maklakiewicz Napisano 28 Września 2019 Udostępnij Napisano 28 Września 2019 Na przyszłość - zanim coś rozbierzesz, zrób zdjęcie dotyczy nie tylko rowerów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remekrr Napisano 29 Września 2019 Udostępnij Napisano 29 Września 2019 W dniu 27.09.2019 o 21:41, SoloTM napisał: Wszystko ok, suport zostaw stary. Jest lepszy od un26. Doczytałem, że przerzutka Alivio RD-T4000 jest kompatybilna z łańcuchem: HG 9-rzędowym, natomiast łańcuch który chcę wziąć tj. CN-HG71 jest do biegów od 6-8. Nie będzie problemu z założeniem bez robienia jakiejkolwiek rzeźby? Wszystko będzie plug and play? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 29 Września 2019 Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Teoretycznie przerzutka jest węższa niż wersje 8s, więc szerszy łańcuch (8s) może ocierać o nią przy większych przekosach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklakiewicz Napisano 29 Września 2019 Udostępnij Napisano 29 Września 2019 4 godziny temu, remekrr napisał: Doczytałem, że przerzutka Alivio RD-T4000 jest kompatybilna z łańcuchem: HG 9-rzędowym, natomiast łańcuch który chcę wziąć tj. CN-HG71 jest do biegów od 6-8. Nie będzie problemu z założeniem bez robienia jakiejkolwiek rzeźby? Wszystko będzie plug and play? Weź łańcuch KMC X9, będzie lepiej i taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 29 Września 2019 Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Jak wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remekrr Napisano 29 Września 2019 Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Nie chodzi o to żeby było taniej tylko żeby było dobrze. W sumie już zamówiłem HG71. Nie będzie pasował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 29 Września 2019 Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Zamówiłeś drożej i gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remekrr Napisano 29 Września 2019 Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Możesz mi napisać czy to wszystko zadziała razem bo już zgłupiałem: 1. PRZERZUTKA TYŁ Shimano Altus RD-M310 - zamiana na SHIMANO Alivio RD-T4000 2. KASETA Sunrace CSM668-8s - zamiana na SHIMANO Alivio CS-HG51 3. Łańcuch Nie wiem jaki mam aktualnie na SHIMANO CN-HG71 - jednak ma być KMC X9? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 29 Września 2019 Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Tak, bo z przerzutką przednią fd-t4000 lepiej mieć 9 rz łańcuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remekrr Napisano 29 Września 2019 Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Teraz, SoloTM napisał: Tak, bo z przerzutką przednią fd-t4000 lepiej mieć 9 rz łańcuch. Na przodzie mam przerzutkę Shimano FD-TY700. Aktualnie mam łańcuch KMC Narrow. Niestety dopiero się uczę i zobaczyłem, że właśnie taki napis widnieje na łańcuchu. Czy jest sens w takim razie go wymieniać i czy na nim ewentualnie będzie działać powyższy osprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 29 Września 2019 Udostępnij Napisano 29 Września 2019 A to może być i hg71 Albo kmc x8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remekrr Napisano 29 Września 2019 Udostępnij Napisano 29 Września 2019 To nie zmieniać na KMC X9 bo cena jest ta sama co za HG71 i myślę, że nie było by problemu z zamianą bo zamówienie jeszcze nie zostało wysłane? Chodzi mi tylko i wyłącznie o to czy to wszystko będzie kompatybilne ze sobą czyli powyższy osprzęt plus któryś z ww. łańcuchów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 29 Września 2019 Udostępnij Napisano 29 Września 2019 A korbę jaką masz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remekrr Napisano 29 Września 2019 Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Shimano TY301 42-34-24 CG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 29 Września 2019 Udostępnij Napisano 29 Września 2019 To może być hg71. Lepszy byłby kmc x8, bo może nawet ciut bardziej wytrzymały no i ma spinkę. Chociaż teraz sporo łańcuchów shimano też dostało spinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remekrr Napisano 29 Września 2019 Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Ten będzie ok: https://www.centrumrowerowe.pl/lancuch-kmc-x8-silver-pd16289/?v_Id=129733 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OstryAG Napisano 30 Września 2019 Udostępnij Napisano 30 Września 2019 (edytowane) Witam wszystkich, Mam małą zagwozdkę... Mam w rowerze korbę shimano FC-M590 i potrzebuję wymienić środkowy blat (32 zęby). Mam napęd 3x10, a wszystkie blaty do mojej korby, które znalazłem są opisane jako kompatybilne z napędem 3x9. Moje pytanie zatem, czy blat do napędu 3x9 różni się czymś od tego do 3x10? Czy raczej powinien pasować? Edytowane 30 Września 2019 przez OstryAG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 30 Września 2019 Udostępnij Napisano 30 Września 2019 M590 to korba 9 rzędowa, ale była też M590-10 w wersji 10 rzędowej, która ma części od SLX'a. Żeby ustalić którą masz wersję wystarczy popatrzeć jak wyglądają zębatki, jeśli mają dziurki to jest to -10, oprócz tego zębatka 32t ma dla odchudzenia inny kształt i szkielet z tworzywa. Tak wygląda wersja 9 rzędowa: Tak wygląda wersja 10-rzędowa: Jeśli masz tą drugą i chcesz kupić identyczną jak masz, to zamiennikiem jest tarcza od M660 o oznaczeniu Y1LV98080 https://si.shimano.com/pdfs/ev/EV-FC-M590-10-3207B.pdf Obawiam się, że tarcza 9-rzędowa 32t nie będzie pasować ze względu na inny kształt mocowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OstryAG Napisano 30 Września 2019 Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Rzeczywiście, to jest model M590-10. Dziurki też są, także wszystko się zgadza. Dzięki wielkie za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartnik Napisano 6 Października 2019 Udostępnij Napisano 6 Października 2019 (edytowane) Powitoł dawno mnie na forum nie było, zle życie mnie zmusiło Mam napęd sram 2x10. Kupiłem do tego kasetę Sunrace 11-46 (albo 42 - nie pamiętam). Pomyślałem, że 10kowa przerzutka (x9 type 2 wózek GS )nie ogarnie takiego zakresu i dokupiłem GX na 2x11 i tu jest problem. Od początku działało to słabo a w czasie wyjazdu w góry przestało zupełnie, tzn. nie mogę tego wyregulować. Albo łańcuch nie wchodzi na największą z tyłu, albo nie schodzi na najmniejszą. Czy 11kowej przerzutki srama nie da się pożenić z manetką 10 kową , czy też coś robię nie tak, albo są jkieś dodatkowe tricki? edit: jak założyłem z powrotem kasetę 11-36 to też nie chce to chodzić, więc probleme raczej nie jest wielkość koronki Edytowane 6 Października 2019 przez bartnik dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 6 Października 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Października 2019 Przerzutka 11sp z manetką 10sp nie zadziała. Pytanie jaką masz kasetę, 10 czy 11? Jeśli 11 to kup manetkę pod 11 biegów i wszystko zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radarrr Napisano 8 Października 2019 Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Mam małe pytanie, czy napęd Ultegra 10s 6700 tj. przerzutki, kaseta i łańcuch zagrają z korba ultegry 6800s? No i sprawa koloru, grupa 6800 występuje chyba tylko w jednym kolorze, taki ciemny szary chyba ( wpada pod czarny?) a grupa 6700 ma dwa malowania, jasny szary i ciemny szary, i tu pojawia się pytanie czy ten ciemny szary z grupy 6700 odpowiada kolorowi z 6800? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartnik Napisano 9 Października 2019 Udostępnij Napisano 9 Października 2019 W dniu 6.10.2019 o 22:13, bogus92 napisał: Przerzutka 11sp z manetką 10sp nie zadziała. Pytanie jaką masz kasetę, 10 czy 11? Jeśli 11 to kup manetkę pod 11 biegów i wszystko zadziała. Dzięki. Potwierdziłeś moje obawy wynikające z praktyki. Tylko czy na pewno piszesz o SRAM? (dla pewności dopytuję) Jak pisałem manetka i kaseta10sp + przerzutka 11... czyli D..PA Myśląłem , że w sramie będzie działać. W drugim rowerze też mam sram ale kaseta i manetka 9sp + przerzutka 10 i działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 9 Października 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Października 2019 Kiedyś była fajna rozpiska kompatybilności, ale nie pamiętam w jakim temacie. W każdym razie Sram 10 biegów z 11 nie działa, a już na pewno nie słyszałem by działał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 10 Października 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Października 2019 18 godzin temu, bogus92 napisał: Kiedyś była fajna rozpiska kompatybilności, ale nie pamiętam w jakim temacie. czy o to chodziło: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi