RainbowHunterPL Napisano 10 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2017 Witam czy już ktoś używa tych hamulców i może się co do nich wypowiedzieć??? Ciekawi mnie to jakich wymiarów są tłoczki i czy są one ceramiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kojak Napisano 13 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 Witam. Również szukam informacji na temat wyżej wymienionych hamulców. Niestety nigdzie nic nie ma. Dla tego postanowiłem zaryzykować i wczoraj zamówiłem komplet hamulców. W tygodniu powinny przyjść, zamontuje je pewnie w sobotę więc postaram się podzielić wrażeniami. Do zestawu są dołączone klocki żywiczne. Nie będę miał zbyt dużego porównania bo obecnie używam hebli Clarks EXO. Co do samych tłoczków to nie są ceramiczne, ale jak już otrzymam przesyłkę będę mógł potwierdzić w 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RainbowHunterPL Napisano 13 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 Daj znać jak się będa sprawować bo zacisk wygląda całkiem inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kojak Napisano 13 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 Korci mnie jeszcze napisać do Shimano odnośnie tych tłoczków. Bo na ich stronie jest tyle co nic info. Trochę martwią mnie te klocki żywiczne ale z drugiej strony jeżdżąc po puszczy Białowieskiej i okolicach nie potrzebuje hebli pokroju xt:) Na pewno dam znać. Będę jeszcze przekładał przewody bo obecnie mam przedni hamulec z prawej, a tył z lewej. Także jak nie rozwalę to będę testował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 13 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 Tłoczki nie są ceramiczne , http://productinfo.shimano.com/#/spec/2.4/MTB/Brake%20(Hydraulic%20disc%20brake)?q=br-m6000 ("Piston material - Resin" , przy SLX/XT/XTR jest "Ceramic"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kojak Napisano 13 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 Dzięki @GTB, faktycznie jest tak jak mówisz. Ciekawe jak to będzie podczas użytkowania. Jak zawsze wyjdzie w praniu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kojak Napisano 17 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 Witam ponownie. Dziś przyszła paczka z hamulcami. Załączam kilka fotek tak na szybkiego. Poza zamianą przewodów, nic więcej dziś nie robiłem z hamulcami gdyż nie mam czasu. Podejrzewam że założę je dopiero w sobote. A co do docierania klocków żywicznych, macie jakieś swoje sposoby czy ogólnie traktujecie tak jak i metaliki? Sama klamka wygląda fajnie, czarne wykończenie w porównaniu do deorki m615 to pewnie kwestia gustu. Zresztą nie o kolor tu chodzi. Tłoczki jak już wiemy nie są ceramiczne. Trochę mnie martwi ta zawleczka do zdejmowania klocków. Może ma ktoś jakiś fajny pomysł czym to można zastąpić? Poza tym zacisk również wygląda solidnie, choć do kolosów nie należy. W moich obecnych hamulcach miałem magnesy na tłoczkach tak że klocki ładnie przylegały, w shimano tego nie ma, za to jest ta "sprężynka" czy jak to nazwać. Ale również zdziwiło mnie że same klocki na niczym się nie opierają, tylko "wiszą" w powietrzu. W clarks'ie zacisk jest tak wyprofilowany ze klocki się opierają. Ale to tylko moje odczucia. Poniżej kilka fotek: http://imageshack.com/a/img923/9744/ZP90ex.jpg http://imageshack.com/a/img923/5797/j1ZX8C.jpg http://imageshack.com/a/img923/7966/j8xatg.jpg http://imageshack.com/a/img922/2140/MdEoIl.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 17 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 @Kojak daj znać za tydzień jak to chodzi a nie jak wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kojak Napisano 17 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 Heh spoko. Tak na szybkiego wstawiłem. Wiem że każdy czeka na opinie co do pracy a nie wyglądu:-D Tylko tak jak pisałem, nie będę miał zbyt dużego porównania z Clarks Exo, ale coś na pewno napisze:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 17 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 Trochę mnie martwi ta zawleczka do zdejmowania klocków. Może ma ktoś jakiś fajny pomysł czym to można zastąpić? Śruba imbusowa (walcowa , nierdzewna ) + nakrętka z drugiej strony bo gwintu w zacisku to jak widzę nadal nie ma - koszt kilkudziesięciu groszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kojak Napisano 17 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 Dzięki @GTB, o takim czymś myślałem. Dokładnie, gwintu brak bo sprawdzałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RainbowHunterPL Napisano 18 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 No i jak się sprawują te hamulce? tłoczki wysuwają się równo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueberry Napisano 19 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 Ciekawi mnie czy te nie-ceramiczne tłoczki z m6000 są wytrzymalsze niż ceramiki i czy można przełożyć do SLXa m675 lub m7000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kojak Napisano 19 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 Sorry panowie ale jeszcze nie założyłem hebli do roweru. Może dziś jeśli będę miał chwilkę czasu. Dam znać na pewno! Co do samych tłoczków to bym musiał sprawdzić ich średnicę, ale pewnie będą ciut mniejsze od slx'ow aczkolwiek na 100% nie jestem pewny. Ladies and Gents... Heble już zamontowane, właśnie wróciłem z jazdy testowej. Docieram klocki więc za wiele na początek nie powiem ale w porównaniu do moich poprzednich "hamulców" to jest rewelacja:) Troszkę klocki z przodu mi wibrują ale poza tym jest ok. Klamka wydaję się miękka, ale reakcja jest od razu. Na razie nie odpowietrzałem ale jutro zajrzę, choć wydaje mi się że jest ok. Tłoczki pracują równo, czy to tył czy przód. A co do średnicy tłoczków @blueberry to jest 20mm jeżeli dobrze zmierzyłem, a w slx'ach jest bodajże 21mmm, gdzieś był temat na forum... Jedyne do czego bym się mógł przyczepić to ta badziewna zawleczka do klocków, której na pewno się pozbędę no i to że przewody są z prawej strony zacisku czyli od wewnętrznej. Od zewnątrz było by lepiej bynajmniej jeśli chodzi o tył. Pojeżdżę trochę i postaram się jeszcze coś napisać. Na pewno krócej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RainbowHunterPL Napisano 19 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 Dziwne może chociaż ta seria nie będzie miała problemów z tłoczkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 19 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 I tak kupiłeś kupę więc co tu pisać. Na pewno zaraz się rozlecą, oszczają względnie roztopią na słońcu. Przy tym wszystkim zawleczka to pikuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kojak Napisano 19 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 Czy ja wiem @Beskid, raczej nie padną od pierwszej jazdy, kwestia oczywiście do jakiego terenu ktoś potrzebuje hebli. U mnie jest raczej płasko więc myślę że będzie ok. a jak będzie to wyjdzie w praniu. Na pewno napisze:D Dziwne może chociaż ta seria nie będzie miała problemów z tłoczkami Ale co jest dziwne? że działają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RainbowHunterPL Napisano 19 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 Te hamulce jak i ich poprzednik potrafiły się zlać w pudełku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kojak Napisano 19 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 Heh, teraz już kumam. Czyli wychodzi na to że jestem królikiem doświadczalnym na własne życzenie:D Obstawiajcie kiedy mi padną, a z puli będzie kasa do podziału dla mnie na nowe heble lol. Jutro pójdę i pierwsze co, sprawdzę czy jeszcze są czy już po nich:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 19 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 No z mojej strony to był oczywiście sarkazm ale tak całkiem prawie na serio będą jaja jak będziesz zadowolony. Cały misterny plan obrzydzenia hebli Shimano szlag trafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kojak Napisano 19 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 Wiesz co, tak jak pisałem wcześniej że nie będę miał za dużego porównaniu z Clarks Exo, które są jeszcze większą padaczką niż te deorki. Ale spoko. Nastawiłem się na budżet to i mam:-) a jak się rozdupcą to dołączę do grona cisnących heh. A na serio co Twoim zdaniem było by lepszym wyborem niż wyżej wymienione świetne heble:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 19 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 Nie drążmy dalej tego tematu bo się zacznie... Kupiłeś, użytkuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sapero Napisano 20 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 A dlaczego ta zawleczka tak Ci wadzi? Mam taką w slx'ach i nic sie z tym zlego nie dzieje. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kojak Napisano 20 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Nie drążmy dalej tego tematu bo się zacznie... Kupiłeś, użytkuj. Dokładnie taki mam zamiar, ale pytam bo być może komuś innemu się przyda w przyszłości:) A dlaczego ta zawleczka tak Ci wadzi? Mam taką w slx'ach i nic sie z tym zlego nie dzieje. Nie to że mi wadzi czy coś, po prostu to było moje pierwsze wrażenie co do tej zawleczki. Na pewno się jej pozbędę, choćby dla wygody użytkowania. Ale to już są detale, wiadomo że czepiać by się można było wszystkiego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 20 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 (edytowane) Zee mają nawet zawleczkę, a to mega hamulce, ta zawleczka to tam pierdoła. Zresztą A2Z dla fanów detalingu ma śrubki ameliniowe po okazyjnej cenie 20zł/szt. Przy śrubie też jest na niej mała zawleczka dla bezpieczeństwa, zawleczka się nie odkręci podczas jazdy, a śruba tak.I klocki tak często się wyjmuje że ta zawleczka przeszkadza naprawdę w wygodzie użytkowania, wtf? Edytowane 20 Sierpnia 2017 przez phoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi