Mentos Napisano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 (edytowane) Panowie, może ktoś wie albo testował na sobie. Czy zestaw SRAM AXS np GX Eagle zadziała z kasetą Shimano? Niby są różnice "grubości' kaset, ale pełno filmików odnośnie takich analogowych zestawów, gdzie pokazują ludzie, że działają te analogowe kombinacje bezproblemowo. Ja mam tylko łopatologicznie przetestowane na 2 rowerach, że manetka Shimano z resztą Sram i odwrotnie faktycznie działają bardzo dobrze, więc zakłądam że uciąg linki w manetkach obu firm jest taki sam. Jednak już przełożenie owego uciągu na ruch pantografu przerzutki jednej marki wobec odstępów koronek na kasecie drugiej marki może coś tu niezabanglać wg mnie. dzięki Edytowane 13 Stycznia 2023 przez Mentos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 (edytowane) Dobra, co do manetka/przerzutka Sram AXS + kaseta/łańcuch Shimano widzę temat nierozeznany, będę szukał gdzie indziej, ale mam inne pytanie, bo się zdziwiłem gdy pomierzyłem. Mam 2 nowe spinki SRAM: - jedna przy jednym pinie opisana numerkiem 277, na środku EAGLE i przy drugim SRAM 12s, grubość 5,28mm - druga niby też kupowana do 12ek, ale przy jednym pinie ma numerek 370, na środku SRAM a przy drugim pinie PLCK01, grubość 5,08mm. O co chodzi z tą różnicą w grubości? p.s. Zerknąłem jeszcze na używany łąńcuch od GX’a i tam spinka jest jeszcze inaczej numerowana bo 317 EAGLE SRAM 12s i ta ma z kolei 5,35mm. Troche zgłupiałem. Edytowane 17 Stycznia 2023 przez Mentos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dobry Napisano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2023 Cześć, Mam pytanie nie warte rozpoczynania nowego wątku. W nowym rowerze mam napęd sram 12rz - kasetę 11-50 pg1210, manetkę nx eagne, przerzutkę sx eagle. Łańcuch też sramowski z grupy sx eagle. Chcę wymienić manetkę i przerzutkę na xt i slx odpowiednio. Czy będę musiał założyć dłuższy łańcuch? Róźnica w długości wózka i rozmiaru kółek mocno wpłynie na zapotrzebowanie na długość łańcucha? Pozdrawiam, dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2023 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamarkowski Napisano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 W dniu 11.02.2018 o 17:07, gtb napisał: Tylko ST-4700 zamyka ci drogę dla tylnej przerzutki innej niż RD-4700 , w przypadku klamkomanetek 105 10s masz dużo szerszy zakres doboru zmieniarki. Mega stary wątek, ale właśnie stanąłem przed tym problemem: for sure? Bo Shimano też tak twierdzi, a z kolei na różnych anglosaskich forach twierdzą, że te manetki będą śmigać z tyłem 105 RD-5800 SS. Ta przerzutka w rozsądnych cenach, Tiagra, ta teoretycznie jedyna pasująca - sporo droższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elton29 Napisano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 Witam, szukałem na forum ale nie znalazłem a pamiętam, że gdzieś temat poruszany był dlatego jak ktoś może to niech podrzuci link lub odpowie na pytanie czy stosował ktoś przerzutkę GRX RS-RX810 z większą kasetą niż zaleca producent czyli ponad 34 T ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 @elton29 11-42 ludzie pakowali i ponoć działało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 4 godziny temu, elton29 napisał: niech podrzuci link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elton29 Napisano 25 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 elegancko, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzjal Napisano 25 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 Witajcie! Korba Tourney FC-M131 48/38/28T w rowerze klik. Jak przerobić budżetowo,ale w miarę estetycznie żeby pozbyć się przedniej przerzutki i zostawić zębatkę 28 lub 30(do przemyślenia jeszcze)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 28 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 (edytowane) Panowie, pytanie mam: Mam rowerze mufę 92mm i nowy nieśmigany suportu BB-MT800-PA. Dokupiłem korbę Shimano SLX 7100 z bezpośrednim mocowaniem. Korba bardzo ciężko wchodzi, trzeba było wspomagać się gumowym młotkiem a i tak mam wrażenie, że nie weszła idealnie do końca, bo tarcza ma minimalny luz. Poza tym korba obraca się z wyraźnym oporem. Co źle zrobiłem? Kilka razy montowałem już korby w innych rowerach, ale zawsze gładko szło. Teraz nie wiem o co chodzi. Edit: Dodam jeszcze, że tarcza, którą zamontowałem to Banless. Nie dałem żadnej podkładki, bo nie miałem. Jakiej powinna być grubości? Edytowane 28 Stycznia 2023 przez chopmaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 28 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 Tarcza ma być przykręona do korby na sztywno bez względy czy korba leży na stole czy zamontowa w rowerze - żadnego luzu być nie może. Korby shimano włażą ciężko w suporty. Jeśli udało się założyć lewe ramię poprawnie to weszła na swoje miejsce. Te plastikowe adaptery w miskach w temp. niższych niż 20 stopni strasznie twarde się robią i znacznie trudniej wtedy montować korbę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 28 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 Dzięki Dokumosa, to już w zasadzie wszystko jasne. Rower trzymam w piwnicy, jest na pewno mniej niż 20 stopni. To jeszcze tylko kwestia podkładki - jaką powinienem dać? Wg instrukcji Shimano jest dołączana do tarczy, a j mam z innej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszPL Napisano 15 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Hej! Czy tarcza https://bike.shimano.com/pl-PL/product/service-upgradeparts/shimano/WP-Y0K434000.html będzie pasowała do korby: https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deore-m5100/FC-M5100-1.html BCD takie samo czyli 96, jednak w opisie tarczy jest, że pasuje do FC-MT610, FC-MT510-1... Proszę o pomoc :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 15 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Raczej tutaj może być problem z kompatybilnością bo napędy 12sp shimano mają inaczej zbudowany łańcuch niż poprzednicy i sram, więc ta tarcza od MT610 jest do 12sp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszPL Napisano 15 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Ok a ktoś da radę dobrać mi tarczę 34T do w.w korby czyli: https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deore-m5100/FC-M5100-1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 15 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 https://allegro.pl/oferta/tarcza-shimano-korby-shimano-slx-fc-m7000-34t-13143363306 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszPL Napisano 15 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Ok ślicznie dziękuję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 18 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 (edytowane) Witam. Szukam przedniej przerzutki szosowej przedniej która będzie działać z manetkami mtb 2x10. Tarcze przód to 46 i 34. Edytowane 18 Lutego 2023 przez Adam55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_Grooby_ Napisano 19 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2023 Konwersja napędu z piastą Nexus na koło z przerzutką zewnętrzną. W związku z uszkodzeniem piasty Nexus 8s zastanawiam się czy nie warto przejść na standardowy napęd z przerzutką zewnętrzną. Mam koło z piastą Deore w bardzo dobrym stanie, muszę dokupić kasetę, manetkę i łańcuch. Korba 1 rzędowa Truvativ Firex, blat 42. Rower to Cannondale CX Speed 8 http://www.bikekatalog.pl/2012//rowery/245/Cannondale.Quick.Cx.Speed.8/ Proszę o poradę, czy da się tu uzyskać sensowną linię łańcucha przy napędzie 1 x ?. W jaki system pójść? 8 rzędów 10 czy 11? Nie mogę znaleźć gotowych kół na piaście Nexus / Alfine bez hamulca torpedo w rozsądnym budżecie, a z serwis chyba mało opłacalny - 300zl przegląd + części (koszt nieokreślony) + centrowanie koła 80 zł w serwisie który się zechciał podjąć tego tematu. Sensownie wygląda ta oferta, ale niestety torpedo, do czego nie jestem przekonany: https://allegro.pl/oferta/kola-28-zestaw-przod-tyl-shimano-nexus-7v-biegi-8029598797 Ewentualnie czy polecacie jakieś miejsce we Wrocławiu gdzie warto oddać koło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Najdos Napisano 25 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 Dobór przerzutki przedniej. Cześć! Szukam przerzutki przedniej do napędu 3x8, gdzie z przodu mam tarcze 42-34-24 (z tyłu kaseta 11-32). Po poszukiwaniach w sklepach znalazłem tylko jedną o pasujących parametrach tj. Shimano Altus FD-M313. Chciałbym jednak coś wyższej klasy. Mam takie pytania: 1. Czy jeżeli w parametrach przerzutki jest napisane, że obsługuje największą zębatkę 44/48 to 42 już nie obsłuży? 2. Czy jeżeli jest dedykowana do napędu 3x9 to 3x8 nie obsłuży? Mam na myśli Shimano Acera FD-T3000. Wyższej klasy już chyba nie znajdę bo są na max 40 zębów albo na węższy łańcuch. Na chłopski rozum wydaje mi się, że jeżeli obsłuży większe zębatki i więcej przełożeń z tyłu, to z mniejszymi nie powinna mieć problemów, chciałbym jednak potwierdzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elh Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Pacjent: Klamkomanetki Sora R3000 i przerzutka Alivio M3100, kaseta HG-200-9. Manetki ciągną jakby za dużo linki, więc po wyregulowaniu na najmniejszych zębatkach, na krańcach łancuch spada w szprychy. Ten sam problem zą samą przerzutką i klamkomanetkami MicroNew R9. Obie klamkomanetki działają bez problemu z przerzutką Sora R3000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 3 Marca 2023 Udostępnij Napisano 3 Marca 2023 Jak spada w szprychy to raczej źle ogranicznik ustawiony a nie przerzutka. A potem sprawdź czy hak jest prosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 3 Marca 2023 Udostępnij Napisano 3 Marca 2023 W dniu 25.02.2023 o 14:16, Najdos napisał: Dobór przerzutki przedniej. Cześć! Szukam przerzutki przedniej do napędu 3x8, gdzie z przodu mam tarcze 42-34-24 (z tyłu kaseta 11-32). Po poszukiwaniach w sklepach znalazłem tylko jedną o pasujących parametrach tj. Shimano Altus FD-M313. Chciałbym jednak coś wyższej klasy. Mam takie pytania: 1. Czy jeżeli w parametrach przerzutki jest napisane, że obsługuje największą zębatkę 44/48 to 42 już nie obsłuży? 2. Czy jeżeli jest dedykowana do napędu 3x9 to 3x8 nie obsłuży? Mam na myśli Shimano Acera FD-T3000. Wyższej klasy już chyba nie znajdę bo są na max 40 zębów albo na węższy łańcuch. Na chłopski rozum wydaje mi się, że jeżeli obsłuży większe zębatki i więcej przełożeń z tyłu, to z mniejszymi nie powinna mieć problemów, chciałbym jednak potwierdzenia. A szukałeś w 9rz? Może fd t4000 lub fd m4000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elh Napisano 3 Marca 2023 Udostępnij Napisano 3 Marca 2023 4 godziny temu, marcesco napisał: Jak spada w szprychy to raczej źle ogranicznik ustawiony a nie przerzutka. A potem sprawdź czy hak jest prosty. Jak ustawię ogranicznik że nie wpada w szprychy to mi nie wchodzi bieg. Hak prosty, jak wspominałem działa z Sorą. Zastanawia mnie czy Shimano do M3100 zmieniło ciąg linki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi