itr Napisano 12 Stycznia Udostępnij Napisano 12 Stycznia Zakres wychylania starej przerzutki można sprawdzić już teraz, przed zakupem. w szosówkach u mnie przeważała jazda 53 na środek kasety… jak jest u Ciebie z mniejszym blatem? Napęd szosy robi olbrzymi przebieg i warto na podstawowym ( u Ciebie popularnym) ułożeniu dać najlepszą linię łańcucha… to żr GRX da się oswoić nie znaczy że to jest ideał. nie mam wiedzy jak encyklopedia ale w moich czasach do bcd 110 ( czyli w 2016 roku - 5 śrub) najmniejsze zębatki miałem -znałem 34z dopiero 110bcd na 4 śruby zmniejszył ilość zębów do 30…. Niech ktoś to zweryfikuje… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 12 Stycznia Udostępnij Napisano 12 Stycznia Dowolne 110bcd ogranicza zębatkę do 34T. 30/31T w GRX są na mniejsze BCD 80mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 12 Stycznia Udostępnij Napisano 12 Stycznia Dziękuję. I ostatnia uwaga zejście przedniej przerzutki w dół, zmieniając blat z 52/53 na 46 trzeba ją obniżyć, rzadko bo rzadko ale czasem coś przeszkadza, raz miałem z tym problem… teraz już zatarło mi się w pamięci… jak jest z wymienioną Tiagrą trzeba w sprawdzić, może już u siebie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 12 Stycznia Udostępnij Napisano 12 Stycznia Generalnie, to przy ogonie 130mm bałbym się troszkę tej korby GRX, bo to już będzie 6mm więcej linii łańcucha niż fabrycznie. Ustawi to dużą zębatkę tam, gdzie jest w tryplach, ze wszystkimi tego konsekwencjami. Dać się - da się. Ale jakim kosztem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 12 Stycznia Udostępnij Napisano 12 Stycznia (edytowane) 2 godziny temu, uzurpator napisał: Dowolne 110bcd ogranicza zębatkę do 34T. 30/31T w GRX są na mniejsze BCD 80mm Były/są jeszcze korby Close Step MTB pod ninera i tam siedziały zębatki 30/40 ka na BCD 96 Edytowane 12 Stycznia przez Mentos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no1 Napisano 14 Stycznia Udostępnij Napisano 14 Stycznia Hej Czy klamkomanetka Tiagra 4700 10s będzie działać z tylną przerzutką GRX RD-RX810 11s? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoolBreezeOne Napisano 14 Stycznia Udostępnij Napisano 14 Stycznia Koledzy/koleżanki, szybkie pytanie, które zapewne już padło, ale... Do Ovala dłuższy łańcuch czy standardowa miara? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 15 Stycznia Udostępnij Napisano 15 Stycznia @CoolBreezeOneStandardowa @no1ja mam pożenione z grx812 A w kartonie leży do złożenia jeszcze grx400 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 16 Stycznia Udostępnij Napisano 16 Stycznia Co prawda czuję się, jakbym znów miał tak z 14-15 lat i pytał "pana w rowerowym" czy to będzie działało, ale chyba nie mam innego wyjścia Ogólnie zabieram się za rozbebeszanie dwóch rowerów i przy okazji trafiłem na fajny zestaw przerzutka + manetka na 10b, przez co chodzi mi po głowie przejście z 9 na 10. Obecny zestaw to kaseta Shimano 11-34 CS-HG400 9b + łańcuch KMC X9 + manetka SRAM X7 9b i to bym przełożył Żonie, natomiast sobie sprawił coś w kierunku: - przerzutka tył + manetka SRAM GX 10b - kaseta SRAM CS-HG50 11-34 lub 11-36 - łańcuch KMC X10 I dotąd ogarniam, ale czy ta kaseta wejdzie na piastę DARTMOOR X-Force? O taką: http://www.bikekatalog.pl/2009/komponenty/1550/Dartmoor.X-Force/ - to była typowa dla tamtych czasów piasta pod tarcze na dwóch łożyskach maszynowych, to samo co Accent / Novatec tylko z innym logiem. Czy do takiej piasty z takim bębenkiem pasuje tylko napęd poniżej 9b, czy 10 też? A jeśli pasuje, to czy jest alternatywa cenowo-jakościowa dla kasety HG50 i łańcucha X10? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 16 Stycznia Mod Team Udostępnij Napisano 16 Stycznia Pasuje, nawet 12s założysz, jedynym warunkiem jest kaseta pod bębenek HG. Nie wiem jak z alternatywami, ale to co podałeś w zbliżonym budżecie raczej nie będzie miało konkurencji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kadziunt Napisano 16 Stycznia Udostępnij Napisano 16 Stycznia Dla potomnych. Operacja się udała, pacjent zmarł. Korba grx do toagry założona zamiast 50/34 mam teraz 46/30. Ogólnie zmiana prosta problemy zaczynają się podczas regulowania zmieniarki. Jakoś nie pomyślałem na poczatku i spodziewałem się że przy takiej zmianie problemem będzie działanie skrajnych biegów w przekosie czyli 1:8 1:9 1:10 i 2:3 2:2 i 2:1 a że tak nie jeżdżę nie brałem tego pod uwagę jako problem. Natomiast okazało się zupełnie na odwrót leciutko łańcuch ociera mi o przerzutkę na 1:1 1:2 i mocno na 2:9 2:10 obawiam się że wózek jest zbyt wąski albo ja nie umiem tego wyregulować aż tak dobrze. Ewentualnie korba ma taki pizdzik metalowy w stronę prawego ramienia nie wiem po co i on mi wystaje i mam wrażenie że to właśnie on odpowiada za hałas na tych ciężkich biegach bo ten hałas dobiega właśnie wtedy kiedy prawe ramię korby wędruje blisko wózka przerzutki i ustaje jak przejdzie za połowę 😛Zmianę uważam za udaną zmiana między tarczami w żaden sposób nie jest gorsza niż w przypadku starej korby. A na wiosnę zobaczę jak to się sprawuje na drodze a nie na trenażerze i na ile mnie wkurza ocieranie na najcięższych biegach. Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 18 Stycznia Udostępnij Napisano 18 Stycznia W dniu 16.01.2024 o 14:07, bogus napisał: Pasuje, nawet 12s założysz, jedynym warunkiem jest kaseta pod bębenek HG. Nie wiem jak z alternatywami, ale to co podałeś w zbliżonym budżecie raczej nie będzie miało konkurencji. Dzięki! W takim razie 1x10 powoli się składa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 19 Stycznia Udostępnij Napisano 19 Stycznia Czy missing link KMC z łańcuchów 5-8s będzie pasował do łańcucha jednobiegowego 1/2 x 1/8"? Jeżeli nie, to czy z innego, niejednobiegawczego coś mi podpasuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 24 Stycznia Udostępnij Napisano 24 Stycznia Pacjent : korba BB30/PF30 z osią ok 102mm.Pytanie , czy oś jest wystarczająco długa dla muf w standardzie BB86 albo BB386EVO ? O BB92 nawet nie myślę Testował ktoś ? PS Problem z żywotnością łożysk w BB86 i osią 30 pomijam na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad Napisano 27 Stycznia Udostępnij Napisano 27 Stycznia Witam ponownie Pojeździłem trochę po zmianie napędu z 3 x 10 na 1 x 10 Kaseta 11-36 Obecnie przednia zębatka 34 i trochę brakuje mi miękkich przełożeń podczas pojazdów. Kaseta i łańcuch powoli kończą się i trzeba będzie je wymienić. Tylna przerzutka Shimano XT RD-M781-SGS, Shadow Manetka Shimano SLX SL-M670, I-Spec, Rapidfire- Plus Chciałbym zmienić kasetę na 11 - 42 ale podobno będzie problem. Opcja 1 Zmienić przerzutkę, kasetę, łańcuch na 10s i zostawić tylko starą manetkę. Opcia 2 Zmieniać wszystko na 1 x 11 Rower mam taki https://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/rowery/mtb_29er_hardtail/cube/37908/ltd_race_29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 27 Stycznia Mod Team Udostępnij Napisano 27 Stycznia Zmiana na 1x10 z szerszym zakresem jest moim zdaniem bez sensu. Jak już to 1x11 lub nawet 1x12, kwestia budżetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad Napisano 27 Stycznia Udostępnij Napisano 27 Stycznia Chciałem to zrobić po minimalnych kosztach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiowu Napisano 27 Stycznia Udostępnij Napisano 27 Stycznia Godzinę temu, gad napisał: urok jedynkowego napędu jest taki że nawet jak dopasujesz kasetę do terenu i swoich możliwości to pierwszą (najlżejszą koronkę) będzięsz znacznie szybciej zdzierał na podjazdach niż drugą i trzecią co przy nitowanej kasecie oznacza że kaseta będzie żyć tyle co ta koronka ... jak masz jeszcze manetkę i przerzutkę przód to może wróć do korby np 2x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 27 Stycznia Udostępnij Napisano 27 Stycznia (edytowane) 10 minut temu, gad napisał: Chciałem to zrobić po minimalnych kosztach Możesz 1x10 załozyć, ale m781 z tyłu Nie ogarnie 11-42, albo nawet jak ogarnie to będzie tragicznie działać. Najtańsza opcja to wymienić na RD-M6000 https://allegro.pl/oferta/shimano-deore-rd-m6000-gs-przerzutka-tylna-shadow-14512993710 Edytowane 27 Stycznia przez Chleje24na7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad Napisano 27 Stycznia Udostępnij Napisano 27 Stycznia RD-M6000 Czy ? RX-M5100 https://allegro.pl/oferta/shimano-rd-m5100-przerzutka-tyl-11s-deore-13698502705?utm_source=tdb&utm_medium=afiliacja&utm_content=http%3A%2F%2Fpepper.pl+(PL)&tduid=63d766eb38ffea7abf1c5ab86261d8cd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 27 Stycznia Udostępnij Napisano 27 Stycznia M5100 jest do kaset 11-51 i nie wiem jak to zadziała. Wtedy już warto wziąć 1x11 z kasetą m5100. Manetka 1x11 M5100 kosztuje jakieś śmieszne 60zł po olx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 27 Stycznia Udostępnij Napisano 27 Stycznia nie mogę edytować, ale w mojej opinii różnice między 1x11 11-51, a 1x10 11-42 w twoim rowerze to max ~150 polskich szekli więcej za 1x11. Ja poszedłbym w 1x11, bo w przyszłości będzie to tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 28 Stycznia Udostępnij Napisano 28 Stycznia 11/42 11/46 ogarnie 781 wystarczy kupić goatlinka. Ten Cube jest rocznikowo jak mój były Peak, możesz sobie fat gravela zrobić.😉😘 Pozdrow'er BTW, ogarnia 11/46 https://allegro.pl/oferta/przerzutka-tyl-shimano-linkglide-rd-m5130-10rz-gs-11838209551 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad Napisano 28 Stycznia Udostępnij Napisano 28 Stycznia (edytowane) Cena Goatlinka, to cena nowej RD-M5100 RX-M5100 czy RD-M4120 Albo RD-M5120 czy RD-M5130 Edytowane 28 Stycznia przez gad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 28 Stycznia Udostępnij Napisano 28 Stycznia Może to nie owca ani kozioł ale alibaba działa chyba podobnie :Wiagra dla przerzutki przykład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi