woland12 Napisano 10 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2019 Obecnie nie mam roweru przy sobie przez jakiś czas i nie mam szans dokładnie sprawdzić jak to wygląda, więc na razie badam temat w Internecie. Chodziło mi generalnie o to, czy jak piasta jest pod 7 rzędów, to uda tam się bez problemów dać 8 czy 9, nawet kosztem wymiany całego koła. Ale o ile dobrze rozumiem wasze wypowiedzi to tak. To oznacza, że piasta + bębenek pod 7 rzędów mają taką samą szerokość jak piasta+bębenek po 8/9/10 rzędow? Bałem się, że będzie trzeba rozginać tylny widelec w najgorszym przypadku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 10 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2019 Szerokość jest ta sama. Kasety ( i piasty ) 7 rz w nowych rowerach są naprawdę rzadko już spotykane. Bardzo możliwe, że to wolnobieg, a nie kaseta. Musisz zacząć od sprawdzenia co tak naprawdę siedzi u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woland12 Napisano 10 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2019 Na 99% to kaseta. Chyba, że producent kłamie. Dziękuję za pomoc. Jak będę miał rower przy sobie sprawdzę dokładnie jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kysu Napisano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) Dostałem do ogarnięcia rower, jest w nim suport BB6700. Mam wrażenie, że linia łańcucha jest za bardzo odsunięta od ramy dlatego zerknąłem w PDF tego suportu. Jest tutaj coś czego do tej pory nie spotkałem - taki dwuczęściowy spacer pomiędzy ramieniem korby a miską. Problem w tym, że w rowerze tego spacera nie ma, w zamian są trzy podkładki pomiędzy miskami a ramą jak w "wcześniejszych generacjach" tych suportów. Mufa ramy ma 68mm, czy w takim przypadku powinna zostać jedna podkładka, po stronie nie napędowej? Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez Kysu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 Jeśli to szosa z mufą 70mm to pod miskami nie powinno być podkładek. Zakładam, że korba też szosowa a nie jakaś rzeźba artystyczna. Spacery o których wspominasz zakłada się przy korkach trzyblatowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kysu Napisano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 Zapomniałem dopisać, że takie coś jest w rowerze MTB, korba 3-blat DEORE M590, mufa jak napisałem wcześniej 68mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 Zatem pod miską od strony napędowej podkładki w sumie 5mm a pod drugą 2,5mm. Trzeba traktować ten suport jak mtb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fisiek Napisano 13 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 Witam. Czy 2 rzędowa korba sory będzie współpracować z przerzutką i kasetą sory ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 13 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 (edytowane) Teraz, Fisiek napisał: Witam. Czy 2 rzędowa korba sory będzie współpracować z przerzutką i kasetą sory ? Czy sora będzie współpracować z sorą? Paaanie, niemożliwe. Totalnie. Edytowane 13 Sierpnia 2019 przez uzurpator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fisiek Napisano 13 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 3 minuty temu, uzurpator napisał: Czy sora będzie współpracować z sorą? Paaanie, niemożliwe. Totalnie. Przepraszam miało być korba tiagry z resztą od sory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 13 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 Która tiagra, która sora? Generalnie, to będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woland12 Napisano 14 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2019 Jest jakaś klamkomanetka do 7 rzędów z tyłu, która nie ma plastikowej klamki hamulca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kysu Napisano 14 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2019 2 minuty temu, woland12 napisał: Jest jakaś klamkomanetka do 7 rzędów z tyłu, która nie ma plastikowej klamki hamulca? 8-rzędowe mają ten sam indeks i z powodzeniem możesz taką zastosować - minus pewnie wiesz o jeden klik za dużo ale z dobrze ustawionymi granicami na przerzutce będzie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 14 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2019 Jest od cholery 7 rz klamkomanetek z alu dzwignią shimano. ( v brake ) Starszy i dobry model : https://allegro.pl/oferta/klamkomanetka-shimano-v-brake-st-ef28-prawa-e27-6736887835 Nowszy : https://allegro.pl/oferta/shimano-klamkomanetka-st-ef510-7rz-blk-2p-jrk-8162779236 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woland12 Napisano 14 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2019 (edytowane) 20 minut temu, Kysu napisał: 8-rzędowe mają ten sam indeks i z powodzeniem możesz taką zastosować - minus pewnie wiesz o jeden klik za dużo ale z dobrze ustawionymi granicami na przerzutce będzie działać. Czy oby na pewno? Sam nie wiem, bo nie sprawdzałem. Natomiast nawet tu na forum było dużo wypowiedzi, że to może działa, ale nie jest perfekcyjne (różne odległości pomiędzy zębatkami?), więc wolę wybrać 7-rzędową dla własnego spokoju 13 minut temu, SoloTM napisał: Jest od cholery 7 rz klamkomanetek z alu dzwignią shimano. ( v brake ) Starszy i dobry model : https://allegro.pl/oferta/klamkomanetka-shimano-v-brake-st-ef28-prawa-e27-6736887835 Nowszy : https://allegro.pl/oferta/shimano-klamkomanetka-st-ef510-7rz-blk-2p-jrk-8162779236 Dzięki, właśnie szukałem czegoś prostego i pancernego. Te pierwsze będą działać pod proste hamulce tarczowe mechaniczne Tektro? Edytowane 14 Sierpnia 2019 przez woland12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 14 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2019 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kysu Napisano 14 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2019 Teraz, woland12 napisał: Czy oby na pewno? Sam nie wiem, bo nie sprawdzałem. Natomiast nawet tu na forum było dużo wypowiedzi, że to może działa, ale nie jest perfekcyjne (różne odległości pomiędzy zębatkami?), więc wolę wybrać 7-rzędową dla własnego spokoju Na 100% odstępy pomiędzy zębatkami są takie same, kasety 8 są szersze o tą jedną koronkę. Ale jeśli masz już coś konkretnego pod 7 no to nie warto kombinować - myślałem że już jest deficyt dobrych manetek na niszowe już 7 biegów stąd moja propozycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oalan1 Napisano 15 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2019 Witam, chcę sobie kupić trenażer elite direto lub tacx flux, problem jest taki że na nie nie wchodzi kaseta 12 rzędową a mam GX. Czy na mój napęd gx mogę założyć kasetę 11 rzędową? Czy łańcuch nie będzie za wąski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakubaken Napisano 20 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2019 Cześć Posiadam kasetę Shimano CS-4600 10 rzędową, 12t-28T, oraz korbę 46t-36t. Do tego zestawu dotychczas miałem przerzutkę tylną shimano 105 RD-5701 SS, którą musiałem wymienić, niestety omyłkowo zakupiłem shimano 105 RD-5701 GS. Czy przy mojej konfiguracji wersja GS będzie pasować? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 20 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2019 (edytowane) Nie jest to połączenie stworzone w niebiosach, ale powinno działać. Dla świętego spokoju bym jednak wymienił na SS - lepiej to działa. EDIT: ale z specyfikcji wynika, że w grupie 5700 GS/SS różnią się tylko wózkiem - skos jest ten sam, więc wsio ryba, będzie działać. Edytowane 20 Sierpnia 2019 przez uzurpator 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mibajk Napisano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 (edytowane) Witam. Posiadam: Korba: Shimano FC-M431, 48x36x26T. Przerzutka (przód): Shimano Alivio, FD-M430. Przerzutka (tył): Shimano XT, RD-M771 SGS. Manetki: Shimano Deore, SL-M 590. Kaseta: Shimano CS-HG50, 11-32T. Mam dwa pytania: 1. Mogę wymienić zębatkę z przodu z 26 na 22/24 bez zmiany przerzutki? Wygląda na odkręcaną. 2. Mogę wymienić kasetę na stopniowanie 11-34 bez zmiany przerzutki? Edytowane 21 Sierpnia 2019 przez mibajk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 1. Możesz, ale spowodujesz degradację jakości zmiany biegów. Mniejszą lub większą, kwestia szczęścia. 2. Jak najbardziej. Czy dobrze zgaduję, że chcesz niższych przełożeń? Jeżeli tak, i nie jesteś zawodnikiem Tour De Franc, to rozpatrz zmianę całej korby na coś typu 40/30/22. Wyjdzie pewno taniej, bez straty jakości pracy a przełożenie 48/11 to się nadaje do finiszowania TDF, nie do normalnej eksploatacji roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mibajk Napisano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 Mam kilka fajnych podjazdów w okolicy i brakuje trochę niskich przełożeń i ostatnio bardziej mnie ciągnie do ścieżek poza drogą. Korba jako tako jest dobra, a tej zebatki 22/24 to sporadycznie bym używał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 Jesli wystarczy Ci jedna z ewentualności , to lepiej zmień kasetę. Przynajmniej na początek. Jak nadal bedzie brakowało zmień tarcze , ale lepiej na 24 a nie 22. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 Zamiana koronki 26 na 22 prawie na pewno spowoduje ocieranie łańcucha o dolną część wózka przerzutki. No i upośledzenie minimum, a stawiam nawet gorzej, na dyskwalifikujaca pracę przedniej przerzutki. ( tarcze 48/36/22 ). Obsluzylaby to stara xtr serii 900/901 lub xt serii bodaj 735. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi