Otto Napisano 28 Października 2022 Udostępnij Napisano 28 Października 2022 (edytowane) Tak, jest M5120, da radę na 11rz? Na stronach sklepów internetowych jest informacja, że obsłuży max 11-46 przy 1x10, ale nie podają nigdzie max blatu przy 1x11 Edytowane 28 Października 2022 przez Otto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 28 Października 2022 Udostępnij Napisano 28 Października 2022 11s da na pewno bo to wynika nawet z dokumentów shimano. Zostaje tylko kwestia kasety o tak dużej rozpiętości - tzn. działać będzie ale nie wiadomo czy kultura pracy/sprawność zmiany biegów będzie akceptowalna Generalnie nie kupuj na razie nowej tylko wypróbuj jak to będzie działać z obecną 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 28 Października 2022 Udostępnij Napisano 28 Października 2022 (edytowane) Przerzutka M5120 z kasetą 11-51. Należy oglądać od czwartej minuty. Łańcuch 10speed również dobrze działa na kasetach 11speed, sprawdzone przeze mnie i użytkowane w dwóch rowerach. Polecam kupić łańcuch Shimano, kultura pracy i precyzja działania jest lepsza niż na innych łańcuchach innych firm, ponieważ łańcuch Shimano jest projektowany pod kasetę Shimano i będzie to mimo wszystko lepiej współpracować ze sobą. Edytowane 28 Października 2022 przez leejoonidas 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Otto Napisano 31 Października 2022 Udostępnij Napisano 31 Października 2022 Kontynuując temat - poskładałem sobie wszystko do kupy. Wstawiłem kasetę 11rz 11-51, do tego wymieniłem manetkę na Deore 11s i łańcuch na HG-X11, 112 ogniw. Przerzutka M5120 została. Wszystko gra Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 8 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2022 Jest taki pacjent: Cube SL Road Pro na Tiagrze. Chciałbym żonie zrobić 1x10 (a idealnie byłoby 1x11), stąd pytanie czy da radę pożenić przerzutkę i manetkę z 10cio-rzędową kasetą 11-36 (lub 11-42) ewentualnie z 11stką 11-40? Tylna przerzutka: RD-4700GS Manetka: SL-4700 Do korby dobiorę zębatkę NW 38T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 8 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2022 (edytowane) Bez problemu rd-4700-gs łyka kasety 11-34/36 niezależnie od tego czy są 10-cio czy 11-sto rzędowe pokroju cg-hg700/800 czy sramowskich pg-11x0 (tyle że do obsługi kasety 11s potrzebna jest manetka 11s). Z kasetą 11-40/42 i tą przerzutką - mowy nie ma. A jak ktoś ma tak zamontowane i mu "działa" z tą lub podobną szosową przerzutką i jest na dodatek zadowolony to dla Niego prawdopodobnie ideałem urody jest kobieta z brodą. Jak Ci bardzo zależy na 1x11 z kasetą pokroju 11-42 to idź w mtb'owy osprzęt - łatwiej taniej... w końcu masz prostą kierę. Edytowane 8 Listopada 2022 przez abdesign 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 8 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2022 Dzięki wielkie, sprawa jest jasna. Kobieta z brodą nie wchodzi w grę 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Byderobo Napisano 17 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 Witam serdecznie, właśnie zamawiam nową piastę i nie mogę na szybko znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Czy założę bez problemu kasetę 10rz Shimano xt na bembenek piasty DT 350 11rz? Czy będę potrzebował dodatkowy dystans? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 17 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 Będziesz potrzebował podkładki dystansowej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Byderobo Napisano 17 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 Dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ek0ludek Napisano 19 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2022 Hej jestem nowy Mam napęd MTB który muszę wymienić. Z tyłu: SHIMANO CS-HG50 10 rzędów. Z przodu mam coś takiego > zdjęcia < https://www.amazon.de/-/pl/dp/B0188BZZ5W/ref=sr_1_1?__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&crid=2WE95LEB6OAML&keywords=race+face+turbine+kettenblatt+set+10fach&qid=1668885767&sprefix=race+face+turbine+kettenblatt+set+10+fach%2Caps%2C93&sr=8-1 Race Face Turbina Chainring Set 4 Bolt 24/34 2x11 Speed ( chyba ), Znalazłem tam jeszcze takie numry D40267 albo A1438 Rower był składany. Z Łańcuch też muszę wymienić. Jest 10 rzędowy. Co mogę zrobić ? Chcę raczej wymienić z przodu tylko zęby. Co mogę dopasować i to co posłałem to jedyne rozwiązanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Byderobo Napisano 24 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2022 W dniu 17.11.2022 o 18:14, Mihau_ napisał: Będziesz potrzebował podkładki dystansowej Witam, piasta przyszła i na próbę założyłem kasetę. Pierścień mocujący zakręciłem do oporu palcami i sprawa wygląda tak jak na zdjeciu. I teraz pytanie, serio potrzeba tam dawać podkładkę? Bo się boję że kaseta będzie zjadać ramę;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 24 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2022 A Wy się na pewno dobrze zrozumieliście z kolegą @Mihau_'em? Dystans przy zakładaniu kasety 10s jest niezbędny... pod warunkiem że masz bębenek 11road, który jest dłuższy od zwykłego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 24 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2022 Mam crossa, który niedługo wepnę w trenażer. Napęd 3x10. Jaki obecnie porządny łańcuch do tego dokupić? Kilka lat temu jeździłem na KMC i Connex. Nie pamiętam już, które dokładnie modele. W co teraz iść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Byderobo Napisano 24 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2022 2 godziny temu, abdesign napisał: A Wy się na pewno dobrze zrozumieliście z kolegą @Mihau_'em? Dystans przy zakładaniu kasety 10s jest niezbędny... pod warunkiem że masz bębenek 11road, który jest dłuższy od zwykłego. Czyli jak to jest nowa piasta pod kasetę 11ale mtb, to pasuje bez dystansu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 24 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2022 Cytat Czyli jak to jest nowa piasta pod kasetę 11ale mtb, to pasuje bez dystansu? Kasety 11 szosowe mają dłuższy bębenek. Kasety od 8 do 12 biegów MTB wchodzą na "standardowy" bębenek, który w świecie szosowców obsługuje maksymalnie 10 biegowe kasety. Wynika to z faktu, że w MTB powyżej 10 biegu koronki i tak trzymają się na odsadzonym pająku a nie na bębenku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nota Napisano 27 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Wiecie może czy napęd Sram axs gx da się jakoś przerobić by dział z kasetą 10-rzedowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 27 Listopada 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Nie da się, chyba że kaseta będzie szerokości 10 zębatek kasety 12s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WolfGame Napisano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2022 Pytanie. Czy te sprzęty będą ze sobą działać? Korba i suport Manetki Przerzutka Kaseta Łańcuch Czy to będzie działać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 4 Grudnia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2022 Generalnie powinno, nawet pomimo, że przerzutka jest do napędów 6/7s. Jednak polecam wybrać przynajmniej przerzutkę Acera, dedykowaną do napędów 8s, a do tego napędu i lepszy łańcuch. Tourney po krótkim czasie przestaje działać jak należy. Jaki masz budżet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WolfGame Napisano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2022 Budżet tak do 300 zł. A z łańcuchem co jest nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 5 Grudnia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 Łańcuch jest zwyczajnie kiepski. Sprawdź model Acera, zarówno korby jak i przerzutki. Łańcuch dobrze byłoby dać KMC X8, ale to już około 60 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maliniakk Napisano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 Witam, podłączę się z pytaniem. Czy przerzutka deore m6000 shadow+ 10s zadziała poprawnie z manetką Sram x7 10s? Obecnie manetka działa z przerzutką Sram x7 exact actuation, w shimano jest dyna sys. Głównie rozchodzi się o to czy manetka i przerzutka maja taki sam uciąg linki, bo naszukałem się w necie i wychodzą sprzeczne informacje. Obiło mi się raz o oczy, że dyna sys i sramowski exact actuation mają taki sam uciąg czyli 1:1, ale chciałem się upewnić na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maliniakk Napisano 11 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2022 Nikt nie odpowiada, więc sam sobie odpowiem: manetka sram x7 i przerzutka deore rd-m6000 nie zadziała "plug and play". Działa dopiero po zastosowaniu innego punktu zaczepienia linki w przerzutce- kilka podkładek i dłuższa śruba. Da się tak jeździć, ale zmiana biegów nie jest precyzyjna i szybka. Dokupię jednak manetkę. Dziękuję i pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wentura Napisano 19 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 (edytowane) Kaseta Shimano Tiagra, CS-4600, 10 Speed wymiana na Shimano Ultegra, CS-6700, 10 speed - czy prowadzenie na kasetę będzie pasować? - oraz czy będzie to się zgrywać z manetką oraz przerzutką tiagra 4600, 10 rzędów Edytowane 19 Grudnia 2022 przez wentura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi