thetere Napisano 31 Października 2020 Udostępnij Napisano 31 Października 2020 Cytat Musiałyby być większe otwory, aby dopasować zębatkę do dwóch rozstawów. Wrzuć link co chcesz kupić. Do takiej korby jak w odnośniku potrzebuje zakupić tarcze 38t okrągłą - chinol dlatego bo chce wydać kilkadziesiąt a nie kilkaset złoty. Wolałbym allegro, ale może być aliexpress. Czy do zamiany tarczy o 6 ząbków muszę dokupić nowy ( dłuższy ) łańcuch ? KLIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 31 Października 2020 Udostępnij Napisano 31 Października 2020 (edytowane) T780 będzie i jest godna uwagi... tyle że szansa na to że wina źle działającego napędu rzadko leży po stronie przerzutki... jak nie zmielisz szprychami to trudno popsuć, no wózek można zgiąć ale one się dość łatwo poddają prostowaniu (chyba że to już "ósemka" ale to sam byś widział) Na pewno to dobry serwis i na pewno chodziło im o przerzutkę? A nie o krzywy hak czy stare brudne pancerze, pozaginaną linkę zjechane do zera kółeczka czy... dające jako pierwsza objawy o których piszesz zużyty łańcuch i kasetę? Edytowane 31 Października 2020 przez abdesign Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 31 Października 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Października 2020 Godzinę temu, thetere napisał: Do takiej korby jak w odnośniku potrzebuje zakupić tarcze 38t okrągłą - chinol dlatego bo chce wydać kilkadziesiąt a nie kilkaset złoty. Wolałbym allegro, ale może być aliexpress. Czy do zamiany tarczy o 6 ząbków muszę dokupić nowy ( dłuższy ) łańcuch ? KLIK Faktycznie na Ali są te same zęzębatki pod BCD 94 i 96. Ja bym zaryzykował. Zawsze można trochę podrzeźbić. Przy zmianie o 6 zębów konieczny będzie dłuższy łańcuch, potencjalnie kaseta także do wymiany jeśli ma większy przebieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wmmmm Napisano 31 Października 2020 Udostępnij Napisano 31 Października 2020 (edytowane) 9 godzin temu, abdesign napisał: T780 będzie i jest godna uwagi... tyle że szansa na to że wina źle działającego napędu rzadko leży po stronie przerzutki... jak nie zmielisz szprychami to trudno popsuć, no wózek można zgiąć ale one się dość łatwo poddają prostowaniu (chyba że to już "ósemka" ale to sam byś widział) Na pewno to dobry serwis i na pewno chodziło im o przerzutkę? A nie o krzywy hak czy stare brudne pancerze, pozaginaną linkę zjechane do zera kółeczka czy... dające jako pierwsza objawy o których piszesz zużyty łańcuch i kasetę? To jest dobre pytanie, za pierwszym razem serwis w Krakowie na przeglądzie przedsezonowym poinformował, że próbowali wyregulować przerzutkę, ale nie byli w stanie na pełnym zakresie ze względu na problem z wracaniem przerzutki tylnej i samą sprężynę. Pamiętam też, że wtedy dość nowy łańcuch był wg nich wyciągnięty i prawdopodobnie przerzutka to spowodowała. Druga opinia to zupełnie inny serwis, byłem tam wczoraj na regulację przerzutek po wykonanym przeze mnie generalnym czyszczeniu kasety, zębatek na korbie, wymianie łańcucha i całego tylnego koła z piastą. Poddali się po próbie regulacji i powiedzieli (jeśli dobrze pamiętam), że przerzutka/sprężyna nie radzi sobie z tymi pancerzami i wracaniem i polecali wymianę przerzutki i/albo linki i pancerza. Biorąc pod uwagę, że jestem świeżo po czyszczeniu napędu i wszystko ładnie widać, wrzucę tutaj fotki i może będziecie w stanie poradzić, czy jest możliwe, że sama kaseta albo kółka przerzutki mogą powodować opisane problemy. Link do zdjęć w wysokiej rozdzielczości: zdjęcia napędu (https://imgur.com/a/5FvvZ2K) Edytowane 31 Października 2020 przez wmmmm dodanie małych zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 31 Października 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Października 2020 Napęd nie wygląda na szczególnie zużyty. Jeśli są problemy z regulacją to warto zacząć od wymiany linki i pancerza, jak to nie da efektu to można iść w większe koszty i wymieniać kolejne części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wmmmm Napisano 31 Października 2020 Udostępnij Napisano 31 Października 2020 Dzięki za odpowiedź. W takim razie wstrzymam się z wymianą przerzutki i kasety, na razie wymienię pancerz i linkę. Myślisz, że warto też rozebrać, wyczyścić i przesmarować przerzutkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 31 Października 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Października 2020 Wyczyścić i przesmarować zawsze warto. To nic nie kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thetere Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Cytat Faktycznie na Ali są te same zęzębatki pod BCD 94 i 96. Ja bym zaryzykował. Zawsze można trochę podrzeźbić. Przy zmianie o 6 zębów konieczny będzie dłuższy łańcuch, potencjalnie kaseta także do wymiany jeśli ma większy przebieg. Zmierzyłem sobie odległości otworów i wychodzi że to inna korba srama bo ma bcd 76. Na allegro są takie tarcze, najtańsze to XX1 za 300 zł, na alliexpress też są, ale cena nie ciekawa 200 zł. Chyba muszę poszukać nowej korby, pod chińskie tarcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 3 Listopada 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 (edytowane) Niekoniecznie musi to być korba pod chińskie zębatki. Dla przykładu zębatka do korby Sram NX Eagle kosztuje 50-60 zł, więc naprawdę przyzwoicie, a aluminiowa wersja to koszt około 120 zł. Edytowane 3 Listopada 2020 przez bogus92 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laos Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Witam Czy przekładnia Alfine 11 jest kompatybilna z klamkomanetkami ST-RX810-R? Jeżeli nie to czy są jakieś klamkomanetki z którymi jest kompatybilna ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laos Napisano 12 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 W dniu 4.11.2020 o 13:11, Laos napisał: Witam Czy przekładnia Alfine 11 jest kompatybilna z klamkomanetkami ST-RX810-R? Jeżeli nie to czy są jakieś klamkomanetki z którymi jest kompatybilna ? Pozdrawiam Gdzie indziej znalazłem odpowiedź. Mechaniczna Alfine 11 nie jest kompatybilna z klamkomanetkami Alfine. Żadne inne klamkomanetki 11-rzędowe Shimano nie są kompatybilne z przekładniami Alfine 11. Firma Microshift robi klamkomanetki do Alfine 11, ale kosztują ponad 200euro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasdzi Napisano 23 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Witam wszystkich, mam pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi. Chodzi o przerzutkę shimano xt rd-m8100 czy można zamiast niej zastosować rd-m8120? Wiem że 8120 jest dedykowana do napędów 2x12 ale ta przerzutka jest tańsza i bardziej dostępna. Czy będzie zauważalna różnica w działaniu, czy one się czymś różnią? Miałaby pracować z kasetą 10-51 Shimano xt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 23 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Specjalnie wielu osób które spróbowały tej stosunkowo nowej przerzutki przeznaczonej do kasety 10-45 a pożenionej z 10-51 to nie znajdziesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wloczko Napisano 23 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Witam wszystkich, chciałbym popytać o możliwy zamiennik korby Shimano Deore FC-M445 44-32-22 175mm. Dosyć leciwy sprzęt, ale kilka kilometrów ze mną zrobił. Suport to BB-ES30 121mm/68mm. Przerzutka z przodu FD-M510, tył RD-510 9-rzedowy. Mam problem z doborem ze względu na linie łańcucha. Próba na uzywanej korbie FC-M440 się nie powiodla-zebatki wyszly na zewnatrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 23 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 (edytowane) Nie masz problemu z linią łańcucha tylko lekkim brakiem wiedzy. Wybierasz korbę, odpalasz jej manual i znajdziesz tam długość osi suportu jaką masz zastosować. Jeśli dobre info znalazłem to dla m440 jest to 113 więc nie ma się co dziwić, że nie działa to p&p jeśli założyłeś te korbę do 121 czyli przesunales ją o 4mm do zewnątrz od miejsca, w którym powinna się znaleźć Edytowane 23 Listopada 2020 przez Mihau_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wloczko Napisano 23 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Okej, rozumiem. Czyli wymiana korby niesie za sobą konieczność wymiany suportu i nie da dobrać się korby pod to co mam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 23 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 suport może zostać, musisz tylko znaleźć korbę, która będzie do niego pasować (a przy okazji do reszty napędu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wloczko Napisano 23 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 (edytowane) No i właśnie od tego zacząłem. Problem w tym, że nie wszystkie specyfikacje korb uwzględniają zalecane rozmiary suportów. Kolejne pytanie czy dana para korba+zalecany suport zawsze będą pasować do mojej przerzutki z przodu? Wracam tu do linii łańcucha- bo tu pojawiają się dwie wartości-50 lub 47,5. Edytowane 23 Listopada 2020 przez Wloczko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 24 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 (edytowane) Wersja z O to octalink i tam 113 dla LL 47,5 lub 118 dla LL 50 mm. 47,5 jest lepsza. Dla octalinka 121 mm który masz możesz wziąć fc-t4010 ( wersja 44/32/22 ) o dł ramion tu akurat 175 mm https://allegro.pl/oferta/shimano-korba-trekking-9rz-fc-t4010-44-32-22-175mm-6745608039 To jest alivio. chyba, że chcesz lepszą, ale i droższą. Edytowane 24 Listopada 2020 przez SoloTM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wloczko Napisano 24 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 18 godzin temu, SoloTM napisał: Wersja z O to octalink i tam 113 dla LL 47,5 lub 118 dla LL 50 mm. 47,5 jest lepsza. Dla octalinka 121 mm który masz możesz wziąć fc-t4010 ( wersja 44/32/22 ) o dł ramion tu akurat 175 mm https://allegro.pl/oferta/shimano-korba-trekking-9rz-fc-t4010-44-32-22-175mm-6745608039 To jest alivio. chyba, że chcesz lepszą, ale i droższą. @SoloTM Dzięki wielkie za konkretne info. Jeszcze tylko potwierdzę. Dążę o tego żeby korba + suport tworzyły linię łańcucha na poziomie 47,5. Z tego co widzę w najnowszych specyfikacjach podawane są pary dla linii 50mm. Czyli tak jak poniżej mogę wrzucić FC-T4010, FC-T3010-8. Krótsza o 5mm oś suportu przesunie mi zębatki do środka i powinno wszystko hulać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 25 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 (edytowane) Tak, 121mm dla fc-t4010/3010 to LL 47,5 mm. Edytowane 25 Listopada 2020 przez SoloTM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzejko Napisano 29 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Witam, Chcę zmienić przełożenia w szosie natomiast poza tym, że wiem jakie chce, to zupełnie nie znam się na częściach i kompatybilności. Pytanie, czy jeżeli mam 10-speed 11-34T i blaty 34/50 to da radę zmienić na 10-speed 13-26T i 39/53. Chodzi mi o to jak to wygląda z perspektywy części. Czy wystarczy, że zamówię jakikolwiek mechanizm korbowy dla 10-speed czy jednak firma ma znaczenia itp. Poniżej wysyłam wykres części mojego roweru oraz to co udało mi się znaleźć, tylko nie wiem czy da radę to bez problemu zamontować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 30 Listopada 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Kasety Campagnolo nie założysz na swój bębenek. Konieczna byłaby zmiana bębenka lub zakup kasety Shimano/Sram. Oprócz korby musiałbyś wymienić suport, bądź kupić korbę Shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzejko Napisano 30 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 3 godziny temu, bogus92 napisał: Kasety Campagnolo nie założysz na swój bębenek. Konieczna byłaby zmiana bębenka lub zakup kasety Shimano/Sram. Oprócz korby musiałbyś wymienić suport, bądź kupić korbę Shimano. Czyli po prostu kupić wszystko od shimano i nie będzie problemu. Dzięki za pomoc, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzejko Napisano 30 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Btw, dałbyś radę podesłać jakąś konkretną korbe dla 10-speed 175mm 39/53? Wszystkie ktore patrze sa dla 11 rzędowych napędów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi