Snigonas Napisano 30 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 A czy ma sens przejście na Octalink w przypadku napędu 3x7 czy darować sobie i zostać przy kwadracie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 30 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 Zalezy co masz w rowerze i za ile kupisz korbę i suport. ( i ile masz kasy na ewentualne zmiany ) Bo np. ( przesadzam ) do malucha 1994 robić wydech ze stali nierdzewnej to przeginka. A suport dobiera się do korby. No chyba, że masz już suport wtedy odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snigonas Napisano 30 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 Co mam to bardzo ogólne pytanie. Z tyłu - wolnobieg, siedem rzędów, konkretnie ten https://www.centrumrowerowe.pl/wolnobieg-shimano-mf-tz50-pd19735/ Przerzutka - Shimano Acera taka https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-tylna-shimano-acera-rd-m360-pd936 Przerzutka przednia - sam nie wiem jaka, nie zmieniałem jej bo bardzo dobrze działa. Na pewno Shimano współpracująca z ichnim systemem SIS Z tych ważniejszych rzeczy to tyle. Nie chcę wydawać zbyt dużo na zmiany, prędzej pozbieram pieniądze na rower na nowej ramie, tutaj nie chciałem wydać więcej niż 200zł na wymianę korby i suportu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 30 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 A korbę jaką miałeś - w sensie stopniowanie zębatek ? 48-38-28T czy 42-34-24T ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snigonas Napisano 30 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 Spisałem z faktury - 170 mm 42x34x24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 30 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 No to jeszcze pochyl się nad przednią przerzutką i wyczytaj co to za model dokładnie ( gdzieś będzie wygrawerowane - od wewnątrz na wózku ) Żeby się nie okazało, że korba 42/32/22 będzie zła i musi być 42/34/24. 1 godzinę temu, Snigonas napisał: Przerzutka przednia - sam nie wiem jaka, nie zmieniałem jej bo bardzo dobrze działa. Na pewno Shimano współpracująca z ichnim systemem SIS lub zrób zdjecia i wrzuc gdziekolwiek ( dysk google lub https://pl.imgbb.com/ ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snigonas Napisano 30 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 (edytowane) Zrobione, jeśli dobrze odczytałem to miałem w ogóle zły napęd. D: "48t compatibility" Żadnej naklejki sygnalizującej nazwę modelu nie znalazłem, pewnie nawet już go nie ma w produkcji, bo rower sam w sobie ma 10 lat. https://drive.google.com/drive/folders/1x9PzXYvz5eQ8_bmYhSXhfT6PG-jK8BbF?usp=sharing Edytowane 30 Kwietnia 2020 przez Snigonas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 30 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 Fd-c051 pojemnosc 20 zębów, max koronka 48, różnica środek-góra 10 zębów, czyli dla korb 48/38/28 tylko. Chcesz mieć taką dużą korbę ? ( jeśli mniejsza to bez zmiany przerzutki się nie obejdzie - 35-50 pln ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 30 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 Ty to wszystko znasz na pamięć ? Się odezwę gdy będę zmieniał napęd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 30 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 Nie wszystko, ale dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 30 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 130zł korba, 50zł suport. Przerzutka podejdzie bez problemu. Pchanie się w kwadrat lub octalink to ślepa uliczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snigonas Napisano 30 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 ^ Jakieś zalety Hollowtech? Jeżdżę niby rekreacyjnie, ale po przeróżnym terenie, a łożyska na zewnątrz nie brzmią zachęcająco. Waga aż takiej różnicy mi nie robi. @SoloTM Będę musiał siąść i przemyśleć. W takiej sytuacji pozostaje mi - zostać przy aktualnej przerzutce, dokupić korbę 48/38/28 i do tego pasujący suport - kupić mniejszą korbę, zmienić przerzutkę na pasującą i dobrać pasujący suport - kupić hollowtech i dobrać to pod niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 30 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 Zalety są takie, że serwis zajmuje 10 minut raz na rok i obskoczysz go imbusem nr5, zamiast idiotycznych ściągaczy, oraz luzujących i obrabiających się śrub. Poza tym jest ciut sztywniej, ale to nieco placebo. W każdym razie - kwadrat ma sens jeżeli inwestujesz w dobry suport i korbę. W innym przypadku hollowtech to jest technologicznie to samo co kwadrat/octalink ( tzn ośka + dwa łożyska ) tylko zrobione lepiej. Koszta są prawie takie same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 30 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 Teraz, Snigonas napisał: Jeżdżę niby rekreacyjnie, ale po przeróżnym terenie, a łożyska na zewnątrz nie brzmią zachęcająco. Ojtamojtam ... jak po 10 tkm wymienisz sobie suport za 50 złotych to nie zbiedniejesz. Ta korba - a właściwie ten suport są znacznie sztywniejsze od kwadratu. Teraz, Snigonas napisał: Waga aż takiej różnicy mi nie robi. Akurat waga to od SLX wzwyż - prawdziwe Hollowtech to korba pusta w środku. Teraz, Snigonas napisał: - kupić hollowtech i dobrać to pod niego Tyle, że napędem 2x jeździ sie inaczej niż 3x, będziesz musiał się przyzwyczaić. Nie będzie dużego blatu - częściej też będziesz używał przedniej przerzutki w terenie bo nie będzie też środkowego. No i kupowałbym korbę z wymiennymi blatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 30 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 Teraz, wkg napisał: Tyle, że napędem 2x jeździ sie inaczej niż 3x, będziesz musiał się przyzwyczaić. Nie będzie dużego blatu - częściej też będziesz używał przedniej przerzutki w terenie bo nie będzie też środkowego. No i kupowałbym korbę z wymiennymi blatami. Głupoty gadasz. Na 2x, jak dobrze dobierzesz rozmiar blatu, to FD używa się sporadycznie. Po prostu korzysta się z tego jak z 1x z opcją młynka. Wymienne blaty to na kwadrat to już mega się nie opłacają, bo pieniężnie to tyle samo co HTII wychodzi. Teraz, wkg napisał: Ojtamojtam ... jak po 10 tkm wymienisz sobie suport za 50 złotych to nie zbiedniejesz. Ta korba - a właściwie ten suport są znacznie sztywniejsze od kwadratu. Ja tam wymieniam łożyska za 3zł sztuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 30 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 Teraz, uzurpator napisał: Głupoty gadasz. Może naucz się najpierw komunikować jak człowiek a potem zabieraj się za publiczne wypowiedzi. Oczywiści możesz mieć swoją opinię. Oczywiście HTII z wymiennymi blatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 30 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 https://www.olx.pl/oferta/korba-m-ki-shimano-fc-m171-42-34-24t-CID767-IDE4e9b.html#56ba5a60f7 http://e-bmx.pl/opis/1829426/przerzutka-przod-shimano-altus-fd-m310.html http://e-bmx.pl/opis/562392/os-suportu-na-kwadrat-neco-maszyny.html albo to co uzurpator wyzej napisal ( tylko czy przednia przerzutka poradzi sobie z korba 46/30 to nie wiem, nie do tego została zaprojektowana ) lub najtaniej ( może przesyłka gratis ) https://www.olx.pl/oferta/korba-shimano-fc-m131-48-38-28-i-suport-shimano-bb-un26-123mm-CID767-IDDMG9M.html#f397ff9dce tylko pytanie czy obecny łańcuch jest wystarczająco długi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 30 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 Teraz, wkg napisał: Oczywiście HTII z wymiennymi blatami. Powyżej budżetu. Z suportem ponad dwie stówki a korzyść w sumie żadna, bo zainteresowany wymieni pewno za pięć lat, lub nigdy. Teraz, SoloTM napisał: albo to co uzurpator wyzej napisal ( tylko czy przednia przerzutka poradzi sobie z korba 46/30 to nie wiem, nie do tego została zaprojektowana ) Obskoczy bez problemu, bo obskoczy 48 i 20T różnicy, a dubla się dramatycznie łatwiej ustawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snigonas Napisano 30 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 Gdybym przeszedł na HT to pewnie manetkę na przednią przerzutkę bym musiał zmieniać? Czy stara na trzy biegi da radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 30 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 Da radę, trzeba ograniczniki na przerzutce wkręcić tak, żebyś miał 1 klik na manetce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 30 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 Bez problemu - ustawiając śruby ograniczenia wychyłu w praktyce "usuniesz" jedno kliknięcie z manetki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilloo Napisano 1 Maja 2020 Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 Panowie jaką polecacie przerzutkę na przód, mocowanie na dwie śruby do ramy, boczny ciąg linki oraz pod korbe 2 rzędowa, 36-22 t, wszystko w systemie boost, tył 10 s , 11-42. Proszę o pomoc, szukam i nie mogę nic znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 1 Maja 2020 Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 (edytowane) https://bike.shimano.com/en-AU/product/component/deore-m610/FD-M617-D.html. jeśli nie ta to nie wiem.. Edytowane 1 Maja 2020 przez SoloTM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 1 Maja 2020 Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 najwyżej ją na 3 mm podkładce zamontować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lawstorant Napisano 1 Maja 2020 Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 W dniu 30.04.2020 o 23:44, wkg napisał: Akurat waga to od SLX wzwyż - prawdziwe Hollowtech to korba pusta w środku. Deore też już ma "puste" korby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi