SoloTM Napisano 7 Marca 2020 Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Tak ? Nie wiem z autopsji, ale jest napisane że to SIS czyli 2:1 https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/grx-10-speed/RD-RX400.html Więc nie będzie kompatybilna. Bo tiagra 4700 jako jedyna 10 sp grupa ma ciąg jak 11 sp manetki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzwierzak Napisano 7 Marca 2020 Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Czyli jerzeli ciag ma 11 to moge wrzucic przerzutke 11 rzędową ? grx rx800 jest 11 rzedow. Czy dalej zle rozumuje. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 7 Marca 2020 Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 (edytowane) Tak. manetki tiagry 4700 + przerzutki 11 sp szosowe pasują. A ta przerzutka dała mi do myślenia. : https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/grx-10-speed/RD-RX400.html Jeśli to prawda, że ma ciąg SIS to oznacza, że w napędach np. 3x9 sobie poradzi. Wcześniej nie było przerzutek ze sprzęgłem w napędach 9 sp. /edit znalazłem wzmiankę o kompatybilności tylko z : Compatible only with 10-speed ST-RX400, ST-4700, ST4720, ST-4725, ST-RS405 and SL-4700 shift levers Więc jednak z tiagrą 4700 współrpacuje, a więc ciąg jak 11 sp. ( nie starsze 10 sp czy 9 sp ) https://productinfo.shimano.com/#/com?acid=C-454&cid=C-453 Edytowane 7 Marca 2020 przez SoloTM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luker7 Napisano 8 Marca 2020 Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 (edytowane) https://productinfo.shimano.com/#/ -> Compatybility -> Rear drivetrain compatibility (w sekcji Road) Tam pokazana jest wzajemna kompatybilność także śmiało można śmiało łączyć te grupy. A ktoś mi pomoże? Aktualna korba 42-32-22 i przerzutka fd-mc21. Jakie stopniowanie może mieć nowa korba żeby pozostawić tą przerzutke? Bo zastanawiam się nad korbą z integrowaną osią. Edytowane 8 Marca 2020 przez luker7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 8 Marca 2020 Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Czyli 42/32/22 lub np. 40/30/22. albo 42/34/24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 8 Marca 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 3 godziny temu, luker7 napisał: ktoś mi pomoże? Aktualna korba 42-32-22 i przerzutka fd-mc21. Jakie stopniowanie może mieć nowa korba żeby pozostawić tą przerzutke? Bo zastanawiam się nad korbą z integrowaną osią. Korbę z zębatką 44 powinna też spokojnie ogarnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 8 Marca 2020 Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Bywa różnie. Mi prawie taka sama fd-m565 ( te same parametry, wózek wygląda tak samo ) nie chciała 44/32/22. U innego z korbą 44/32/22 niby ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luker7 Napisano 8 Marca 2020 Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Dziękuję. Czyli w doborze zębatek patrzymy na pojemność przerzutki i największy obsługiwany blat. I te oba parametry zębatek powinny być takie same bądź < od parametrów przerzutki. Czy jest taka zasada, żeby zachować różnice zębów między blatem a środkową zębatką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 8 Marca 2020 Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Tak. Tylko gdy różnica środkowa-górna jest sporo mniejsza to tez zle. Najlepiej trzymać się sugestii Shimano. Wtedy mamy pewność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasdnb Napisano 9 Marca 2020 Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Witam, czy przerzutka przód 10s shimano lub sram x9 ogarnie mi korbę deore lx m581( 44-32-22) ?Do tego chce dać łańcuch shimano hg-74 10s i manetki shimano rapidfire m-571, jeżeli w przerzutce dynasystem zgadza mi się pojemność i różnica tarcz to będzie działać? Kaseta z tyłu 9s, jak ma się łańcuch 10s do korby z zębatkami Megagear 9 to chyba dwie różne technologie prawda(10s to h-gx a 9s chyba tylko hg jeżeli się nie mylę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lawstorant Napisano 10 Marca 2020 Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 1. Naucz się porządnie formować zdania, bo ledwo cię można zrozumieć. 2. Skoro wszystko jest pod 9rz to po co ci łańcuch 9rz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasdnb Napisano 10 Marca 2020 Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 2 godziny temu, Lawstorant napisał: 1. Naucz się porządnie formować zdania, bo ledwo cię można zrozumieć. 2. Skoro wszystko jest pod 9rz to po co ci łańcuch 9rz? Z całym szacunkiem ale twoje drugie pytanie też nie do końca rozumiem, jak to po co mi łańcuch 9s w napędzie 9s?Ja chce dać łańcuch 10s do napędu 9s żeby mi nie ocierał o wózek przerzutki przedniej który w Dynasystem jest węższy niż w Mega9, bo chcę też przerzutkę zmienić na 10s, tylko kaseta z tyłu zostanie na razie 9 bo jest względnie nowa( jak zajade to zmienię na 10rz.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 10 Marca 2020 Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 Możesz zrobić tak jak myślisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasdnb Napisano 11 Marca 2020 Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 W dniu 10.03.2020 o 18:14, SoloTM napisał: Możesz zrobić tak jak myślisz. Dzięki za potwierdzenie, też mi się wydaje( po przestudiowaniu wszytskich parametrów) że będzie hulać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 11 Marca 2020 Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Tylko po co te kombinacje ? Masz przerzutkę przednia 10 sp i łańcuch ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 11 Marca 2020 Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Podejście drugie...mam zestaw: - klamkomanetki szosowe Shimano 5600 2x10 - kaseta 10s 11-40 - tylna przerzutka Sram GX long cage 10s Exact Actuation | mam tez Tiagre 10s z długim wózkiem aczkolwiek takiej kasety to ona raczej nie obejmie Przód pomijam, bo nawet na starym LX w miare poprawnie dzialalo z korbą 3s (oczywiscie na 2 blatach). Teraz pytanie czy da się pożenić taki zestaw żeby tył jakkolwiek działał ? Upatruję tutaj szansy w tej przerzutce GX EA ...co myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 11 Marca 2020 Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 @woojj wie na pewno. Manetki mają "stary" ciąg jak w 8,9 sp mtb, a o Sramie to już woojj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzybu Napisano 12 Marca 2020 Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Nie wiem czy sram GX 10s nie obsługuje max 36T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 15 Marca 2020 Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 (edytowane) Być może - akurat na obecną chwilę ożeniłem to właśnie z taką zębatką, wyszło coś takiego: - przód 36T z korby FSA Grossamer / oryginalnie 46/36 , u mnie została tylko 36T pozostawiona po stronie wewnętrznej. - tył Sram GX 10s Ex.Act. - kaseta Sunrace 10s 11-40 - klamkomanetki 2x10 105 5600 No więc powyższe nie ma prawa oczywiście działać , ale skopiowałem pomysł @lukwycz ze zmianą prowadzenia linki tylnej przerzutki i system oszukany . Testowane na dołkach i na asfalcie w pełnym zakresie kasety - nie jest 100% idealnie i bezgłośnie , ale jak na taką szybką prowizorkę to można uznać za sukces. Pewnie popracuję jeszcze nad linią łańcucha, niby jest prosto w połowie kasety, ale nic nie mierzyłem tylko zrobiłem to 'na oko' oraz kierując się tym żeby zębatka miała minimalny luz - wydaje mi się że po zewnętrznej stronie czyli tam gdzie nominalnie jest blat byłoby za bardzo na zewnątrz - zresztą w skrajnych przełożeniach kasety napęd pracuje bardzo dobrze, po środku czasami ma lekkiego focha, ale upatruję problemu w słabych pancerzach i samej klamkomanetce. Ogólnie jest git Edytowane 15 Marca 2020 przez RafalxM edit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukwycz Napisano 16 Marca 2020 Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 @RafalxM , cieszę się, że patent pomógł w tym mariażu. Żałuję, że nie mój, też go gdzieś podpatrzyłem, więc sprzedaję dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fisiek Napisano 23 Marca 2020 Udostępnij Napisano 23 Marca 2020 Panowie i Panie czy do Sory 9 podejdą łańcuchy Campy? I drugie pytanie czy jeśli przymiar do łańcucha wpada tak w połowie na wartości 0.75 to należy wymienić łańcuch czy można jeszcze pojeździć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 24 Marca 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Marca 2020 Łańcuch raczej do zmiany, chyba że jeździsz do zajechania napędu. Campaniolo C9 jest kompatybilby z Shimano i nawet swego czasu polecany na forum do napędów 9s, inne nie mam pojęcia czy nie są udziwnione w jakiś sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdrapek Napisano 24 Marca 2020 Udostępnij Napisano 24 Marca 2020 (edytowane) Cześć Mam korbe SHIMANO FCM-391 ramiona 175mm tarcze 48/38/28, 9rz, kaseta 11-32. Być może bede musiał ją zmienić, ale nie mam pojęcia na jaką. Czy ilość zębów musi być identyczna? Może ktos podeśle coś nie drogiego (aby nie na kwadracie). Edytowane 24 Marca 2020 przez zdrapek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 24 Marca 2020 Udostępnij Napisano 24 Marca 2020 Przerzutka przednia jakj model ? I policz jeszcze raz zęby. Powinno być 48/36/26. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdrapek Napisano 24 Marca 2020 Udostępnij Napisano 24 Marca 2020 (edytowane) Ilość zębów skopiowałem ze strony producenta u którego kupowałem rower. Teraz nie mam możliwości przeliczyć sam. Przerzutka to Klamkomanetka Shimano Alivio ST-M4000, I z tym kwadratem sie chyba zapędziłem, bo model, który mam chyba tez jest na kwadracie, tak? http://www.megabikes.pl/korby-shimano-acera-fc-m391-48-36-26-175-kwadrat-p-7164.html to chyba ta korba, ale tu ilosc zebów tak jak piszesz 36-26. Edytowane 24 Marca 2020 przez zdrapek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi