phoe Napisano 21 Września 2021 Udostępnij Napisano 21 Września 2021 1-2 to jest też kwestia pojemność tylnej przerzutki, na 99% tak. 3. Tak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 22 Września 2021 Udostępnij Napisano 22 Września 2021 Ok, dzięki Wam obojgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nandrey Napisano 25 Września 2021 Udostępnij Napisano 25 Września 2021 Witam, Posiadam rower szosowy na osprzęcie Shimano Tourney 2x7. Kupiłem trenażer Elite Turno. W instrukcji trenażera opisane jest, że obsługuje kasety 9/10/11 rządowe. Czy kaseta 9 rządowa np. Shimano Alivio CS-HG400-9 będzie kompatybilna z resztą osprzętu na 7 przełożeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 25 Września 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Września 2021 Nie będzie kompatybilna. potrzebujesz kasety 7-rządowej oraz podkładki pod kasetę, żeby założyć ją na bębenek 9s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nandrey Napisano 25 Września 2021 Udostępnij Napisano 25 Września 2021 Dziękuję bardzo za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Września 2021 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 26 Września 2021 To że kupił rower na osprzęcie 2x7 nie znaczy ze piasta jest 7 rzędowa. Obecnie piasty 7 rzędowe nie sa wybitnie popularne, wiec możliwe ze ma podkładką pod obecną kasetą, co należało by sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 26 Września 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Września 2021 Oczywiście, że tak może być. Bardziej zakładałbym, że to co jest obecnie to wolnobieg a nie kaseta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 26 Września 2021 Udostępnij Napisano 26 Września 2021 W sumie co to za różnica czy to koło z kasetą 7 na bębenku 8/9... czy 7 na 7 czy wolnobieg? Do trenażera koło raczej mało kto rozbiera i przekłada kasetę... trzeba kupić kasetę 7 albo 8 bo znacznie łatwiej ją kupić (jest kompatybilna z 7, jeden skrajny bieg będzie niedostępny) i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz_mlynarczyk Napisano 27 Września 2021 Udostępnij Napisano 27 Września 2021 Witam wszystkich. Ma prośbę o pomoc w kompatybilności przerzutki. Czy przerzutka przednia SRAM RED 2x11 yaw - https://allegro.pl/oferta/sram-red-22-yaw-przerzutka-przod-2x11-nowa-11098374252 będzie kompatybilna z przerzutką na kierownicę prostą typu SRAM X0 np- tego typu mtb https://www.rowertour.com/p/83022/sram-x0-trigger-manetka-dzwignia-przerzutki-2rz.-lewa-czerwona?gclid=Cj0KCQjw18WKBhCUARIsAFiW7JzWC3alfaL5dMfGWsTREY5Oyy1X-46yjCl7-eeaS0uN2QPuVt8s_a8aAr0NEALw_wcB Pozdrawiam Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oalan1 Napisano 8 Października 2021 Udostępnij Napisano 8 Października 2021 Cześć. Właśnie założyłem sobie do mojego Scotta Scale 920 2019 nowe koło z tyłu z bębenkiem Shimano microspline, kaseta slx, przerzutka xt. Zostawiłem z poprzedniego napędu korbe sram truvativ stylo DUB na nowym blacie 3mm offset. Problem jest taki że chyba przekos jest za duży bo na dwóch pierwszych biegach mocno słychać i widać jak łańcuch na dole blatu gdy z niego schodzi , zaczepia się o zebatki. Co można z tym zrobić? https://youtube.com/shorts/oOEidjKCeVg?feature=share Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawels237 Napisano 10 Października 2021 Udostępnij Napisano 10 Października 2021 Hej. Muszę wymienić suport w rowerze trek. Aktualny suport to BB-ES300 (73mmx 113mm). Zamówiłem jakiś rok temu suport taki sam tylko długość 126mm. Czy będzie pasować ? Czy będzie problem z regulacją przerzutki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 10 Października 2021 Udostępnij Napisano 10 Października 2021 Owszem, będzie problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 15 Października 2021 Udostępnij Napisano 15 Października 2021 (edytowane) Cześć, krótkie pytanie. Sprzedałem rower. Został mi po nim pająk z pomiarem Quarq Dzero - pająk montowany na 8 śrub. Wcześniej był zamontowany do korby Quarq prime, GXP. Chciałbym go użyć. Czy dowolne ramiona pod pająk montowany na 8 śrub będą pasować czy muszę zwrócić uwagę na coś jeszcze? Głównie chodzi mi o to, że nowe to DUB, stare GXP. Długość 165 oznacza marny wybór. Rozumiem, że tak i wszystko jedno i ramiona korby 1 i 2 rzędowej też będą takie same - a pająk mam. Ale gdzieś tam czytałem, że ramiona korb DUB z pająkiem pod GXP miałyby spowodować jakieś minimalne przesunięcie w którąś stronę (?) i nie wiem czy to jest kwestia jakiejś podkładki. Ani czy to w ogóle prawda - nie ogarniam już "standardów", to zbyt skomplikowane Edytowane 15 Października 2021 przez heavy_puchatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 17 Października 2021 Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Jak by co to ja dalej nie wiem Za to dołożę jeszcze jedno pytanie - do czegoś właściwie służy to wydłużenie ośki w nowych korbach Srama (WIDE)? 5mm, czyli 2,5mm na stronę - rozumiem, że jest mowa o zrobieniu więcej miejsca na oponę przy napędach 2X wraz z inną konstrukcją przedniej przerzutki. Ale takie korby dostępne są też przy napędach 1X gdzie przedniej przerzutki nie ma. Pytam, bo te oznaczone jako WIDE po prostu... łatwiej kupić. Takie czasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siccomoro Napisano 29 Października 2021 Udostępnij Napisano 29 Października 2021 Czy: Piasta 3 biegowa sram i3 będzie kompatybilna z manetką cynglową dedykowaną sachs sram T3? Jeżeli "Nie", - to czy istnieje jakaś inna manetka cynglowa która będzie działać? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dexter339837 Napisano 31 Października 2021 Udostępnij Napisano 31 Października 2021 Cześć, Czy tylna przerzutka, RD-M7120 SGS, dedykowana pod napędy 12s, będzie dobrze pracowała na systemie 2x11s (kaseta Deore CS-M5100 i manetka SLX SL-M7000). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzySow Napisano 31 Października 2021 Udostępnij Napisano 31 Października 2021 Witam,zamierzam zmienić w moim rowerze kasetę z 10s na 11s. Posiadam piastę Octane One Orbital Pro. Pytanie brzmi, czy ta piasta zmieści kasetę 11s stopniowanie 11-46/11-50. Obecna kaseta ma 10 przełożeń,stopniowanie 11-42. Jeśli chodzi o kasetę, chciałbym zamontować kaseta od Ztto, także jak macie jakieś doświadczenia z tym produktem proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 31 Października 2021 Udostępnij Napisano 31 Października 2021 (edytowane) Bebenkowi mtb wszystko jedno czy wsadzisz na niego kasetę 8-9-10-11s czy nawet 12s... byle kaseta nie zaczynała się od zębatki mniejszej niż 11t. Edytowane 31 Października 2021 przez abdesign Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dexter339837 Napisano 3 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 W dniu 31.10.2021 o 13:19, dexter339837 napisał: Cześć, Czy tylna przerzutka, RD-M7120 SGS, dedykowana pod napędy 12s, będzie dobrze pracowała na systemie 2x11s (kaseta Deore CS-M5100 i manetka SLX SL-M7000). Pozdrawiam Odpowiedź w filmie poniżej - będzie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macios Napisano 10 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2021 Czy w przypadku np TREKA Emondy SL5 gdzie za fabryczny model napedu odpowiada poczciwa 105 można włożyć ultegre Di2 jako upgrade ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nctrns Napisano 10 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2021 Można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R4Vr Napisano 10 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2021 Witam szykuję się do wymiany korby która jest na kwadrat, i chciałbym już wymienić na hollowotech 2, na co zwrócić uwagę ? myślałem nad takim zestawem https://allegro.pl/oferta/korba-shimano-fc-mt210-36-22-2-x-9s-175-mm-suport-9835299173 rozmiar mufy to wiem mam 73mm, podany jest też wymiar gwintu, nie wiem jak to sprawdzić w rowerze, rower to https://www.specializedconceptstore.co.uk/product/13880/2019-men-s-rockhopper-comp/ czy tylko wymiary mufy i suportu musza się zgadzać czy jest jeszcze coś ważnego ? chodzi aby korba była w tej samej lini co stara, ilość zębów i dł ramion korby zostają bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lisek850 Napisano 18 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2021 Cześć. Czy przerzutka sram gx axs będzie pracować bez problemu na kasecie slx/XT 10-50 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 18 Listopada 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Listopada 2021 Chyba 10-51. Raczej nie powinno być problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszuf Napisano 19 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2021 (edytowane) Kupiłem rower z grx800 (1x11) skombinowane z kasetą sram xg1150 10-42, po złożeniu roweru przeklikalem wszystkie biegi i zauważyłem że jest problem pomiędzy 9-10-11 tzn z 9 wchodzi na 10 ale próbuje zabierać już 11 ... podobnie w dół .. lub odrazu zlatuje na 9. Zabrałem się za regulacje i po dwóch wieczorach walki z tym ... najlepsze co udało mi się ustawić to taki sam stan... może tak być ze nowy napęd musi się "dotrzeć"? Edytowane 19 Listopada 2021 przez myszuf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi