napisano 6 Kwietnia Udostępnij Napisano 6 Kwietnia Przerzutka tylna shimano RD-M8000, kaseta shimano Cs-m5100-11, a łańcuch KMC X-10. Tak być nie powinno prawda? Jakie są konsekwencje, bo na pierwszy rzut oka działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 7 Kwietnia Udostępnij Napisano 7 Kwietnia a jaka rozpiętość tej kasety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 7 Kwietnia Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 10 godzin temu, michalab napisał: Jakie są konsekwencje, Dłuższe działanie na jednym łańcuchu, wydłużenie interwałów wymiany łańcucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalab Napisano 7 Kwietnia Udostępnij Napisano 7 Kwietnia (edytowane) Kaseta jest 11-51 w teorii nie obsługiwana przez rd-m8000. to tylko teoria czy są jakieś wady takiego rozwiązania? 2 godziny temu, leejoonidas napisał: Dłuższe działanie na jednym łańcuchu, wydłużenie interwałów wymiany łańcucha. W sensie łańcuch przeznaczony do 10 rzędów - kmc x10 - będzie z napędem 11 rzędowym działał dłużej niż działałby łańcuch dedykowany do 11 rzędów dajmy na to kmc x11? Edytowane 7 Kwietnia przez michalab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 7 Kwietnia Udostępnij Napisano 7 Kwietnia W kwestii łańcucha KMC nie wypowiem się bo na nich nie jeżdżę, jednakże wszystkim którzy mnie pytają co założyć to polecam między innymi te łańcuchy. Za to jeżdżę na łańcuchach Shimano i taki HG95 do 10speed wytrzymuje na napędzie jedenastorzędowym na którym jeżdżę o jedną trzecią więcej kilometrów niż dedykowany podobnej klasy HG701 11speed. Analogicznie prawdopodobnie będzie z łańcuchami KMC. W skali jednego łańcucha to jest nawet 1500 kilometrów wiecej, a przy moich przebiegach gdy jest pełnia sezonu to miesięcznie robię 1000 kilometrów, zdarzało się że był taki miesiąc że wpadało nawet 2000 kilometrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 7 Kwietnia Mod Team Udostępnij Napisano 7 Kwietnia Ja od 3 napędów jeżdżę na KMC z serii X. Głównie z tego powodu bo są chwalone za wytrzymałość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 7 Kwietnia Udostępnij Napisano 7 Kwietnia M8000 raczej nie ogarnie 11-51. Fartem niektórzy kładli do niej 11-50, ale czy i jak to działa wyłącznie zależy od haka i ramy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalab Napisano 7 Kwietnia Udostępnij Napisano 7 Kwietnia (edytowane) To czym w ogóle różnią się łańcuchy 10 i 11 rzędowe? Z tego co piszecie i z tego, że zębatki są te same jak rozumiem, domyślam się, że wymiar wewnętrzny łańcucha raczej też musi być ten sam, albo przynajmniej bardzo zbliżony. Czy kaseta 11s z łańcuchem 10s nie będzie się szybciej zużywała? Edytowane 7 Kwietnia przez michalab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 7 Kwietnia Udostępnij Napisano 7 Kwietnia szerokość wewnętrzną mają taką samą (zresztą 9 też) ale szerokość zewnętrzna 10 jest już większa, może haczyć o sąsiadujące koronki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak56 Napisano 7 Kwietnia Udostępnij Napisano 7 Kwietnia Czy przerzutka tylnia Shimano 105 na 10 rzędów GS RD-5701będzie działać z manetką 10s taigra 4700? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 7 Kwietnia Udostępnij Napisano 7 Kwietnia Nie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 7 Kwietnia Udostępnij Napisano 7 Kwietnia (edytowane) 2 godziny temu, michalab napisał: Czy kaseta 11s z łańcuchem 10s nie będzie się szybciej zużywała? Nie będzie, nic takiego nie zauważyłem u siebie. Mam kasetę 11speed Shimano M7000 z przebiegiem około 20000 kilometrów jeżdżona ostatnie kilka tysięcy na łańcuchu 10s i nadal przyjmuje nowy łańcuch bez przeskakiwania. Edytowane 7 Kwietnia przez leejoonidas 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 10 Kwietnia Udostępnij Napisano 10 Kwietnia Hej, mam taką zagwozdkę odnośnie zębatek korby w szosie. Aktualnie są tam blaty 52/36 11s. Czy np. po wymianie na blaty 50/34 10s będzie problem z kompatybilnością łańcucha 11s z takimi zębatkami? Mam korbę rs500 a taniej mi wyjdzie zmiana zębatek jak całej korby. Chce zmiany bi jednak te blaty mnie wykańczają przy podjazdach. Ktoś robił taka przeróbkę? Nie koniecznie w szosie ale działało i nie ma z tym problemów. Znalazłem blaty straling pcd 110mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lubaxd Napisano 16 Kwietnia Udostępnij Napisano 16 Kwietnia Hej kupiłem: Shimano Alivio RD-M3100-SGS SGS Kaseta SHIMANO Altus CS-HG31 czarny / Ilość biegów: 8 / Stopniowanie: 11-34 Łańcuch SHIMANO Alivio CN-HG40 / Liczba rzędów: 8 6 7 / Liczba ogniw: 114 / Czy ta przerzutka będzie kompatybilna z 8 rz. kasetą? Wszedzie mi pisali żeby brać przeezutkę 7/8/9 rz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 16 Kwietnia Udostępnij Napisano 16 Kwietnia Będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vatc Napisano 16 Kwietnia Udostępnij Napisano 16 Kwietnia (edytowane) Z przodu 3 rzędowa korba Shimano Tourney, z tyłu 8 rzędowa kaseta Deore i oryginalnie łańcuch 118 ogniw. Czy z łańcuchem 114 ogniw będzie to sprawnie działać? Edytowane 16 Kwietnia przez vatc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 16 Kwietnia Mod Team Udostępnij Napisano 16 Kwietnia Jeżeli długość 118 ogniw byłą optymalnie dobrana to 114 będzie oczywiście za krótki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateoJazz Napisano 18 Kwietnia Udostępnij Napisano 18 Kwietnia (edytowane) Mam przerzutkę RD-M8000 SGS, kaseta 11 rz chińska Sunshine 11-46, z przodu blat 36T, korba deore FC-M590. Jeden bieg po środku kasety nie chce się zrzucać na twardszy albo zrzuca się z dużym opóźnieniem. Reszta wszystkie git. Czy jest szansa na regulację tego ? Czy do tego służy baryłka przy manetce ? Doczytałem teraz kilka postów gdzie użytkownicy pisali o problemach z regulacją chińskich kaset. Czyli może być to też przypadłość słabej jakości kasety ? Edytowane 18 Kwietnia przez mateoJazz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 21 Kwietnia Udostępnij Napisano 21 Kwietnia Czy człowiekowi, który całe życie rowerowe używał trigerów Srama, będzie łatwo się polubić z gripsh*tem tegoż Srama? Myślę nad GXem 11s, bo na wyższe modele budżet nie pozwala. Proszę o opinię i uwagi przesiadkowiczów. Czy używając naprzemiennie dwóch rowerów z różnymi manetkami, nie pitoli się Wam, choćby przez chwilę, zmienianie biegów? Na codzień jeżdzę automatem, ale jak wsiądę do manuala żony, to chwila mija zanim mój mózg się przestawi na inną skrzynię. To taki przykład, ale może jest w tym trochę analogii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 21 Kwietnia Udostępnij Napisano 21 Kwietnia Przyzwyczaisz się, mam 12 i jest bardzo dobra. Problemy są, gdy masz tył ma wstecznym ciągu w jednym rowerze. Albo klamkomanetki szosowe Sram i Shimano w dugim. Do roweru i ostrej wyrypy Gripszift jest zawsze uroczy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filipopopulos Napisano 28 Kwietnia Udostępnij Napisano 28 Kwietnia Hej, mam Tribana rc100 Tarcza: 44 zęby, kaseta 7-rzędowa 12 X 28 noname bo fabryczna się rozpadała i serwis wymienił, przerzutka tylna Shimano RD-TY300 SGS. Chciałbym wymienić łancuch bo stary się już chyba wytarł od piachu i błota, oczka w ogniwach mają luzy (https://ibb.co/Fnzv46N) i zgłupiałem. Fabrycznie jest łańcuch KMC Z 3-8 118 ogniw, łancuchy do napędów 6-8 zwykle mają 114 ogniw i nie wiem jaki kupić. Normalnie brać ten 114 np. Shimano HG i przerzutka sobie napnie ten łancuch? Czy lepiej zamówić 116 bo 118 nie widzę takich łańcuchów 7r. Skróciłem ten fabryczny do 116 i przerzutka wygina się jak na zdjeciu, wygląda to ok? https://ibb.co/z7zfFBZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 29 Kwietnia Udostępnij Napisano 29 Kwietnia Dobrze policzyłeś te ogniwa? Bo trochę mnie dziwi, że przy blacie 44 z i kasecie 28 z trzeba aż 118 ogniw. W Romecie Pasacie, gdzie był bardzo długi tylny widelec, większe koła (ETRTO 630, 27x1 1/4), blat 52 z i wolnobieg 14-28 starczało 116 ogniw. W każdym razie tak jak na zdjęciu może być, chyba że te 116 ogniw jest już o dwa ogniwa dłuższe, bo łańcuch tak mocno zużyty ("wyciągnięty"). Choć można by jeszcze nawet nieco skrócić, więc moim zdaniem jak kupisz nowy 116 ogniw (polecam KMC X8, np. ORYGINALNY Łańcuch rowerowy KMC X8 116 ogniw 6/7/8 rzędowy + SPINKA X8.93 - WPX8NG116 - 15150289238 - Allegro.pl, w żadnym razie Shimano HG40, bo to szajs), to będzie ok. Ale obawiam się, że kaseta może nowego nie przyjąć, jeśli z tak mocno zużytym już trochę pochodziła. Możesz dać zdjęcie, jak wyglądają zębatki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi