Kacperek12 Napisano 3 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 Będzie chodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
100lar3k Napisano 3 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 (edytowane) Witam. Zastanawia mnie temat grup di2 od shimano. Czy klamkomanetki szosowe di2 można połączyć z przerzutkami mtb. Tym bardziej, że znalazłem rower, który ma taki napęd. Czy ktoś może potwierdzić kompatybilność? Czy może jest to błąd w opisie. Link do roweru ROWER RONDO 2019 RUUT CF0 Edycja mała. Ewentualnie co można z czy mieszać, żeby działało Edytowane 3 Lipca 2019 przez 100lar3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek090892 Napisano 4 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 Witam, Mam pytanie, posiadam rower Ghost Sona 3 który posiada następujący napęd: PRZERZUTKA PRZEDNIA Shimano FD-TX50 PRZERZUTKA TYLNA Shimano Altus 8 biegów MECHANIZM KORBOWY Shimano FC-M171 42-34-24 zęby KASETA Shimano CS-HG200 12-32 zęby Otóż czasami brakuje mi szybszego biegu, więc zastanawiałem się nad zmianą korby która będzie miała 44 albo 48 zębów np. SHIMANO FC-TY301 albo FC-M311. Powiedzcie mi czy taka zmiana ma sens oraz czy wymaga ona zmiany kasety bądź przerzutek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 4 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 Obowiązkowo wymiana przedniej przerzutki oraz być może łańcucha na dłuższy ( lub nie używanie wraz z koronką 44 lub 48 na kasecie wyżej niż 3 najmniejsze koronki - dokładnie ile to wyszłoby po przymiarce ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek090892 Napisano 4 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 Czyli np. zakupuje korbe FC-M311, przerzutkę przednią FD-M310 oraz dłuższy łańcuch i to wszystko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 4 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 Tak, wszystko będzie pasowało w tym suport który masz obecnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek090892 Napisano 4 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 Suport też będzie do wymiany w najbliższym czasie bo zaczyna mieć luzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 4 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 No to szukaj suportu z dł. osi 122,5 mm dla linii łańcucha 50 mm lub 118 mm oś dla linii łańcucha 47,5 mm. Jeśli szerokość mufy 68 mm ( szerokość ramy w miejscu gdzie wchodzi suport - bo będzie albo 68 albo 73 mm ) to 68/122,5 BSA lub 73/122,5 BSA lub odpowiednio 118 mm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 4 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 Jeśli masz kasetę z najmniejszą koronką 12t to wystarczy zmienić na taką z 11t. Niby jeden ząbek, ale na najmniejszej koronce to już jest wyczuwalne. Na korbie to odpowiednik z tego co pamietam ok.3-4 zęby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek090892 Napisano 4 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 Właśnie widzę taką kasetę Shimano CS-HG51-8 11-32, ale żeby jeden ząb robił taką różnicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 4 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 Korba/kaseta 42/11 i jedziesz po płaskim ( koła 26 i kadencja 80 obr/min korbą ) 38,3 kmh. To samo tylko kaseta z koronką 12 zebów i jedziesz 35,1 kmh. http://gears.mtbcrosscountry.com/#26I890I1531 Wpisuj i kombinuj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kysu Napisano 6 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 W napędzie 3x9 dokonałem konwersji na 1x9 z zębatką narrow-wide. Nowy łańcuch nowa kaseta 11-28 i mam problem gdyż przerzutka Shimano SLX RD-M662 nie radzi sobie ze zrzucaniem na mniejsze koronki gdzieś od połowy kasety. Górna połowa działa cacy, dolna ma te problemy ale chociaż wrzuca na większe fajnie. Jakby przyjrzeć się stopniowaniu poszczególnych koronek to gdzieś w tej połowie kasety różnica między sąsiednimi koronkami wynosi już 1 ząbek. Dodam, że ze starą kasetą 11-32 napęd działa zadowalająco więc kwestię regulacji pomijam. Pytanie czy przerzutka mtb typu Shadow radzi sobie gorzej z takimi szosowymi kasetami i lepsza byłaby przerzutka, która swobodnie obraca się na śrubie mocującej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 6 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 (edytowane) Tak, shadowy gorzej sobie radzą z kasetami mniejszymi niż 11-32, natomiast to co opisujesz to klasyczny przypadek lekkuchno krzywego haka. /edit Przy pancerzach nie gmerałeś, nie wymieniałeś ? Sruba B prawie wykręcona? ( dla mniejszej kasety ) Edytowane 6 Lipca 2019 przez SoloTM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kysu Napisano 6 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 Ja nawet ząbek na haku podszlifowałem aby górne kółko jeszcze zbliżyć do kasety. Krzywy hak... no zobaczę bo zaprzeczyć nie mogę. Będę działał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 6 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 Jeśli masz w szufladzie jakaś starą klasyczną przerzutkę 7/8/9 sp. to montuj i będzie po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 6 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 9 godzin temu, Kysu napisał: W napędzie 3x9 dokonałem konwersji na 1x9 z zębatką narrow-wide. Nowy łańcuch nowa kaseta 11-28 i mam problem gdyż przerzutka Shimano SLX RD-M662 nie radzi sobie ze zrzucaniem na mniejsze koronki gdzieś od połowy kasety. Foto? Ustawiłeś b-dystans na _najmniejszej_ koronce odpowiednio? 9 godzin temu, Kysu napisał: Pytanie czy przerzutka mtb typu Shadow radzi sobie gorzej z takimi szosowymi kasetami i lepsza byłaby przerzutka, która swobodnie obraca się na śrubie mocującej? SLX formalnie obsługuje kasetę 11-28. W tej grupie była tak progresywna kasetka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 6 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 Formalnie to 11-32 https://hollandbikeshop.com/images/SI-5W70B-001-ENG.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 6 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 @SoloTM - no racja. Ale SLX jest szeregowany z kasetami CS-HG80-9 i w tychże była 11-28. Inna sprawa jest taka, że slx 9rz powinno się dać ustawić na tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kysu Napisano 6 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 (edytowane) UZU - ale co to znaczy odpowiednio? Shimano podaje w milimetrach gdzieś jaki ma być odstęp? Zbliżałem do najmniejszej koronki śrubą B najbardziej jak się tylko dało nawet modyfikując hak. Potem odsuwałem stopniowo od najmniejszej bo mogłem przesadzić ale nie wstrzeliłem się w satysfakcjonujący mnie setup. Przerzutce można pomóc dłonią bo wygląda jakby sprężyna nie miała siły ale w połowie kasety i problem? Edyta: Doczytałem w dokumencie przytoczonym przez SoloTM, że odstęp najmniejsza koronka - górne kółeczko ma mieć 5-6mm.No to jutro dam odpowiedź czy się wstrzeliłem. Edytowane 6 Lipca 2019 przez Kysu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polmaj Napisano 7 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 Witam , mam taki maly dylemat , aktualnie posiadam kombinowany naped 1x10 ,z kasetą hg500 11-42 i tylna przerzutką deoere m6000 , niestety wskutek upadku pokrzywił sie wózek przerzutki i nie dziala poprawnie ,sa jeszcze kólka do wymiany , wiec zdecydowałem sie nabyć nowa, przy okazji jak zmieniać to na lepsze , wiec wole dopłacić kilka groszy do slx m7000 ,tylko z tego co sie zorientowałem taki zakres obsłuzy tylko slx 11 -rzędowa , czy to zadziala z manetka 10 -rzedowa (aktualnie posiadam manetke M 615 ale ja tez chce przy okazji zmienic na zee badz slx) i tak ogolnie czy to zadziala , z gory dzieki za odpowiedz ,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 (edytowane) Przerzutka Shimano mtb 11 zadziała z napędem 10 (manetką 10). Pomiędzy przerzutką deore i slx różnica jest właściwie w cenie tylko. No i tak samo z manetkami. A zee to leciwy już odpowiednik deore do grawitacji. Jak chcesz osiągnąć jakąś zauważalną zmianę na plus to przerzutka m6000 i manetka sl-m780. No i hak przerzutki tez trzeba sprawdzić. Edytowane 7 Lipca 2019 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polmaj Napisano 7 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 Czesc , dzieki za odpowiedz , co do manetki to mnie upewniles ze slx , choc podoba mi sie prostota zee , deorki i slx tak proste sa tylko z mocowaniem i-spec a nie mam tak dobrych hampli ,co do przezutki to jednak zdecyduje sie na slx , roznica w cenie niewielka a zbudowana jest chyba lepiej od deore m 6000, lepsze kolka przezutki i wydaje sie mniej plastikowa , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 (edytowane) Ani kółka nie lepsze ani manetka lepiej nie zbudowana. Dopiero w xt masz lepsze kółka i w manetce jedna dźwignia z alu (oraz zrzucanie w dól co 2). Jeslj masz manetke 10s to jej zmiana na slx nie wniesie żadnej wartości dodanej. Edytowane 7 Lipca 2019 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polmaj Napisano 7 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 kultura pracy deore m 6000 przed wywrotka mnie zadowalala , stoi na dobrym poziomie , chce poprostu przezutke lepiej wykonanai myslalem ze slx taka jest , no coz dorzuce jeszcze 50zl do deore xt ,,dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyganos Napisano 9 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 Znalazłem taką korbę https://www.chainreactioncycles.com/pl/en/fsa-v-drive-modular-1x-boost-chainset-w-o-bb/rp-prod190024 patrząc na ich pdf z opisem części widzę, że suport to BB-7100 o średnicy wewnętrznej 24 mm. Czy mój aktualny suport shimano w standardzie BSA 1,37" będzie pasował? Warto inwestować w tą korbę fsa, chciałbym zmienić ze względu na direct mount. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi