Baboonst Napisano 11 Sierpnia 2017 Napisano 11 Sierpnia 2017 Cześć, kupiłem ostatnio Koga Road Race z 1980 roku - moja pierwsza kolarka, tak stara jak ja Ogólnie w stanie bardzo dobrym, szczególnie cała grupa Shimano 600 Arabesque jest jak nowa, problem jedynie z kasetą - nie mam pojęcia o tych szosowych ale ta jest 6 rzędowa i z tego co policzyłem 21-12T - szukam zamiennika albo takiej nie dojechanej, bo tą trochę już zjadł łańcuch. Przeszukałem internet i niczego nie znalazłem , w sumie mocno się nie dziwiłem w końcu to około 30 letnie części. No więc na co mam ją wymienić ? Gdzie szukać ?
dovectra Napisano 11 Sierpnia 2017 Napisano 11 Sierpnia 2017 na pewno kaseta? niewielotryb? Jak kaseta to sprawdź czy bębenek jest na 6 czy może 7-mke przyjmie. Czy łańcuch skacze? Możesz kombinować z kasetami 7-kami, usunać jeden tryb. Lub podszlifować zęby kasety.
Baboonst Napisano 11 Sierpnia 2017 Autor Napisano 11 Sierpnia 2017 Kurcze, jak mam być szczery to nie wiedziałem że jest różnica między kasetą a wielotrybem Tylna piasta to Shimano 600 Arabesque Łańcuch nie skacze, ale zębatki są już dobrze wyostrzone.
gtb Napisano 11 Sierpnia 2017 Napisano 11 Sierpnia 2017 Ta piasta występowała zarówno pod wielotryb jak i kasetę , ale nawet jeśli ma bębenek to jest on starego typu (pod kasetę 6s gdzie najmniejsza zębatka stanowiła nakrętkę).
dovectra Napisano 11 Sierpnia 2017 Napisano 11 Sierpnia 2017 Shimano 600 Arabesque możesz mieć już kasetę, ale były tez wolnobieżki, ściągnij koło i focie zrób. NIe jestem pewien. I ciesz się , tam były porządne tryby ze stali narzędziowej, dzisiejsze wymienia się po roku jazdy....
Baboonst Napisano 11 Sierpnia 2017 Autor Napisano 11 Sierpnia 2017 ok czyli najpierw ustalam czy to kaseta czy wolnobieg badając piastę - jeśli to wolnobieg mogę sobie kupić coś 6 -7 rzędowego - widziałem kilka opcji na dobrze znanym portalu, a co jeśli to kaseta ?
dovectra Napisano 11 Sierpnia 2017 Napisano 11 Sierpnia 2017 jak 12 zębów to raczej kaseta. wyczyścić założyć nowy łańcuch, jak będzie się ślizgał. rozebrać i podszlifować zęby kaminiem do ostrzenia pił łańcuchowych, ps. sprawdź przymiarem na ile stary łańcuch jest rozciągnięty. Jeśli mocno, to kup dobry, łańcuch pod 6-7 biegów
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.