Skocz do zawartości

[Kompatybilność napędów] Temat do dyskusji, zadawania pytań, etc.

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam rower wheeler cross 6.2, w którym właśnie przyszedł czas na zmianę napędu 🙂 Chciałbym kupić przy tej okazji trochę lepsze części niż pierwotnie ale bez radykalnej przeróbki tzn bez zmiany piasty i przerzutki itd. Dlatego wybrałem kasetę 8 rz. Alivio lub Acera. Rowerem jezdzę po szosie dlatego byłoby super trochę zmienic biegi pod tym kątem. Szukam też korby, ktora by pasowała do mojego roweru i była nieco lepsza od tej, ktorą posiadam obecnie.

Pozdrawiam

• Mod Team

Nie myślałeś wobec tego nad przejściem na 9s? Miałbyś dużo większy wybór przerzutek. Oczywiście mowa o resztkach magazynowych lub używkach w dobrym stanie.

Jeśli mogę coś doradzić to szedłbym w Alivio lub Deore. Różnica w cenie nie będzie duża, a jakość lepsza. Ponadto rozważ korbę że zintegrowaną osią.

Chcę wymienić w swoim rowerze (napęd deore m4100 2x10)  przerzutkę tylną (rd-4120) na przerzutkę ze sprzęgłem. Kaseta na ten moment 11-42. Oczywistym kandydatem jest rd-m5120, mam natomiast pytanie czy wymiana na slx rd-m7120 jest również możliwa i czy ma jakieś wady (oprócz wyższej ok 70pln ceny od m5120)?

Czy długość łańcucha się zmieni w stosunku do m4120 (dla m5120 myślę ze nie, natomiast w m120 są większe kółeczka)?

Z tego co widzę Shimano sugeruje korbę M5100 z linią łańcucha 52mm do napędu bez boosta - piasta 135mm.

Działa to kiepsko - a przynajmniej gorzej od korby 3x z jedną zębatką bo już taki zestaw przerabiałem. 

Jak najlepiej można to rozgryźć? Podkładka pod suport z lewej? Podkładki które stworzą ten 3mm offset i dłuższe kominy na korbie? Zębatek z offsetem nie znajduje w ofercie Shimano. 

Witam czy manetka deore xt do trekingu różni się czymś oprócz ilości przełożeń od deore xt do mtb bo chciałbym zmienić napęd ale zależy mi na 10 przełożeniach z tyłu pozdrawiam

Poniżej wklejam moje zamówienie z prośbą o opinie czy to wszystko będzie że sobą idealnie hulać

Przerzutka tylna SHIMANO Deore XT RD-M786 czarny / Długość wózka: długi - SGS / Ilość rzędów: 10 / Mocowanie: rama z hakiem1 dzień1309.99 PLN

Manetka SHIMANO Deore XT SL-T8000 czarny / Ilość rzędów: 10 / Montaż: prawa1 dzień1260.99 PLN

Manetka SHIMANO Deore XT SL-T8000 czarny / Ilość rzędów: 3 / Montaż: lewa1 dzień1269.99 PLN

Łańcuch SHIMANO XT CN-HG95 srebrny / Ilość ogniw: 116 / Ilość rzędów: 10 / Wersja opakowania: standard1 dzień1116.99 PLN

Edytowane przez Gaban80

To już kurcze nie wiem co robić jak założę i nie będzie tip top to już nie zwrócę ..

Nie doczytałem że jest deore xt treking i mtb myślałem że xt to xt tym bardziej że na stronie sklepu było napisane mtb/treking a już na stronie Shimano w przypadku manetek tylko treking

Edytowane przez Gaban80

Niestety ciężko z tymi grupami trekkingowymi. Nawet po zagranicznych forach ciężko było o informację. Ja skonczyłem z tym, że kupiłem używki MTB. Zawsze możesz kupić manetkę w centrumrowerowym. Na ich stronie internetowej jest informacja, że działają w dyna-sys (na oficjalnej shimano nie ma) Jak nie będą działać to zwróć towar na niezgodność z umową. Link: Manetka SHIMANO Deore XT SL-T8000 - CentrumRowerowe.pl

image.thumb.png.e322e962a512e115fa09d211eaa33d71.png

Edytowane przez Chleje24na7

12 godzin temu, Gaban80 napisał:

Witam czy manetka deore xt do trekingu różni się czymś oprócz ilości przełożeń od deore xt do mtb bo chciałbym zmienić napęd ale zależy mi na 10 przełożeniach z tyłu pozdrawiam

Poniżej wklejam moje zamówienie z prośbą o opinie czy to wszystko będzie że sobą idealnie hulać

Przerzutka tylna SHIMANO Deore XT RD-M786 czarny / Długość wózka: długi - SGS / Ilość rzędów: 10 / Mocowanie: rama z hakiem1 dzień1309.99 PLN

Manetka SHIMANO Deore XT SL-T8000 czarny / Ilość rzędów: 10 / Montaż: prawa1 dzień1260.99 PLN

Manetka SHIMANO Deore XT SL-T8000 czarny / Ilość rzędów: 3 / Montaż: lewa1 dzień1269.99 PLN

Łańcuch SHIMANO XT CN-HG95 srebrny / Ilość ogniw: 116 / Ilość rzędów: 10 / Wersja opakowania: standard1 dzień1116.99 PLN

Tak. Normalnie działa z góralskimi komponentami - tzn, pod system dyna-sys.

Dzień dobry,

Mam około 20-letniego Authora Spirita. Grip shifty SRAM 7.0, tylna przerzutka również sram 7.0 9rz, aktualnie kaseta 11-32. Przerzutka chyba już się trochę zestarzała i rozklekotała. Co założyć nowego? Czy tylko sram x5 wchodzi w grę? Czy jest tak fatalny, jak ktoś na forum napisał? Pozdrawiam serdecznie. 

Edytowane przez lukashg

@lukashg skoro chcesz przejść na 9s, co jest rozsądne, bo komponenty 7 i 8s są coraz trudniej dostępne, to masz do wyboru też Shimano. Musisz zmienić manetkę, przerzutkę, kasetę i niestety piastę (a pewnie cale koło).  Jak zamierzasz pojeździć rowerem jeszcze kilka lat, to wymieniłbym co najmniej na Deore 10s.

DEORE M4100 (shimano.com)

Lub odpowiednik SRAMa (nie mam pojęcia jaka jest dostępności i ceny SRAM w RP).

2 godziny temu, uzurpator napisał:

Tak. Normalnie działa z góralskimi komponentami - tzn, pod system dyna-sys.

Piękne dzięki za odpowiedź tzn manetka xt trekingowa nie różni się niczym od manetki mtb i będzie działać z przezutka mtb więc zakladam

1 godzinę temu, lukashg napisał:

Dzień dobry,

Mam około 20-letniego Authora Spirita. Grip shifty SRAM 7.0, tylna przerzutka również sram 7.0 9rz, aktualnie kaseta 11-32. Przerzutka chyba już się trochę zestarzała i rozklekotała. Co założyć nowego? Czy tylko sram x5 wchodzi w grę? Czy jest tak fatalny, jak ktoś na forum napisał? Pozdrawiam serdecznie. 

Jezeli nie przerżnąłeś na tym rowerze 50tyś km, to pewno wystarczy wymienić pancerze i linki. Rowery to urządzenia mechaniczne, nie trzeba 'chybać' :)

Godzinę temu, JWO napisał:

skoro chcesz przejść na 9s, co jest rozsądne, bo komponenty 7 i 8s są coraz trudniej dostępne, to masz do wyboru też Shimano. Musisz zmienić manetkę, przerzutkę, kasetę i niestety piastę (a pewnie cale koło).  Jak zamierzasz pojeździć rowerem jeszcze kilka lat, to wymieniłbym co najmniej na Deore 10s.

Kolega już ma 9rz, przynajmniej tak twierdzi. Koła nie musi zmieniać, chyba, że trafi go wola Boża na microspline lub XD.

• +1 pomógł 1