some1 Napisano 19 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2021 Nie, powinno po prostu działać. Jeśli rower używany, to może coś jest skrzywione. Jeśli części są nowe, to... też jest możliwe, że coś jest skrzywione, ale bardziej prawdopodobne, że jednak trzeba inaczej wyregulować Próbowałeś ustawiać zgodnie z instrukcjami Shimano? Wszystkie kroki szczegółowo opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 19 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2021 a którą przerzutkę masz RD-812 czy RD810? Tylko ta pierwsza obsłuży 42T na kasecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 19 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2021 Też prawda. Są triki żeby tą drugą zmusić do pracy z dużą kasetą, ale nie ma gwarancji sukcesu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszuf Napisano 19 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2021 Dzięki Panowie za szybkie odpowiedzi! - sprawdzilem i jest to GRX RD-RX812 także przeznaczona pod 11. Rower jest nowy, karton nie nosił śladów uszkodzenia. Postaram się znaleźć ten manuał shimano o którym wspomniał kolega wyżej i spróbuję jeszcze raz .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 19 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2021 Ja ma obydwie przerzutki i powiem ze regulacja jest banalnie prosta. Nawet nie trzeba według manualna. Ustawiasz łańcuch na skrajnej zębatce za pomocą limitów. Naciągasz linkę, przykręcasz. Potem tylko lekka regulacja „baryłka” i działa na całym zakresie jak żyleta. Zobacz czy hak jest prosty i czy dobrze przykręcony. Jakie masz manetki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 19 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2021 Czy to na pewno jest prawdą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 19 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2021 no skłamać... to nie skłamał kolega Kamil, jak się uprzesz to się da... ale zapomniał dodać o wymianie bębenka/piasty/koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 19 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2021 Czyli nie napisał prawdy 😀. Tak sobie przeglądałem z nudów i chciałem się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radoo Napisano 3 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2021 (edytowane) czy tiagra 4700 z manetką R4720 zadziała z kasetą 11s (trenażer)? Edytowane 3 Grudnia 2021 przez radoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 3 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2021 Przerzutka rd-4700 może działać jako 11s ale musi mieć do tego manetkę 11s. Z manetką 10s nie ma jak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 5 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 (edytowane) zadziała fakt Edytowane 5 Grudnia 2021 przez SoloTM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radoo Napisano 5 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 (edytowane) a manetka 10 nie zadziała z kasetą 11, w ten sposób, że po prostu 1 bieg nie będzie obsługiwany? Edytowane 5 Grudnia 2021 przez radoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 5 Grudnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 Nie, to tak nie działa. Są różne szerokości kaset i do tego różne ciągi linki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 6 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2021 W dniu 4.12.2021 o 00:02, abdesign napisał: Przerzutka rd-4700 może działać jako 11s ale musi mieć do tego manetkę 11s. Z manetką 10s nie ma jak. Jest duża szansa że zadziałało by na odwrót. Manetka 11 będzie palić na 10 biegów z kasetą 10. U mnie działają tak 2 takie komba. Apex11 z górską kasetą XT 10s i Force1, jak i manetka GX 11 z górską kasetą 10 i przerzutką XT ;-))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cona78 Napisano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2021 1. Zdechła mi przerzutka 10s MTB Sram x7. Czy można zamiast niej założyć przerzutkę od 11? 2. Czy manetka 12s Eagle obsługuje kasetę 11s Srama? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 7 Grudnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2021 1. W przypadku Shimano tak, co do Srama nie jestem pewien. 2. Nie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 8 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 14 godzin temu, Cona78 napisał: 1. Zdechła mi przerzutka 10s MTB Sram x7. Czy można zamiast niej założyć przerzutkę od 11? nie będzie działało, inne systemy w obrębie grup 10 i 11 b. Jeśli zmienisz manetkę na 11 i przerzutkę 11 np od nx-a to taki zestaw powinien wysterować kasetę 10 (przyblokujesz bieg) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 8 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Zestaw: X01 11sp przerzutka Manetka XT m8000 Kaseta 11-46 deore XT Przerzutka ciężko zrzuca z 37 na 32T ktoś coś ma doświadczenia z tym. Poza tym zestaw działa elegancko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 8 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Sprawdź hak. To najczęstsza przyczyna. U srama dobre efekty daje praca nad kątem opasania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 8 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Też o tym myślałem. W głównym rowerze lekko rypnięty hak w eaglu i ledwo co małe zębatki działały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekek Napisano 16 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2021 Kross vento 4.0 2020 -Tiagra, kaseta 11-25 chce zmienić na 11-28 . Przerzutka i łańcuch to ogarnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 17 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Obie (GS i SS) przerzutki powinny to ogarnąć. Łańcuch o ile nie był za krótki, też. Teoretycznie trzeba by go zwiększyć o 1.5 ogniwa RD-4700-SS (shimano.com) RD-4700-GS (shimano.com) Będzie banglać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hiheat Napisano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Dzień dobry, szukam i szukam i znaleźć nie mogę to może tu jakiś dobry człowiek przed świętami poratuje ;) Mam w moim Romecie Sport :) elegancką przerzutkę Ultegre 6500RD, żal mi jej wymieniać, bo jest w dobrym stanie i pasuje do reszty jako zabytek. Problem w tym, że klamkomanetki to Campy Veloce, też zabytkowe, ale coś nie grają za dobrze z tą Ulcią. Pytanie, czy i jakie klamkomanetki założyć albo to współgrało, niestety oryginały 6500 są albo bardzo rzadko spotykane, albo uszkodzone, albo drooogie? Wymieniłem kasetę i łańcuch na shimano-wski 9 rzędów, więc cenowo teraz mniejszy sens byłby wymiany pod klamkomanetki Campy, no chyba, że ktoś ma inne zdanie. Proszę o poradę i z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Przerzutka Campy 9s będzie działała na kasecie Shimano bez problemu. Przerzutki i klamki muszą być z jednej bajki, kaseta i łańcuch niekoniecznie. W sumie to brutalnie, co Ci tam wyjdzie taniej albo wydaje Ci się wygodniejsze, bo albo retro z komponentami z epoki albo... co to za różnica? Ani ultegra 6500 ani Veloce to nic nigdy nie miały wspólnego z tym Rometem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 6 godzin temu, Hiheat napisał: Mam w moim Romecie Sport elegancką przerzutkę Ultegre 6500RD, żal mi jej wymieniać, bo jest w dobrym stanie i pasuje do reszty jako zabytek. Problem w tym, że klamkomanetki to Campy Veloce, też zabytkowe, ale coś nie grają za dobrze z tą Ulcią. Jeśli chcesz obsługiwać tą "Ulcią" kasetę 9-kę Shimano, to musiałbyś mieć klamkomanetki Veloce na 10-kę, a linkę podpiętą do przerzutki w sposób pokazany na górnym zdjęciu w tym artykule (nazywa się to "hubbub"): https://www.cyclinguk.org/cyclists-library/components/transmission-gears/derailleur-gears/shimergo To jedna z tych kombinacji, które działają całkiem dobrze. Sam tak mam w jednym z rowerów. Jeśli to wersja manetek na mniej biegów (8, old 9, new 9) to też można coś wykombinować, ale już na mniejszej liczbie biegów z tyłu, czyli nie z kasetą 9-ką (patrz tabela: Shimano mechs). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi