Tatanka Napisano 29 Lipca 2020 Napisano 29 Lipca 2020 Chodziło mi o to , że można próbować na obecnej przerzutce. Cytuj
SoloTM Napisano 29 Lipca 2020 Napisano 29 Lipca 2020 Obecna niby max 28, ale trzeba by sprawdzić gdzie jest jej max. Cytuj
wlprzemek Napisano 2 Sierpnia 2020 Napisano 2 Sierpnia 2020 Witam. Posiadam rower Kross Hexagon R6 i ze względu już na problemy z przerzutkami, zastanawiam się na upgrade zestawu, stąd moje pytanie, czy taki zestaw Deore M6000 2x10rz zamontuje bez problemu w tym rowerze czy coś nie będzie pasowało np suport? Pozdrawiam Cytuj
skinwalker Napisano 2 Sierpnia 2020 Napisano 2 Sierpnia 2020 Cześć, Czy ktoś spotkał się może z tego rodzaju suportem i wie czym i w jaki sposób można go zdemontować? Rower: Gazelle Olympia Race '85 Cytuj
Tatanka Napisano 2 Sierpnia 2020 Napisano 2 Sierpnia 2020 Rzuć okiem tutaj 5 godzin temu, wlprzemek napisał: Witam. Posiadam rower Kross Hexagon R6 i ze względu już na problemy z przerzutkami, zastanawiam się na upgrade zestawu, stąd moje pytanie, czy taki zestaw Deore M6000 2x10rz zamontuje bez problemu w tym rowerze czy coś nie będzie pasowało np suport? Pozdrawiam Chcesz wymienić całą grupę ? Korbę , przerzutki , manetki itp.? Cytuj
wlprzemek Napisano 2 Sierpnia 2020 Napisano 2 Sierpnia 2020 9 minut temu, Tatanka napisał: Chcesz wymienić całą grupę ? Korbę , przerzutki , manetki itp.? Tak Cytuj
Tatanka Napisano 2 Sierpnia 2020 Napisano 2 Sierpnia 2020 Przednia przerzutka ma inne mocowanie. Reszta ok. 1 Cytuj
wlprzemek Napisano 2 Sierpnia 2020 Napisano 2 Sierpnia 2020 Godzinę temu, Tatanka napisał: Przednia przerzutka ma inne mocowanie. Reszta ok. Ale da się normalnie zamocować? I czy będę musiał cały suport wymieniać czy wystarczy korbę? bo u mnie jest na kwadrat Cytuj
Tatanka Napisano 2 Sierpnia 2020 Napisano 2 Sierpnia 2020 Suport do wymiany. W nowej jest zintegrowana oś , więc suport z łożyskami zewnętrznymi. Co do przerzutki , to na pewno da się dobrać przerzutkę do tej korby , ze standardową obejmą , taką jak masz teraz. Pytanie tylko , czy potrzebujesz wymieniać cały napęd i osprzęt , jak masz problem tylko z przerzutkami. Zapewne to tylko kwestia regulacji. 1 Cytuj
munioman Napisano 4 Sierpnia 2020 Napisano 4 Sierpnia 2020 @SoloTM @Tatanka Serdeczne dzięki za porady. Nie znalazłem nigdzie opisu jaka dokładnie przerzutka jest zamontowana w moim rowerze ale patrząc po zdjęciach zakładam że będzie to Microshift RD42, i raczej z dłuższym wózkiem niż z krótszym (mój ma pomiędzy osiami kółeczek 80mm). Nie dowierzam, że przy tej długości wózka max to 28 zębów, w miarę możliwości spróbuję pożyczyć gdzieś kasetę 32 zęby i przynajmniej taką przymierzyć. Cytuj
Thomass13 Napisano 4 Sierpnia 2020 Napisano 4 Sierpnia 2020 Witajcie, zakupiłem na AliExpress zacisk sztycy karbonowy. Link o jaki zacisk dokładnie chodzi: https://www.aliexpress.com/item/4000240137308.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.892f5545NWZzCn&algo_pvid=fbef3179-a885-412e-8d76-b6da21ee593a&algo_expid=fbef3179-a885-412e-8d76-b6da21ee593a-2&btsid=0b0a22a415965325991163929e1176&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ Czy taki zacisk wymaga zastosowania jakiegoś smaru przed jego załozeniem. Oczywiście rama jest aluminiowa i sztyca tez aluminiowa. Nie posiadam klucza dynanometrycznego i z jakim momentem dokrecić imbusem, ewentualnie żeby nie przedobrzyć? Pytam osób które miały styczność z zaciskami karbonowymi lub sa kumate w temacie Cytuj
lukwycz Napisano 5 Sierpnia 2020 Napisano 5 Sierpnia 2020 Cześć, sam zacisk nie wymaga smaru, bo nie ma się po czym ślizgać a tylko ściska komin. Jeśli nie masz klucza dynamometrycznego, to ja bym dokręcał metodą prób i błędów, tzn. dokręcasz lekko, próbujesz swoim ciężarem na siodełku czy się nie wsuwa, jeśli tak, to znowu 1/8 obrotu i tak dalej aż do skutku. Swoją drogą, to ja bym w niezbędniku i tak woził zacisk alu, żeby się kiedyś nie zdziwić w trasie Po prostu nie ufam tym obejmom z węgla. 1 Cytuj
Thomass13 Napisano 5 Sierpnia 2020 Napisano 5 Sierpnia 2020 Karbon fajnie wygląda nie powiem, mam naklejki na korbie w imitacji karbonu, ale własnie może pęknąć. Tez myślałem o wrzuceniu w rezerwie zacisku do torebki. Mam tez taki aluminiowy z chin na imbusa ale odpukać nic złego się nie dzieje. Jeśli chodzi o resztę komponentów węglowych z chin to bym nie kupił ( sztycy, kierownicy i ramy). Ewentualnie mostek ale nad tym tez bym się zastanawiał. Cytuj
chudzinki Napisano 5 Sierpnia 2020 Napisano 5 Sierpnia 2020 @Thomass13 i @lukwycz, a jaki jest sens kupowania karbonowego zacisku i wożenia aluminiowego A tak w ogóle - zacisków pod napęd trudno zaliczyć. Cytuj
Mod Team bogus Napisano 5 Sierpnia 2020 Mod Team Napisano 5 Sierpnia 2020 Kupujesz lekki karbonowy zacisk sztycy, a wozisz że sobą zacisk aluminiowy. Tylko po co? Lepiej chyba było zainwestować w lekki zacisk alu, zwłaszcza że za kilkadziesiąt złotych są zaciski znanych firm ważące poniżej 20g. Gdzie tu sens? Cytuj
lukwycz Napisano 5 Sierpnia 2020 Napisano 5 Sierpnia 2020 3 godziny temu, Thomass13 napisał: Karbon fajnie wygląda nie powiem, mam naklejki na korbie w imitacji karbonu, ale własnie może pęknąć. Tez myślałem o wrzuceniu w rezerwie zacisku do torebki. Mam tez taki aluminiowy z chin na imbusa ale odpukać nic złego się nie dzieje. Jeśli chodzi o resztę komponentów węglowych z chin to bym nie kupił ( sztycy, kierownicy i ramy). Ewentualnie mostek ale nad tym tez bym się zastanawiał. To ja mam odwrotnie Obejmy mam alu, a jeżdżę na dwóch chińskich ramach (jedna ma 3 lata - ścigana 2 lata) ze sztycami i kierownicami. Nie kupiłem tego na aliexpressie, tylko od producentów. Jak to mówią chińczyk chińczykowi nie równy. Ale ja ważę niecałe 70 kg. @chudzinki No, nie ma sensu. Tylko dla "looku" jak ktoś lubi. Cytuj
JWO Napisano 5 Sierpnia 2020 Napisano 5 Sierpnia 2020 5 godzin temu, Thomass13 napisał: Karbon fajnie wygląda nie powiem, mam naklejki na korbie w imitacji karbonu, ale własnie może pęknąć. Tez myślałem o wrzuceniu w rezerwie zacisku do torebki Ja mam ramę karbonową, powinienem wozić w zapasie alu albo stal? Z redundantnych rzeczy zabieram często trzy dętki, bo już dwie mi się trafiły. Cytuj
Thomass13 Napisano 5 Sierpnia 2020 Napisano 5 Sierpnia 2020 43 minuty temu, JWO napisał: Ja mam ramę karbonową, powinienem wozić w zapasie alu albo stal? Z redundantnych rzeczy zabieram często trzy dętki, bo już dwie mi się trafiły. JWO w sumie można zabrać alu ramę dodatkowo;))). Tak poważnie teraz, to czytając co piszecie wyżej jak ma coś się stać na trasie i tak się stanie. Także nie mam zamiaru brać dodatkowego zacisku. Ale każdy inny zrobi jak uważa. Nawet ta ramę zapasową wrzuci na plecy dla pewności żeby wrócić do domu :))) Cytuj
shiler Napisano 6 Sierpnia 2020 Napisano 6 Sierpnia 2020 (edytowane) Czy do klamkomanetek Shimano 105 5700 2x10 da się założyć jakaś przerzutkę MTB? Mam teraz przerzutkę 105 z krótkim wózkiem i dodatkowo przedłużkę haka z kaseta 11-34 ale średnio to działa (w gravelu). Zastanawiam się czy jakaś przerzutka MTB będzie lepiej działać ( nie będzie tak obijać o ramę i lepsza precyzja). Edytowane 6 Sierpnia 2020 przez shiler Cytuj
abdesign Napisano 6 Sierpnia 2020 Napisano 6 Sierpnia 2020 Tak, da się 8/9s i będzie działać normalnie jako 10s Cytuj
shiler Napisano 6 Sierpnia 2020 Napisano 6 Sierpnia 2020 Rozumiem że z rodziny Shimano? Bo mam gdzieś starą Sram 9s ale one chyba miały inny ciąg linki. Do korby 50/34 i kasety 11-34 szukać średni wózek czy długi? Cytuj
Mihau_ Napisano 6 Sierpnia 2020 Napisano 6 Sierpnia 2020 Zależy od przerzutki, do każdej masz manual, policz pojemność. Ważne żeby nie była z dyna sys (pojęcia nie mam jakie w mtb to miały) Cytuj
abdesign Napisano 6 Sierpnia 2020 Napisano 6 Sierpnia 2020 7 minut temu, shiler napisał: Rozumiem że z rodziny Shimano? No... przy klamotkach 5700 wydało mi się zbyt oczywiste żeby o tym pisać. Biorąc pod uwagę dostępność innych mtb niż długi wózek oraz obsługiwanie max koronki kasety przez konkretne przerzutki, to pojemnością nie musisz się zajmować - zabangla każda 9s (i na nich warto się skupić) i część 8s bo niektore mogą mieć problem z 34. Cytuj
djzwierzak Napisano 7 Sierpnia 2020 Napisano 7 Sierpnia 2020 Posiadam nowa tiagre w gravelu. Niestety problemem jest korba na kwadrat FSA Chciałbym wymienić ją na coś innego. Wiem że grx podejdzie ale linia lancucha jest o 2,5 mm inna niz w mojej. Obawiam sie ze bede musial wymienic tez przednia przerzutke. Może są jakeiś inne opcje aby znależć korbe z taka sama linia ? Powiem, że stopniowanie 46/30 jest fajne no jak bedzie 46/32 to tez moze byc. Prosze o porade bo juz nie wiem co i jak. Co do jeszcze jednego pytania. Jezeli mam korbe na pressfit to podjdzie tam normalny bb30 ? Chodzi o korby praxisa alba. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi