Dokumosa Napisano 8 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 Tak, bo łańcuchy LG i HG są 1:1. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 8 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 Bierzesz pod uwagę linię łańcucha grx? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapcun Napisano 8 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 To na razie plany. Kupiłem Marina DSX1. Hamulce Tektro wymieniłem na GRX + klamki XT. Napęd to Deore 11s, kaseta Sunrace 11-51 i korba noname. I planuje na co by to w przyszłości (może niedalekiej) wymienić. Jak macie jakieś pomysły to chętnie wysłucham (przeczytam :)) pozdrawiam Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 9 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2022 @Dokumosa jeszcze jedno pytanie, do korby slx 7100 i mojej ramy jaki wziąć suport pf? bb-mt800? Czy coś innego, lepszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2022 Jesli pf to bb-mt800-pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 9 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2022 Jasne. Czy warto dokładać do czegoś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2022 Nie. To najlepszy stosunek jakość/cena. Przy instalacji nie cisnąć za wewnętrzne miski ani tym bardziej nie walić młotem. Oś korby uszczelnić dobrym smarem (między osią a miskami suportu). Nie skręcać mocno plastikowej śruby (delikatnie wyłacznie w celu wyeliminowania luzu osiiwego). Wytrzymują kilkadziesiąt kkm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 9 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2022 Dzięki za pomoc! Kilkadziesiąt kkm, to nie ma co się zastanawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pitz Napisano 12 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 WItam, chciałem się pochwalić że udało mi sie założyć kasetę 11-46 sunrace do wózka m6000gs wymagało to opuszczenia wózka w dół na śrubce. Na sucho i po przejechaniu kilometra wydaje sie wszystko ok. Doradźcie mi czy do tego przerzutki m6000gs muszą być te dedykowane kułeczka (jedno z krótszymi zębami drugie z dłuższymi) czy moge jakieś inne np od sgs(oba kółka takie same) albo jakieś lepsze https://allegro.pl/oferta/kolka-przerzutki-shimano-rd-m773-deore-xt-12052225107 Na to wszystko chcę wrzucić łańcuch Kmc E10 co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin263 Napisano 13 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2022 (edytowane) Cześć, jak to w końcu jest z grubością koronek w kasetach 10 i 11 rzędowych? Potrzebuję wymienić kilka koronek w kasecie 10rz, a te z kaset 11s rzędowych są znacznie łatwiej dostępne, także z większa ilością zębów. Padają rozbieżne informacje, raz, ze grubość tych koronek jest identyczna i o wszystkim decyduje spacer + fakt większego bębenka w 11s, a czasami, że jednak grubość koronek jest nieco różna i nie należy tak robić. Mierzył to ktoś suwmiarką? Akurat nie mam nic z 11s, aby zmierzyć. Edytowane 13 Czerwca 2022 przez marcin263 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dibua Napisano 15 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2022 Witam wszystkich, bardzo proszę o potwierdzenie lub wyprowadzenie z błędu. Obecnie jeżdżę na: - kaseta CS-HG-41 8s 11-32 - przerzutka tył RD-M3000 (9s) - przerzutka przód M190, - manetka Altus SL-M310 (8s) - korba FC-M361. Przerzutka 9s i manetka 8s była od nowości i dopiero niedawno to odkryłem. Kaseta, korba i łańcuch są nowe, ale mierzi mnie coś w tym napędzie i chciałbym coś zmienić. Wymyśliłem sobie taki napęd: - przerzutka Alivio RD-M3100 SGS, - kaseta CS-HG400 11-34 (przyda się te 2 zęby na podjazdach), - manetka Alivio SL-M3100. Korbę chciałbym zostawić FC-M361, oczywiście zmienię łańcuch na 9s. Czy ta korba przyjmie (a przerzutka przednia obsłuży) łańcuch 9s oraz czy kaseta CS-HG400 wchodzi na ten sam bębenek, co CS-HG41? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamx1x Napisano 15 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2022 Witajcie, potrzebuje żeby ktoś z was ogarnięty w temacie dobrał mi odpowiednią kasetę i łańcuch do mojego roweru. Wszystko mam na Deore T610 piastę tył, przerzutkę tył i przód, korbę 3x10, teraz mam kasetę 50-10 zużyte dwie koronki na których jeżdżę, ale potrzebuję czegoś bardziej szosowego 11-25, 11-28 co by pasowało do piasty i przerzutki i ze dwa łańcuchy które będą z tym dobrze pracowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 16 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2022 ULTEGRA CS-6700 11-28 105 CS-5700 11-28 DURA ACE CS-7900 11-28 CS-M771 (Deore XT) 11-32 CS-HG500-10 11-28, 11-32 Masz na pewno RD-T610SGS i kasetę 10-50? Dla tej przerzutki największa zębatka to od 28T do 34T 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamx1x Napisano 16 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2022 Dzięki za odpowiedź, Tak na pewno taka przerzutka i kaseta. A możliwe że kaseta będzie wchodziła za bardzo na bębenek i prawie dotykała szprych? Kiedyś kupiłem jakąś szosową Shimano teraz już nazwy nie pamiętam i musiałem oddać z tego powodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 16 Czerwca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2022 W dniu 15.06.2022 o 13:43, Kamx1x napisał: mam kasetę 50-10 Pokaż ten wynalazek z Twoją przerzutką. Nie jest możliwe by kaseta dotykała szprych, chyba że coś jest nie tak z kołem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamx1x Napisano 16 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2022 Do samych szprych nie dotykała ale była na tyle blisko że plastikowa osłonka już się nie mieściła i oddałem tą kasetę dla sklepu i wziąłem kolejny raz to co miałem czyli 50-10 a nazwy tamtej nie pamiętam bo to ze 2 lata temu było. Ostatnie pytanie i już nie męczę. W korbie t611 mam 26/36/48 będę wymieniał na nowe tarcze 26 i 36 mogę wymienić 48 na 42? Będzie to działać? Bo szczerze z 48 prawie nie korzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 16 Czerwca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2022 Nie rozumiesz. Jaka masz teraz kasetę 10-50, która działa z tą przerzutką. Blatu na 42 nie nie możesz zmienić, bo przednia przerzutka takich różnic pomiędzy zębatkami nie ogarnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamx1x Napisano 16 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2022 Teraz mam kasetę Deore HG50-10 na 11-36 zębów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 16 Czerwca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2022 Panie, toż to wyrażaj się precyzyjnie. Teraz wszystko jasne, a my myśleliśmy że masz kasetę z największą zębatką 50T... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cross90 Napisano 19 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2022 (edytowane) Wymieniam napęd i łańcuch. Łańcuch KMC X8, kaseta CS H51, chciałem wymienić też przednią zębatkę 38T, jednak nie mogę takiej znaleźć... taki standard wyszedł z obiegu? Czy ja nie potrafię tego znaleźć? Co zrobić w takiej sytuacji? Chodzi mi o środkowa zębatkę. Proszę o pomoc. Edit: Namierzyłem jedną sztukę Acera Fc-M361... wychodzi na to, że to jedyna opcja. Edytowane 19 Czerwca 2022 przez Cross90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2022 Jak kaseta za blisko szprych znaczy to, że bębenek szosowy. Do kasety mtb potrzebna podkładka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dutrasilva Napisano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 (edytowane) Dzień dobry drodzy forumowicze, przychodzę do was z pytaniem odnośnie działania całego napędu po wymianie korby na nową. Osprzęt który posiadam to grupa Alivio a mianowicie: Kaseta CS-HG300-9 Przerzutka przód FD-T4000-TS3 Przerzutka tył RD-M4000 Klamkomanetki ST-M430 Łańcuch KMC X9.93 No i korba FC-T4010 Chciałbym wymienić korbę na FC-M6000-3, czy taka wymiana będzie wymagała zmiany jeszcze czegoś, czy też wszystko ze starego sprzętu będzie działać jak należy z nowym mechanizmem korbowym? Ewentualnie coś innego w podobnym przedziale cenowym. Edytowane 26 Czerwca 2022 przez dutrasilva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 26 Czerwca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Jeśli stopniowanie korby nowej i starej będzie takie samo to wszystko zadziała. Jeśli korba będzie miała inne zębatki to trzeba sprawdzić pojemność przedniej przerzutki oraz jej zakres i pojemność tylnej przerzutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 4 godziny temu, dutrasilva napisał: czy też wszystko ze starego sprzętu będzie działać jak należy Nowa korba to HT2, a stara octalink, więc trzeba wymienić suport. Nowa korba to 40-30-22T, Największa zębatka przedniej przerzutki to 44/48T, mogą być kłopoty z wyregulowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dutrasilva Napisano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Korba razem z suportem, głównie chodzi właśnie o zmianę z kwadratu na HT2. Jeżeli tutaj do zmiany dochodzą jeszcze przerzutki w razie problemów to cały misterny plan w p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi