Skocz do zawartości

[ Klikanie] Główka ramy

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Od kilku jazd zacząłem słyszeć klikanie/ cykanie/ strzelanie z okolicy główki ramy. Po dużej ilości prób udało mi się wywoływać ten dźwięk w kontrolowany sposób: opieram się o kierownicę i naciskam od góry, wtedy następuje "kliknięcie". Co ciekawsze, w około 50% przypadków udaje mi się "odkliknąć" poprzez np. ruszenie rowerem do przodu przy zablokowanym hamulcu. Dźwięk pojawia się także przy hamowaniu ( tak mi się wydaje) czy najechaniu na większą nierówność.

Dźwięk dochodzi z okolicy główki, wydaje mi się że z dolnej części ale nie jestem pewny, równie dobrze jest słyszalny w środkowej części główki czy nawet w okolicach koła. "Odkliknięcie" ma wyraźny "sprężysty" dźwięk.

Zdjąłem widelec, próbowałem go wyginać na wszystkie strony, kładłem pomiędzy dwa podwyższenia i naciskałem na łączeniu korony z rurą, nie słyszałem nic niepokojącego. Wyczyściłem także stery, niestety poprawy brak.

Wykluczam przyczynę problemu leżącą w zacisku, "kliknąć" można bez dotykania hamulca. Myślałem o szprychach, ale nie pasuje mi to że dźwięk zawsze dochodzi z górnej części, także nie udało mi się wywołać tego dźwięku na zdjętym kole. Natomiast opierając widelec zamontowany na rowerze ( bez koła) udało mi się raz czy dwa razy wywołać ten dźwięk.

Rama to Accent Peak ( 1400 km), stery HSI-SPRO ( 1400 km), sztywny widelec Accent ( 400 km).

Jaki jest Wasz pomysł? Co i jak można jeszcze sprawdzić żeby wyeliminować kolejne elementy? 

Samo klikanie jest denerwujące bo lubię mieć cichy rower, bardziej mnie jednak martwi czy nie jest to początek niewidocznego pęknięcia które puści w najmniej oczekiwanym momencie.

Napisano

Wymień stary chociażby na jakieś najtańsze - możesz mieć delikatny luz na misce i to może wywoływać ten dźwięk, będziesz wiedział czy to stery powodują czy nie. W moim starym felcie mam podobnie, z tym że u mnie strzela przy pedałowaniu. Pęknięć brak, albo jest niewidoczne. Spróbuj też nacisnąć mocno na pedały gdy rower stoi na ziemi - stań obok i mocno dociśnij pedał do ziemi. Niestety ryzyko że to jest pęknięcie jest duże.

Napisano

Spróbuj też nacisnąć mocno na pedały gdy rower stoi na ziemi - stań obok i mocno dociśnij pedał do ziemi.

Próbowałem tak robić i raczej wtedy tego dźwięku nie ma, chociaż spróbuję jeszcze jutro. 

Napisano

A czy jest to w jakiś sposób niebezpieczne/groźne dla użytkownika? Poza tym wszystko działa bez zarzutu i poza próbą takiego mocnego nacisku ten dźwięk nie występuje. No i wcześniej tego dźwięku nie było..

Napisano

źle osadzona w koronie rura sterowa

Chyba to wykluczam, dźwięk nie występował gdy naciskałem widelec położony między dwoma podwyższeniami. Cicho jest także gdy biorę koło między nogi i kręcę kierownicą. 

Napisano

A czy jest to w jakiś sposób niebezpieczne/groźne dla użytkownika? Poza tym wszystko działa bez zarzutu i poza próbą takiego mocnego nacisku ten dźwięk nie występuje. No i wcześniej tego dźwięku nie było..

Oprócz rury sterowej widelec może klikać w miejscu osadzenia górnych goleni w koronie. 

Czy jest to niebezpieczne? Raczej dla słabej psychiki użytkownika.

Napisano

Oprócz rury sterowej widelec może klikać w miejscu osadzenia górnych goleni w koronie. 

Czy jest to niebezpieczne? Raczej dla słabej psychiki użytkownika.

Mam sztywny widelec (szosówka). Czyli po prostu po sezonie wyjmę, wyczyszczę i nasmaruję i zobaczę co będzie.

Napisano

No to mała aktualizacja z mojej strony:

- Wsadziłem stary amortyzator i klikania nie było

- Zabrałem widelec do sklepu, wrzuciliśmy go w imadło, klikania raczej brak

- Widelec sam w sobie chyba klikać nie ma jak bo nie ma typowego łączenia korona/ rura, jest to sztywniak

- Napakowałem smaru na stery, przelałem nabitą bieżnię Brunoxem a potem smarem silikonowym w sprayu

Klikanie jest nadal...

I znowu zastanawiam czy czy to nie koło. No bo co innego by "kliknęło" przy nacisku i "odkliknęło" przy zaciśnięciu hamulca i ruchu przód/ tył czy uderzeniu o ziemię. No i dźwięk "odkliknięcia" jest bardzo mocno sprężysty.

Z drugiej strony na amortyzatorze była cisza, tyle że amor nawet zablokowany miał odrobinę skoku i pewnie nieco osłabiał siłę nacisku. 

EDIT:

W momencie pisania posta powyżej przypomniałem sobie że mogę wrzucić koło 28' z roweru miejskiego na próbę. Niestety po przełożeniu klikanie występuje nadal.

W tym momencie zupełnie mi się skończyły pomysły. Wydaje mi się że to widelec, gdy był zamocowany w imadle wydawało mi się że 2 razy udało mi się wywołać "kliknięcie", ale równie dobrze mogła to być autosugestia i kliknęło np imadło. Z drugiej strony koło zostało wyeliminowane, rama prawdopodobnie też skoro na amortyzatorze była cisza...

Widelec drogi nie był, zawsze można kupić drugi albo rzucić się na karbon. Gorzej jak wtedy okaże się że to jednak rama.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...