Skocz do zawartości

[kaseta] Shimano 600 - jaki zmieniennik albo gdzie szukać ?

Baboonst

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, kupiłem ostatnio Koga Road Race z 1980 roku - moja pierwsza kolarka, tak stara jak ja :) Ogólnie w stanie bardzo dobrym, szczególnie cała grupa Shimano 600 Arabesque jest jak nowa, problem jedynie z kasetą - nie mam pojęcia o tych szosowych ale ta jest 6 rzędowa i z tego co policzyłem 21-12T - szukam zamiennika albo takiej nie dojechanej, bo tą trochę już zjadł łańcuch. Przeszukałem internet i niczego nie znalazłem , w sumie mocno się nie dziwiłem w końcu to około 30 letnie części. No więc na co mam ją wymienić ? Gdzie szukać ? 

post-203246-0-08560900-1502455642_thumb.jpg

Napisano

na pewno kaseta? niewielotryb?

Jak kaseta to sprawdź czy bębenek jest na 6 czy może 7-mke przyjmie.

Czy łańcuch skacze?

Możesz kombinować z kasetami 7-kami, usunać jeden tryb.

Lub podszlifować zęby kasety.

Napisano

Kurcze, jak mam być szczery to nie wiedziałem że jest różnica między kasetą a wielotrybem :( Tylna piasta to Shimano 600 Arabesque 

Łańcuch nie skacze, ale zębatki są już dobrze wyostrzone.

Napisano

Ta piasta występowała zarówno pod wielotryb jak i kasetę , ale nawet jeśli ma bębenek to jest on starego typu (pod kasetę 6s gdzie najmniejsza zębatka stanowiła nakrętkę).

Napisano

Shimano 600 Arabesque

możesz mieć już kasetę, ale były tez wolnobieżki, ściągnij koło i focie zrób.

NIe jestem pewien.

I ciesz się , tam były porządne tryby ze stali narzędziowej, dzisiejsze wymienia się po roku jazdy....

Napisano

ok czyli najpierw ustalam czy to kaseta czy wolnobieg badając piastę - jeśli to wolnobieg mogę sobie kupić coś 6 -7 rzędowego - widziałem kilka opcji na dobrze znanym portalu, a co jeśli to kaseta ?

Napisano

jak 12 zębów to raczej kaseta.

wyczyścić

założyć nowy łańcuch, jak będzie się ślizgał. rozebrać i podszlifować zęby kaminiem do ostrzenia pił łańcuchowych,

ps.

sprawdź przymiarem na ile stary łańcuch jest rozciągnięty.

Jeśli mocno, to kup dobry, łańcuch pod 6-7 biegów

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...