JWO Napisano 19 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Będzie działać. Be careful about compatibility when choosing Shimano TIAGRA components | cyclabo Cytat czy prowadzenie na kasetę będzie pasować? Nie bardzo wiem co to jest 🥴 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 19 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Zapewne chodzi o sposob osadzenia kasety na bębenku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wentura Napisano 20 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 Dzięki wiele to pomogło ULTEGRA 6700 i 105 5700 są kompatybilne z TIAGRA 4600. Z tą wymianą osprzętu napędowego na lżejszy to się muszę jeszcze poważnie zastanowić ponieważ sam rower jest z 2012 ale przejechane ma jakieś 1000 km. Komponenty co prawda Tigra ale praktycznie jak nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wentura Napisano 20 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 (edytowane) Dodam, że rower niedawno nabyłem. Edytowane 20 Grudnia 2022 przez wentura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 Cofam się kilka lat i z 1x przechodzę na 2x. Moja wiedza z napędach z więcej niż jedną tarczą z przodu zatrzymała się dawno temu. W związku z tym mam następującą zagadkę do rozwiązania. Większy blat (38z), to FC-M615, który z założenia inżynieruff Siemano ma współpracować z mniejszą tarczą o 26 zębach. Chciałem zamontować tarczę 28. Czy Mogę napotkać jakiś problem z wrzucaniem biegów? Ten blat jest też w konfiguracji 38/24, więc pewnie jakieś różnice są. Gdybam sobie, że chodzi o układ pinów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 (edytowane) Do korby fc-m615 masz pasujące takie blaty jak poniżej. Pasują w parach tzn. AK z AK, AJ z AJ i AMA z AMA. Właśnie ze względu na rampy, piny, podcięcia i kształt zębów. Mix będzie działał ale nie idealnie. Y1NA24000 Chainring 24T-AMA Y1NA26000 Chainring 26T-AK Y1NA28000 Chainring 28T-AJ Y1P098010 Chainring 38T-AMA Y1P098020 Chainring 38T-AK Y1P098030 Chainring 40T-AJ Edytowane 2 Stycznia 2023 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 Dzięki. W takim razie nie będę eksperymentował i zamówię 26t. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 8 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2023 Czy SRAM 'owski grip shift https://www.sram.com/en/sram/models/ts-gx-11-a1 będzie działał z przerzutką MTB Shimano? 🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 8 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2023 Tak, tylko musisz włożyć podkładkę np z kawałka plastiku między śrubę mocującą linkę a ramię (linka na podkładce)żeby w całym zakresie działało to poprawnie w całym zakresie (tj. na skrajnych bez podkładki wychodzą minimalne różnice w indeksacji) Nie musi być taka gruba jak na tym zdjęciu (tak 2mm powinno działać) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 8 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2023 W 12s też to się sprawdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 8 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2023 Nie jestem pewny jeżeli chodzi o 12, ale pewnie uciąg jest ten sam. Sam używam w 1x11 manetkę NX z przerzutką Deore M6000, dlatego nie ręczę za 12sp. Czy tak czy siak bez modów to zadzała, ale mogą być zawahania na skrajnych biegach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 8 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2023 Podrukowałem podkładki +-2mm, jutro potestuje. Źle nie działa, ale jednak trochę kuleje (grips shift z deore m6100 i kasetą sram). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 9 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2023 (edytowane) @Chleje24na7, podziękował! 🙂 Ale rozumiem, że Ty używasz z cynglową? Ktoś używa z obrotową? @wolek, daj znać jak wrażenia. Edytowane 9 Stycznia 2023 przez chudzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 9 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2023 Cynglówkę używam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 10 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2023 @chudzinki po zastosowaniu podkładki przy 12s różnica na stojaku jest mega na plus, dodatkowo wymagało to ustawienia śruby B przerzutki nie tak jak instrukcja shimano mówi, ale tak aby dobrze działało - czyli mniej wkręcona, testy w terenie jak ze zdrowiem będzie lepiej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 10 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2023 (edytowane) @wolek pokazesz jakie podkładki druknąłeś? Cieszę się że ten patent działa przy 12. Edytowane 10 Stycznia 2023 przez Chleje24na7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 10 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2023 Nie będzie to nic profesjonalnego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 10 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2023 Świetna robota. Ja użyłem złamanego na pół zaczepu od pancerza xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 To działa:) Nie wiem czy sam na to wpadłeś, czy gdzieś znalazłeś informację (chociaż ja też szukałem po zagranicznych forach, jedyne co to znalazłem informację że działa bez żadnych przeróbek czy kombinacji... no u mnie nie działało) ale dziękuję że podzieliłeś się w jasny i klarowny sposób informacją o zastosowaniu podkładki 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roam Napisano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Witam , miałem kasetę 11rzedowa slx m7000 i nowa kaseta też 11rzedowa 105 nie wchodzi bo bebenek bo za krótki, jest jakieś wyjście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 12 Stycznia 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Jedyne wyjście to zmiana bębenka lub kasety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 opcja 1 - stoczyć z pająka kasety 1,85mm materiału, o tyle 11s jest szersza niż 10s opcja 2 - stoczyć 1,85mm materiału z bębenka i już wtedy nie będziesz się musiał bawić z każdą kolejną kasetą opcja 3 - zastosować kasetę 105 r7000 o rozpiętości 11-34 bo akurat ta ma taką samą szerokość jak kasety 10s opcja 4 - wymienić bębenek/koło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roam Napisano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 MIHAU stara kaseta to też 11s , nowa też 11s a pomimo to bebenek za krótki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Wiem, przecież już to napisałeś wcześniej. Sęk w tym, że poprzednią kasetę miałeś z grupy slx czyli mtb a kasety mtb 10 i 11 mają taką samą szerokość (i nawet 12 też byś niektóre założył). W przypadku napędów szosowych kasety 10 i 11 mają już różną szerokość, 11 jest szersza o 1.85mm. W skrócie - 10 i 11 mtb mają taką samą szerokość jak szosowe 10. Szosowe 11 jest szersze o 1.85mm. Jest od tego wyjątek, o którym napisałem wcześniej - kaseta 105 r7000 o stopniowaniu 11-34 (i tylko o tym stopniowaniu) ma szerokość taką jak szosowe 10 i 10/11 mtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 16 godzin temu, wolek napisał: To działa:) Nie wiem czy sam na to wpadłeś, czy gdzieś znalazłeś informację (chociaż ja też szukałem po zagranicznych forach, jedyne co to znalazłem informację że działa bez żadnych przeróbek czy kombinacji... no u mnie nie działało) ale dziękuję że podzieliłeś się w jasny i klarowny sposób informacją o zastosowaniu podkładki 🙂 Generalnie to sam na to wpadłem, a potem gdzieś to starałem się poszukać na zagranicznych forach by wyjaśnić jakąś gównoburzę (i chyba na tym forum). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi