sztorm Napisano 6 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2021 (edytowane) Kasety 8-10 maja tą samą szerokość a 11 są szersze. Nowsze bębenki obsłużą kasety 11 oraz 8-10 ale w ich przypadku musisz zastosować specjalny pierścień który jest dodawany do nowego bębenka który jest nieco szerszy, tak miałem w piaście Novateca. Na bębenek stary czyli ten nieco krótszy nie założysz kasety 11. Miałem ten problem w poprzednim rowerze Kross level R6 gdzie standartowo był napęd deore 3x10 i jak zmieniałem na 2x11 musiałem zmienić piastę właśnie na Novateca i wszystko ładnie hula. 9 minut temu, abdesign napisał: Wejdzie 11s, zakończ wywód. Kaseta mtb 11s jest tej samej grubości co 8s i tyle. grubości (średnicy montażowej) może tak ale 11 jest nieco szersza i tu jest problem. Edytowane 6 Lutego 2021 przez sztorm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 6 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2021 (edytowane) Szosowe 11stki są szersze o 1,85mm... mtb nie... ściślej - "korpus" kasety mtb 11s ma tą samą szrokość co 8... A novatec robi piasty z bębenkiem pod road. Edytowane 6 Lutego 2021 przez abdesign Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sztorm Napisano 6 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2021 (edytowane) Teraz, abdesign napisał: Szosowe 11stki są szersze o 1,85mm... mtb nie... novatec robi piasty z bębenkiem pod road. Mój przykład (z własnego doświadczenia) dotyczył MTB nie szosy. Na stary bębenek mtb nie byłem w stanie założyć kasety 11 bo był za krótki dlatego zmieniałem piastę na Novateca i była to piasta oraz kaseta MTB i właśnie różnicą było to około 1,85mm. 3 godziny temu, Gangi napisał: @bogus92 dzieki, ale jesteś pewien ze podeszlaby mi kaseta 11s na ten bębenek? W serwisie meridy mówili mi ze nowe koło musi być. Nie mogę nigdzie znaleźć wymiarów tych kaset. Mam na przodzie m7000 i najchętniej tył tez bym w tym zrobił. Uważasz ze m5100 będzie bardziej niezawodne? Zdemontuj kasetę z bębenka i zmierz jego szerokość a ja zmierzę bębenek gdzie była zamontowana kaseta M7000 i M8000, porównamy i będziemy wszystko wiedzieć. Edytowane 6 Lutego 2021 przez sztorm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 6 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2021 (edytowane) Mój też nie dotyczy szosy... napisałem tylko że dłuższy o 1,85mm względem bębenka mtb jest bębenek 11s szosowy Kaseta mtb 8=9=10=11 koniec kropka. Edytowane 6 Lutego 2021 przez abdesign Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sztorm Napisano 6 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2021 (edytowane) Po czym tak sądzisz? Może jakieś uzasadnienie ? Są w sprzedaży piasty z bębenkami do kaset 8,9,10,11 ale są również z bębenkami do kaset 8,9,10 i do tego ostatniego nie da się założyć kasety 11 a do pierwszego podejdą wszystkie kasety. I nie piszę ci koniec kropka tylko sobie to sprawdź. Edytowane 6 Lutego 2021 przez sztorm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 6 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2021 (edytowane) Mimo Twoich doświadczeń na bębenek z 1998 też wejdzie kaseta 11s... mieli napisać że wejdzie prawie 20 lat wcześniej zanim pojawiły sie kasety 11s ...? Ta kwestia "Mam bębenek 10s czy wejdzie kaseta 11s" pojawia się tak często że jest to aż nudne... Ale niech tam i tak miałem bębenek przeserwisować, jak widzisz to samo koło... nie ma podkładek... wlazła 10, wlazła 11: Edytowane 6 Lutego 2021 przez abdesign Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 6 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2021 5 godzin temu, bogus92 napisał: Czy niezawodne nie wiem, ale to aktualnie jedyna produkowana grupa Shimano pod 11s Moment, czy ja dobrze zrozumiałem ? Shimano już nie produkuje kaset, przerzutek i manetek jedenastorzędowych ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 6 Lutego 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Lutego 2021 @wkg oficjalnie jest to jedyną grupą 11s obecnie dostępna. Co nie znaczy, że Shimano nie produkuje nadal części do starszych grup. Jednak śmiem twierdzić, że nakłady na wypuszczanie starych wyrobów są minimalne, tylko takie by podtrzymać wsteczną kompatybilność. Za parę lat będzie tak samo ciężko o komponenty 11s z wyższej półki, jak dzisiaj 9s. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 7 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 10 godzin temu, bogus92 napisał: Czy niezawodne nie wiem, ale to aktualnie jedyna produkowana grupa Shimano pod 11s. Każda inna to szukanie wśród okazji na portalach aukcyjnych lub leżaków magazynowych, a części jest coraz mniej. Jast górskie Deore i szosowa Ultegra 11s, i mix tych dwóch GRX. Na bębenek 8-9-10, wejdzie kaseta 11s górska CS-Mxxxx, a nie wejdzie szosowa CS-Rxxxxx. Rok temu Piasta Novatech 11s miała bębenki 8-9-19-11, teraz jest bębenek szosowy. Mam obydwie piasty. Szerokość kaset jest jednakowa, tylko M wchodzi głębiej, dlatego mieści się na stary bębenek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gangi Napisano 7 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 @bogus92 kupiłem zestaw m5100 jak poleciłeś, przyjdzie mi to będę się bawił. Dam znać o efekcie końcowym. Dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevic Napisano 8 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Hej. Doszła mi ostatnio korba Shimano FC-TY501 ale przy próbie przełożenia pedałów ze starej korby (shimano C-201) wydają się one nie pasować . Czy ja robię coś źle czy są różne standardy gwintów do tych pedałów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 8 Lutego 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Gwinty są takie same. Może próbujesz wkręcić lewy pedał do prawego ramienia i odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gangi Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Sc @bogus92 kupiłem m5100 i kaseta pasuje, ale nakrętka nakręca się tylko dwa obroty. Zostawić czy odpuścić? Rozmawialiśmy wyżej o wymianie 9s na 11s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 9 Lutego 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Zrób zdjęcie po założeniu kasety bez nakrętki. Moim zdaniem wszystko powinno być ok, trzeba dokręcić. Jeśli kaseta siedzi do końca a zębatka 11T nie lata luźno to nie ma prawa nie zadziałać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gangi Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 @bogus92 oczywiście ze nie lata luźno, wszystko weszło i jest dokręcone. Tylko stara dało się dokręcić na 3 obroty, ale jest git, da się założyć na rower, w takim razie składam resztę i jutro może test drive Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevic Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 21 godzin temu, bogus92 napisał: Gwinty są takie same. Może próbujesz wkręcić lewy pedał do prawego ramienia i odwrotnie. Miałeś rację. Aż wstyd się przyznać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gangi Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 (edytowane) @bogus92@abdesignczesc. Lipa. Nie ma jeszcze przerzutki a jak dokręcam koło to ramą ściska kasetę tak ze się nie kręci. Co teraz? Nowe koło? Edytowane 10 Lutego 2021 przez Gangi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Na szybko... Ty masz problem nie z bębenkiem tylko z kołnierzem piasty i zaplotem szprych. Największa zębatka opiera się o szprychy a kaseta nawet nie doszła do końca bębenka co widać po dwóch najmniejszych zębatkach. - stąd ten "trzeci" obrót nakrętki nie był możliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 (edytowane) W dniu 6.02.2021 o 19:42, ahaja napisał: na stronie Shimano w opisie piasty TX505 stoi, że jest kompatybilna z 8, 9, 10 rzędami https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/tourney-tx800/FH-TX505-8.html I 11s MTB . Edytowane 10 Lutego 2021 przez chudzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Bo to nie jest problem bębenka piasty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gangi Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 @abdesign No tak, racja. Czyli co mi zostaje? Przeplatanie koła albo zakup nowego? Co byś osobiście polecił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 (edytowane) Co byś osobiście polecił? Na początek - nowe fotki... jedną tak jak teraz tylko bez kasety, drugą postaraj się jak tylko możesz przesunąć obiektyw tak żeby było widać co się opiera o szprychy. Edytowane 10 Lutego 2021 przez abdesign Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gangi Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 @abdesign Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 10 Lutego 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Tak jak pisałem. Kaseta musi siedzieć w pełni na bębenku. Zdejmij kasetę i zrób zdjęcie koła zamontowanego w ramie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gangi Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 @bogus92 ok wszystko jasne. Był zdjęty hak przerzutki. Jak założyłem wszystko gra, jazda testowa odbyta, działa idealnie. Dzieki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi