borsooq Napisano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Jak najbardziej jest zalecenie w drugą stronę. Generalnei łańcuchy szybciej się zużywają niż zebatki. Same zebatki zużywają się od wyciągniętych łańcuchów. Zatem - czas życia zębatki zwiększamy poprzez zmiany zużytych łańcuchów. Zużycie łańcucha mierzymy przymiarką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Do póki ma to sens finansowy, co w przypadku wolnobiegów w cenie 30/40zł staje się dyskusyjne już po pierwszych dwóch łańcuchach. Nie musi być przymiar, łańcuch znacznie dokładniej zmierzymy wieszając go na gwoździu i przymierzając np. do nowego lub do wcześniej zaznaczonej kreski. Wyciągniecie o ok. 4mm kwalifikuje takowy do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistan Napisano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Mając taki zestaw w napędzie 8 rzędowym: Korby Alivio FC-MC16 42/34/22 długość korby 170mm. Środek suportu: BSA - 68mmSuport 1.37"x24 RH długość 110mm - kwadrat. Mufa ramy 68mm,Przerzutka przód Schimano STX (nic więcej nie wiem)Przerzutka tył Shimano Deore RD-M591 SGS.Kaseta SHIMANO Alivio HG-51 8-rz 11-32T.Łańcuch KMC X8.93 Podpasują mi te korby do mojego roweru? KORBA SUNTOUR XCR Six T-414 44T http://allegro.pl/korba-kor45-suntour-xcr6-44t-7-8-9-speed-2-kol-i6924479109.html Co ewentualnie nie pasuje czy trzeba wymienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 29 Sierpnia 2017 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 A weź ty nawet nie żartuj ... to ścierwo, nie korba. Korba ma pasować do przerzutki. Przerzutkę masz z przed epoki, a więc zadanie jest podchwytliwe. Przeczytaj model z przerzutki. Na bank pisze na wewn. stronie prowadnicy. Po modelu można odnaleźć parametry i wiedzieć jakie korby będą pasować i czy kupować korbę czy kupić set korba + przerzutka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistan Napisano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Na przerzutce jednak jest napis: CHAINSTAY ANGLE 66 FD-MC 32 Shimano Co do jakości tej korby możesz coś bliżej, i co byś zaproponował lepszego? Koszt to temat drugorzędny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Sierpnia 2017 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 http://rowery.zbooy.pl/shim1996.html Wg tej tabeli, fd mc32 ma pojemność 22t, czyli dobrze. Jest przystosowana do korb 42/32/22 ale pojemność teoretycznie wskazuje możliwość użycia korb 9sp 44/32/22 bez większych problemów w regulacji. Jak znajdziesz korbę alivio fc m410 to ja kup, jest ona na 8sp i ma typowe stopniowanie dla starych korb. Możesz też kupić fc m430 i inne na 9sp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistan Napisano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Nie pytaj dlaczego ale ten typ najbardziej mi podchodzi: Alivio FC-T4060 https://www.sbike.pl/korba-shimano-alivio-fc-t4060-3x9-443222-srebrne-o_4527.html Zagra mi to? Wiadomo że suport musze mieć nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Sierpnia 2017 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Nie polecam ... rozmiar bcd 96 oznacza że będzie problem z dokupieniem zębatek, szukaj czegoś co ma bcd 104. Ale korba sama w sobie powinna być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Zagra mi to? Wiadomo że suport musze mieć nowy Zagra , stare przerzutki takie jak twój jSTX są bardziej tolerancyjne niż te obecnie produkowane. Nie polecam ... rozmiar bcd 96 oznacza że będzie problem z dokupieniem zębatek, szukaj czegoś co ma bcd 104. Błąd opisu na stronie sklepu , FC-T4060 ma "standardowe" BCD 104/64 http://productinfo.shimano.com/#/spec/2.4/TREKKING/Crankset?q=fc-t4060 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistan Napisano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Dzięki serdeczne za Wasze uwagi i rady. Myślę że teraz dla mnie nastała jasność i to spasuje wszystko Jeszcze odnośnie suportu macie jakieś sugestie? Na stronie sklepu podają dwa różne. Macie jakiś pewniaków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Suporty shimano nie są najlepsze (szczególnie BB52) , zdecydowanie lepszy będzie Accent BB-EX1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 W czym lepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 31 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Kto jak kto ale ty nie powinieneś o to pytać bo wielokrotnie wałkowałeś temat suportów i wiesz doskonale jak to wygląda u shimano tak więc możesz oszczędzić sobie pisania elaboratów . Accenty mają lepiej rozwiązane uszczelnienie przez co dłużej działają bezawaryjnie (szczególnie biorąc pod uwagę BB52 który już po 1,5k potrafi padać) , dodatkowo (być może to tylko moje subiektywne odczucie) płynniej się kręcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 31 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Nie mogę nigdzie się doszukać, a pytanie mam następujące. Czy klamkomanetki szosowe mają taki sam ciąg jak nexus? Dokładnie chodzi mi o to aby do nexusa 7 podłączyć pod klamkomanetkę a070. Zadziała? Ktoś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 31 Sierpnia 2017 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Niebałdzo, nexus ma swój nexusowski system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemcio Napisano 31 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Szybki pytanie do bardziej ogarniętych Czy korba 10s - 3 blatowa z grupy XT M782 zagra z przerzutka i manetka i resztą napędu 9s XTR M970?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 31 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Z manetką tak , z przerzutką przednią już nie bardzo (wskazana byłaby od 3x10) i do tego łańcuch 10s (ten zagra bez problemu z kasetą 9s). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemcio Napisano 31 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 (edytowane) Dzięki :-) Czyli uproszczając wynika z tego ze uciąg manetki przedniej przerzutki jest taki sam niezależnie czy to 9s, 10s ?? 11s również??? Różni się tylko przerzutka przednia szerokością wózka i skokiem mimo takiego samego ruchu linki?? Dobrze rozumuje ?? Edytowane 31 Sierpnia 2017 przez Przemcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adnnn Napisano 31 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 cześć, jest jakaś opcja pożenić tylną zmieniarke m972 z kasetą 10s? lub inne pytanie jeżeli nie ma to czy jest coś lekkiego 9s z 36 koronką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 31 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Czyli uproszczając wynika z tego ze uciąg manetki przedniej przerzutki jest taki sam niezależnie czy to 9s, 10s ?? 11s również??? Tak est jakaś opcja pożenić tylną zmieniarke m972 z kasetą 10s? Tylko po modyfikacjach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 31 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 czy jest coś lekkiego 9s z 36 koronką? Oryginału nie ma, jest 11-36 CS-HG400, ale nie wiem czy już ogólnodostępna w PL https://www.bike-discount.de/en/buy/shimano-9-speed-cassette-cs-hg400-11-36-625054 Moim zdaniem bardzo dobra kaseta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adnnn Napisano 31 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Tak Tylko po modyfikacjach jakie modyfikacje masz na mysli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemcio Napisano 31 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Tak Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafix Napisano 1 Września 2017 Udostępnij Napisano 1 Września 2017 Suporty shimano nie są najlepsze (szczególnie BB52) , zdecydowanie lepszy będzie Accent BB-EX1. No ale cena Accenta jest prawie 2x wyższa. Więc bardziej pytanie jak się mają te Accenty do Shimano, ewentualnie Sram, ale z tej samej grupy cenowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 1 Września 2017 Udostępnij Napisano 1 Września 2017 Ta sama technologia czyli jedna uszczelka z tą różnicą, że w Accencie jest ona w łożysku, a w Shimano jako dodatkowa. Teoretycznie w Accenta wchodzą standardowe łożyska 25x37x7, ale nie ma problemu, by przy wymianie takowe wsadzić w Shimano. Problem jest gdzie indziej, dobry suport tak jak piasty, powinien mieć system podwójnej uszczelki czyli jedna w łożysku i druga dodatkowa, zewnętrzna. Dopiero taki system skutecznie zapobieganie przedostawaniu się syfu do łożyska. A zatem albo samoróbka poprzez pogłębienie misek w Shimano by wstawiać tam 24x37x7, albo jakiś gotowiec np. kit od Enduro lub inne których nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi