Kurak Napisano 13 Października 2023 Udostępnij Napisano 13 Października 2023 Tak wiem odległość to 46mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalpiwonski Napisano 13 Października 2023 Udostępnij Napisano 13 Października 2023 Witam wszystkich serdecznie, Mam pytanie do was. Posiadam speca tarmaca z napedem ultegra r8000. po bikefittingu, musze zmienic korbe na krotsza (165mm) jednak nie jest taka dostepna ani nowa ani uzywana. Na fejsowym forum dwie osoby napisaly ze jezdza z korba ultegra r8100 a caly naped jest ultegra r8000. Czy ktos z was jest mi w stanie potwierdzic, ze takie polaczenie zadziala? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurak Napisano 13 Października 2023 Udostępnij Napisano 13 Października 2023 Dałem sobie już spokój z 5100, pytanie czy mogę założyć jakąś z nowszych przerzutek może 12 jeśli będzie działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 13 Października 2023 Udostępnij Napisano 13 Października 2023 RD-M5100 jest identyczna mechanicznie z przerzutkami dwunastorzędowymi 6100, 7100, 8100. Różni się wykończeniem i materiałem. Jeśli oczekujesz innego działania to nie tędy droga. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurak Napisano 13 Października 2023 Udostępnij Napisano 13 Października 2023 Znalazłem właśnie starą 8000sgs tylko ma pogięty wózek czy jak wymienię na krótki gs to obsłuży 45 z tyłu Jakie kółeczka polecacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Października 2023 Udostępnij Napisano 13 Października 2023 Kółka oryginalne do m8000. M8000 nie ma takiego problemu jak nowsze konstrukcje i nawet z długim wózkiem bez prob obskoczy kasetę 11-45. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 13 Października 2023 Udostępnij Napisano 13 Października 2023 Tak. Kółeczka oryginalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurak Napisano 13 Października 2023 Udostępnij Napisano 13 Października 2023 Myślałem że można jakoś tuningować tą przerzutkę A jak górne będzie większe to lepiej czy bez znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 13 Października 2023 Udostępnij Napisano 13 Października 2023 Nie ma sensu. To jest dobra konstrukcja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Października 2023 Udostępnij Napisano 13 Października 2023 Wszystkie butikowe świecidełka (do "tuningu") są tylko do wyciągania kasy z waszych kieszeni. Żadna z tych firm (bardziej manufaktur) nie ma śdodków na badania czy rozwój, coś tam wystrugają do tego sporządzają story (obecnie z użyciem gpt) i wciskają ciemnotę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurak Napisano 13 Października 2023 Udostępnij Napisano 13 Października 2023 A ta 5120 to lepiej od xt8000 czy raczej nie wskazana A tak ogólnie to patrzycie po tabelach czy z własnego doświadczenia Bo ja wiem gdzie szukać ale papier przyjmie wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Października 2023 Udostępnij Napisano 13 Października 2023 I z doświadczenia i po tabelach. Jeśli masz tą xt niewiele złachaną to będzie lepsza (lżejsza, więcej sworzni fluorowanych, łożyskowane kółka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 14 Października 2023 Udostępnij Napisano 14 Października 2023 Do łomotu w terenie warto kupić XT. Dłużej wytrzyma bez luzów (inb4 hurr durr teraz każda ma luzy a 20 lat temu nie miały hurrr dur to już nie to samo) organoleptycznie ma mocniejszą sprężynę. Do zwykłej jazdy deore na długo wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 14 Października 2023 Udostępnij Napisano 14 Października 2023 Sprężynę to akurat wszystkie przerzutki Shimano od deore (włącznie) od wielu już generacji mają tą samą (magia sprzęgła). Y5PV17000 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bladawiec Napisano 16 Października 2023 Udostępnij Napisano 16 Października 2023 Cześć, pytanie o kompatybilność zwykłej zmieniarki-manetki shimano 7 z piasta nexus 7 z biegami we środku. Ktoś to przerabiał indeksy będą pasowały? Pytam, bo chcę taką kupić miast obrotowej a mam starą acerkę 7 i myśl mnie nachodzi czy będzie pasowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 16 Października 2023 Udostępnij Napisano 16 Października 2023 No ciężko kupić, ciężko, trzeci świat https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=+SL-7S50+Rapidfire Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bladawiec Napisano 16 Października 2023 Udostępnij Napisano 16 Października 2023 Znalazłem taką ale pytanie było czy będzie pasowała acera 7. Już nie chodzi o wydatek 8 dych tylko z z samej ciekawości czy będzie to pasować. Wiem mogę sam zamontować i sprawdzić ale może ktoś już tak próbował. Bez urazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elusionik Napisano 16 Października 2023 Udostępnij Napisano 16 Października 2023 Cześć, Szybkie pytanie, czy klamka Ultegra 6700 będzie kompatybilna z przednią przerzutką GRX400, lub inną z serii GRX? Mam starszego gravela na ultegrze 6700 1x10 i chciałbym wymienić korbę i dodać 2 przełożenia, jak najniższym kosztem. Z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal2008 Napisano 16 Października 2023 Udostępnij Napisano 16 Października 2023 Mam kompletną grupę Tiagra 4700, czy mogę wymienić korbę aa ultegre r8000 lub inną korbę 11-rzędowa? Czy będzie to kompatybilne ze sobą? Jeżeli tak to jaki łańcuch stosować 10 czy 11 rzędowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 16 Października 2023 Udostępnij Napisano 16 Października 2023 Na początek pacjent: Przerzutka GRX 812 Korba GRX 600 Klamki GRX 600 Zaciski GRX 400 (ale to bez znaczenia) Kaseta MICROSHIFT XLE CS-H113 Łańcuch SRAM 11s, Problem dotyczy zmiany przełożeń w ściśle określonej sytuacji. 3 tarcza (licząc od największej), chwila jazdy na tym przełożeniu, zrzucenie na 4 tarczę (licząc od największej), Po kliknięciu manetki łańcuch się nie zrzuca. Przerzutka pracuje minimalnie głośniej. Ponowne kliknięcie zrzuca o 2 koronki — z 3 na 5. Wrzucenie o 2 w górę i ponowne zrzucenie działa OK i uzyskuję 4 tarczę (licząc od największej). Jeżeli szybko zrzucam z największej do najmniejsze to problemu nie ma. Innymi słowy musi zajść sytuacja, w której chwilę jedzie się na 3 koronce. Sytuacja odwrotna z 4 na 3 koronkę (licząc od największej) działa zawsze poprawnie. To samo z 3 na 2 - działa OK Przy włączonym sprzęgle problem występuje od czasu do czasu. Po wyłączeniu sprzęgła problem występuje rzadziej, ale nadal jest. hak sprawdzony i prosty, przerzutka nowa, prosty wózek, regulacja poprawna i poza tym jednym przypadkiem nie ma żadnych problemów. łańcuch ok, wyciągnięcie minimalne, kaseta bez krzywych zębów, linka Shimano (była w zestawie z klamką) + pancerz SP41. Macie pomysł co można tutaj powodować problem? A może Kaseta/łańcuch do wymiany na coś od Shimano (w planie m7000/m8000)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slavi Napisano 16 Października 2023 Udostępnij Napisano 16 Października 2023 Zrzuć na najmniejszą zębatkę i pokaż zdjęcie linki przy przerzutce. Nie masz tam przypadkiem zagiętej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal2008 Napisano 19 Października 2023 Udostępnij Napisano 19 Października 2023 W dniu 16.10.2023 o 10:27, Michal2008 napisał: Mam kompletną grupę Tiagra 4700, czy mogę wymienić korbę aa ultegre r8000 lub inną korbę 11-rzędowa? Czy będzie to kompatybilne ze sobą? Jeżeli tak to jaki łańcuch stosować 10 czy 11 rzędowy? Ponawiam pytanie, ktoś pomoże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 19 Października 2023 Udostępnij Napisano 19 Października 2023 Śmiało możesz wymienić i będzie działać. A łańcuch dobierasz do kasety, czyli w tym przypadku 10 rzędowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 24 Października 2023 Udostępnij Napisano 24 Października 2023 W dniu 16.10.2023 o 15:16, slavi napisał: Zrzuć na najmniejszą zębatkę i pokaż zdjęcie linki przy przerzutce. Nie masz tam przypadkiem zagiętej? Proszę bardzo. Na moje oko nic się nie zaginą. Pancerz łagodnie wchodzi w mocowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slavi Napisano 24 Października 2023 Udostępnij Napisano 24 Października 2023 pancerz vs linka. widzimy pancerz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi