Donayo Napisano 26 Marca 2019 Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Dzięki za pomoc, muszę w takim razie konkretnie je obejrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 26 Marca 2019 Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Musisz uważać jeszcze na przerzutki z odwrotną sprężyną bo na zdjęciu nie widać gdy założona w rowerze. Kiedyś nazywało się to rapid rise, później low normal. A jakiego modelu szukasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 26 Marca 2019 Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Shimano nakleja też takie malutkie okrągłe naklejki z 2 literkami. Shimano w ten sposób koduje rok i miesiąc produkcji. https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Oznaczenia_Shimano Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Donayo Napisano 26 Marca 2019 Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 (edytowane) @SoloTM Nie szukam. Mój rower to raczej dość stara konstrukcja, prawdopodobnie ze zmienionym osprzętem i ze zwykłej ciekawości chciałbym wiedzieć co dokładnie w nim siedzi. No i przyda się na przyszłość taka informacja Edytowane 26 Marca 2019 przez Donayo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maltan Napisano 27 Marca 2019 Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Witajcie, dawno mnie tu nie było :) Mam pytanko odnośnie kompatybilności kaset SunRace 11 rz. konkretnie modele MS8 i MX8 (11-46T) z łańcuchem Wippermann Connex i zębatką Banless 36T. Z tyłu powędruje przerzutka Sram GX Type 2.1. Czy to wszystko będzie współgrać ze sobą ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 27 Marca 2019 Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Mam tą kasetę + łańcuch Connex'a(tan najtańszy) + blat z aliexpress za 5 dolców i hula bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maltan Napisano 27 Marca 2019 Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 4 minuty temu, phoe napisał: Mam tą kasetę + łańcuch Connex'a(tan najtańszy) + blat z aliexpress za 5 dolców i hula bez problemu. dzięki za opinię. Przy okazji, może ma ktoś tutaj ramę Speca SJ z 2014 r. i wie czy zmieszczę z przodu zębatkę 36T w owalu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gandalf84 Napisano 27 Marca 2019 Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 (edytowane) Ludziska kochane, pierwszy raz w życiu kupuje tykną przerzutkę model Shimano XTR RD-M986 SG lub SGS, wolałbym SG bo krótki wózek. To co mam w swoim rowerze to tylna kaseta ma 36 i 11 (10 rzędów) zaś przednia 42-32-24 czyli z wzoru wychodzi 43T, czyli SG odpada i konieczne jest zastosowanie SGS ? Edytowane 27 Marca 2019 przez gandalf84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 27 Marca 2019 Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 (edytowane) @gandalf84 - to zależy czy masz dyscyplinę w palcu. Przerzutkę GS działa tak, że przy prawidłowej długości łańcucha ( metoda duża/duża przy pełnej kompresji tylnego zawieszenia ) łańcuch będzie wisiał na małych koronkach kasety przy wrzuconym młynku. Jeżeli nie będziesz korzystać z tych biegów - to działa. Jeżeli zaś będziesz, to możesz zmielić przerzutkę. Przy czym, przerzutka którą kupujesz posiada sprzęgło, więc nie kombinuj i kup SGS. Edytowane 27 Marca 2019 przez uzurpator 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 27 Marca 2019 Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Koledzy, szybkie pytanie: czy zębatka przednia Deore M480 32T pasuje do napędu 9sp. oraz 10sp. ? Tak ją opisał sprzedawca a ja zamierzam ją założyć do "dziesiątki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 27 Marca 2019 Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 27 Marca 2019 Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Dzięki za szybką odpowiedź. Zamawiam :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 27 Marca 2019 Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 54 minuty temu, Nastar napisał: Koledzy, szybkie pytanie: czy zębatka przednia Deore M480 32T pasuje do napędu 9sp. oraz 10sp. ? Tak ją opisał sprzedawca a ja zamierzam ją założyć do "dziesiątki". Że się tak zapytam : Gdzie chcesz to zamontować ? Napęd 3x10 czy 1x10 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gandalf84 Napisano 28 Marca 2019 Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 19 godzin temu, uzurpator napisał: @gandalf84 - to zależy czy masz dyscyplinę w palcu. Przerzutkę GS działa tak, że przy prawidłowej długości łańcucha ( metoda duża/duża przy pełnej kompresji tylnego zawieszenia ) łańcuch będzie wisiał na małych koronkach kasety przy wrzuconym młynku. Jeżeli nie będziesz korzystać z tych biegów - to działa. Jeżeli zaś będziesz, to możesz zmielić przerzutkę. Przy czym, przerzutka którą kupujesz posiada sprzęgło, więc nie kombinuj i kup SGS. Dzięki CI bardzo za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 28 Marca 2019 Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 (edytowane) 18 godzin temu, Nastar napisał: Koledzy, szybkie pytanie: czy zębatka przednia Deore M480 32T pasuje do napędu 9sp. oraz 10sp. ? Tak ją opisał sprzedawca a ja zamierzam ją założyć do "dziesiątki". To jest środkową zębatka do korby 3x, jak ją użyjesz do napędu 1x10 łańcuch będzie Ci spadał, bo nie będzie przerzutki która go "prowadzi". Do napędu 1x, musisz kupić dedykowany blat NW - Narrow Wide. Edytowane 28 Marca 2019 przez phoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 31 Marca 2019 Udostępnij Napisano 31 Marca 2019 Napęd 1x10 , kaseta 11-42 , przerzutka RD M 6000 ( https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-tylna-shimano-deore-rd-m6000-pd16803/?v_Id=120171 ) . Jaką wybrać - z długim czy średnim wózkiem ? Według opisu obie wersje obsłużą 11-42 . Takie samo pytanie do napędu 1x11 , kasety 11-42 i przerzutki RD M 7000 ( https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-tylna-shimano-slx-rd-m7000-pd8064/?v_Id=99205 ) . Krótki czy średni wózek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 31 Marca 2019 Udostępnij Napisano 31 Marca 2019 Jeśli średni ma obsłużyć 42T to nie ma sensu brać długiego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 31 Marca 2019 Udostępnij Napisano 31 Marca 2019 Krótki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 31 Marca 2019 Udostępnij Napisano 31 Marca 2019 Dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 31 Marca 2019 Udostępnij Napisano 31 Marca 2019 14 minut temu, WaGiant napisał: Krótki czy średni wózek ? Ja tam nie widzę wersji z krótkim wózkiem. Jest średni i długi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 31 Marca 2019 Udostępnij Napisano 31 Marca 2019 Tak , źle napisałem . Ale wszystko jasne w obu przerzutkach wybieram średni wózek - GS . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 31 Marca 2019 Udostępnij Napisano 31 Marca 2019 Uwaga kronikarska. Deore RD-M6000-SGS jest totalnie inną przerzutką niż RD-M6000-GS. Pierwsza jest pod napędy 2x10 i 3x10 z kasetą 11-36, druga jest pod 1x10 i 2x10 z kasetą 11-42. Różnią się na tyle, że wersja SGS _nie wejdzie_ na zębatkę 42. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 31 Marca 2019 Udostępnij Napisano 31 Marca 2019 Faktycznie , dopiero teraz zauważyłem że w CR pomimo wyboru SGS opis zostaje dla GS . Bardzo to się w ostatnich latach skomplikowało . Dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 1 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 cześć Czy przednia przerzutka shimano tiagra Fd 443 (3x) obsłuzy się klmkomanetką Sora sr 3000 (3 sp) ? Wszystko 9x3 jak trza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 1 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 @dovectra Jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi