slav10 Napisano 24 Maja 2018 Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Ta LX FD-T670 jest za 89 zl. Ale znalazlem w miedzyczasie DEORE LX FD-M581A - wyglada ze bedzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 24 Maja 2018 Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 FD-M581A też będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vell Napisano 24 Maja 2018 Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Posiadam rower Unibike Flite, bodajże z 2013. Aktualnie mam korbę Alivio M430, chciałbym zmienić na sztywniejszą. Czy ta będzie pasować? http://allegro.pl/shimano-fc-m591-korba-9s-deore-44x32x22-cz-i-bb-i7356164629.htmlhttp://allegro.pl/korba-shimano-deore-fc-m590-44-z-9-rzedowa-suport-i7355187937.html Różnią się czymś, będzie pasować? Odczuję znaczną różnicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 26 Maja 2018 Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 Jeśli teraz przy mocnym depnięciu łańcuch ociera o prowadnik przerzutki, to możesz odczuć różnicę słuchową, natomiast możesz nie odczuć żadnej różnicy w sferze transmisji mocy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vell Napisano 27 Maja 2018 Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 A będzie pasować bez problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 27 Maja 2018 Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 Będzie pasowała bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekj Napisano 27 Maja 2018 Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 Witam, W rowerze syna z tyłu mam (w zasadzie on ma) kasetę HG-50-9 z czego najmniejsza zębatka 11T najprawdopodobnie przeskakuje. Zastanawiam sie czy warto kupować nową koronkę z przesyłką za ok 23-25pln czy zakupic od razu cała kasetę CS-HG400 za ok 60pln. Na korbie - standardowo była M440 teraz być może SR SUNTOUR - największy blat 44T jest wykrzywiony (nie wiem jak on to zrobił). Czy do takiej korby pasują blaty od M430 czy M410? Czymś sie różnią? Bo chyba dopóki nie ma luzów na supporcie to nie ma sensu zmieniać całej korby. Czym sie kierowac przy doborze zębatek przednich? Syn jest zwykłym użytkownikiem roweru, udziału w zawodach nie bierze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 27 Maja 2018 Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 Będzie pasowała tarcza od M430, i inne z rozstawem śrub 104 mm. Polecam wymienić kasetę + łańcuch + tarczę korby, ewentualnie również średnią, jeśli nowy łańcuch przeskakiwał by na niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekj Napisano 27 Maja 2018 Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 Łańcuch wymieniony właśnie. Jednak nadal przeskakuje dlatego idziemy dalej. Czyli raczej nie ma sensu wymienac pojedynczych koronek w kasecie? Przy dwóch przeskakujących nawet bym sie nie zastanawiał. Przy jednej się waham. Na co trzeba zwracać uwagę przy zakupie tarcz do korby? Liczba zebów - to oczywiste. Potem rozstaw otworów montażowych. Jest coś jeszcze że np najwieksza tarcza od M430 nie bedzie pasowała do średniej oznaczonej jako M415. Próbowałem znaleźć różnice pomiedzy korbami M410 i M430 ale w googlach wyskakuja porównania kart graficznych Korb linii M4xx chyba już nie ma, zastąpiły je chyba M4xxx - prosiłbym op potwierdzenie. Skoro już zabrałem sie za ten rower to z jendej strony nie chciałbym wydać fortuny, a z drugiej nie kupić czegoś słabego. Nie wiem czy schodzić z korbą poniżej Alivio. Prosiłbym o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 27 Maja 2018 Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 Nowe korby mtb - Alivio 4000 mają inny rozstaw śrub 96mm, nie wiem ile chcesz wydać, możesz kupić nawet takie coś : http://allegro.pl/zebatka-force-do-korby-mtb-44-t-czarna-104mm-i6501071909.html Każda tarcza z rozstawem 104mm będzie pasowała do środkowej zębatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekj Napisano 27 Maja 2018 Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 NIe, aż tak tanio to chyba nie chcę schodzić Nie mam dostępu teraz do roweru, a zaczałem sie zastanawiac czy na pewno największa zębatka to 44T czy 42Z. Czyli zasadniczo jeśli chodzi o kompatybilnośc to zwracać uwagę na rozstaw otworów. A ak się ma ilośc rzedów przerzutki z tyłu do typu korby. W moich poszukiwaniach znalazłem cos takiego: https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-altus-fc-m311-pd1249/?v_Id=36154 Nie nadaje się bo jest dedykowana do 8 rżędowych kaset? dodam jeszcze że przerzutki tył i przód to Deore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 27 Maja 2018 Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 Ale to jest cała korba , nie wiem czy będzie pasowała do suportu (linia łańcucha), na dodatek jej jakość nie jest większa niż polecanej przeze mnie zębatki. No więc może nie kombinuj, policz sobie ilość zębów i wtedy się zastanawiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekj Napisano 28 Maja 2018 Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Witam, Wiem nieco więcej. Z przodu korba SR Suntour - 42/32/22. Na razie nie znalazłem nigdzie w sklepach średniej tarczy. Z dużą nie ma problemu bo wydaje się być standardowa z rozstawem 104mm, ale średnia ma miejsce na mocowanie najmniejszej zębatki. Być moze jest nawet z nia integrowana/zanitowana. W tej sytuacji nie wiem czy najlepszym rozwiązaniem nie bedzie zakup nowej korby i to takiej w której bedzie można wymienić wszystkie tarcze. Możecie polecić jakies w miarę sensowne rozwiązanie? Tył jest 9-cio rzędowy. Przednia przerzutka to jak sie okazuje FD-MC18 czyli mechanizm do łańcuchów 8-mio rzedowych. Poprzedni właściciel jak widać coś pozmianiał. Pracuje ona z manetką M510. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 28 Maja 2018 Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 (edytowane) Jeśli korba ma mieć 44 zamiast 42 z to i przerzutka przód do wymiany. /edit trzeba upewnic się jakiej długości masz oś w suporcie - ewentualnie podaj pelny model korby - coś więcej ( suntourów jest wiecej ) Jeśłi suport jest ok to można poszukać korby pod jego długość i o tarczach 42/32/22 żebyś przedniej przerzutki nie musiał wymieniać - no chyba, że jesteś gotowy na wymianę wszystkiego. Edytowane 28 Maja 2018 przez SoloTM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 28 Maja 2018 Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 (edytowane) Żeby nie zmieniać przerzutki możesz zainwestować w korbę Acera, + wkład suportu : https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-acera-fc-m361-pd921/?v_Id=18431&gclid=Cj0KCQjw0a7YBRDnARIsAJgsF3O-Kaz4eb0jD6eHqXVdXBYLV1hOOO0NYctJ7UeyvL-kdlrCi9b4R5IaAj3pEALw_wcB Edytowane 28 Maja 2018 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekj Napisano 29 Maja 2018 Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 Korba to SR Suntour z naklejką MD300 Proponowana powyżej korba FC-M361 jest do napędów 7-8 rzędowych, a ja mam z tyłu 9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 29 Maja 2018 Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 (edytowane) Nie ma problemu, będzie działać, u mnie działa na odwrót - korba + przerzutka 11 rzędowa, a kaseta 9 rzędowa ... działa idealnie. Edytowane 29 Maja 2018 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 29 Maja 2018 Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 (edytowane) Co do długości suportu dla korby md300 to nie mogę znaleźć w necie. Ta korba ma coś około 18-20 lat, trzeba zdjąć korbę i zmierzyć suwmiarką ( jeśli chcesz żeby suport został ) jeśli nie chce Ci się lub suport będzie miał inna długość niż 122 to ta korba wyżej którą Rulez dał + suport 122 ( 122,5 mm ) trzeba będzie kupić. Edytowane 29 Maja 2018 przez SoloTM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 29 Maja 2018 Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 (edytowane) No raczej do tej Acery suport 123 mm http://rowersport.pl/sklep/media/strona/img/biblioteka/17061_instrukcje.pdf Edytowane 29 Maja 2018 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 29 Maja 2018 Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 (edytowane) Tak shimano podaje, ale ćwierć milimetra czy pół milimetra na stronę różnicy nie zrobi Można przyjąć że 123 to 122,5 /edit Gdyby nie ta osłonka wewnętrzna ( żeby łańcuch nie zakleszczał się pomiędzy najmniejszą koronką a ramą ) to można by zastosować suport 118 mm ( 117,5 ) dla linii łańcucha 47,5. Ale dla tej korby najczęściej to niemożliwe ( choć znalazłem kiedyś kogoś kto pisał, że mu 118 suport pasuje i nie ociera ta osłonka o mufę ) Edytowane 29 Maja 2018 przez SoloTM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekj Napisano 29 Maja 2018 Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 myślę że chyba nie ma szans kupić mniejszych tarcz - szczególnie środkowej do tej korby. W tej sytuacji chyba lepiej zakupić cała nową korbę, a jeśli będzie trzeba to i suport. Istnieje niezerowa szansa że ten co wymieniał korbę pozostał ze starym suportem bo on pasował. Wydaje mi się że pierwotnie do tego roweru dawali korbę M440. 100% pewności nie mam bo nie udało mi się znaleźć specyfikacji tego roweru. Wygląda on tak jak na zdjęciu pod tym linkiem https://archiwum.allegro.pl/oferta/merida-miami-18-cali-i6908159125.html ale nie wiem ilu zmian dokonał poprzedni właściciel skoro przednia przerzutka jak pisałem to FD-MC18 dedykowana do napędu 8 rzędowego. Może ktoś rozpozna rower/rocznik i zna specyfikację. Z ramy można wyczytać że to MERIDA Miami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekj Napisano 29 Maja 2018 Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 I pytanie o korby: https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-fc-mt100-pd18468/?v_Id=125473 czy ta https://www.decathlon.pl/korby-42-32-22-1725-mm-alivio-id_8063311.html Czy przy pierwszej nie będzie problemu z przerzutką skoro to FD-MC18. Tam największa tarcza to 40T. Obecnie syn twierdzi że na największej nie jeździ bo mu za ciężko więc pod tym względem miało by to może sens. Chyba że przerzutkę też wymienić na coś klasy Alivio do 9 rzędowego napędu. choć gdyby się okazało że na tej M18 da się zostać to chętnie bym z tego skorzystał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 29 Maja 2018 Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 (edytowane) rozważ to: http://www.bajkszop.com/korby-shimano-fc-mt200-9b-175mm-40x30x22-h-ii-p-7105.html sztywna ośka za 125zł Edytowane 29 Maja 2018 przez abdesign Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 29 Maja 2018 Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 Przy korbie 40/30/22 musi zmienić przerzutkę, bo inaczej pewnie skończy się spadaniem lub zaciąganiem łańcucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 29 Maja 2018 Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 Skłaniałbym się ku temu że akurat w tym przypadku i z tą przerzutką wystarczy założyć ją 1-2mm niżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi