Skocz do zawartości

[pierwsza szosa] szosa w ograniczonym budżecie

krisek96

Rekomendowane odpowiedzi

Pisałem, zanim kolega wyżej skrobną, więc zostawię ;).

Napis to nie wszystko(kwestia 105/ultegra), technologie się zmieniają i czasem niższy model z nowego rocznika ma jakieś technologie, które wcześniej były zarezerwowane dla wyższej grupy. Inna sprawa, że generalnie wytrzymałość trochę spada. 

Scott jest najnowszy. Ma korbę z rozwiązaniem Hollowtech II - przez to sztywniejszą, 10 rzędowe manetki tiagry(niestety to grupa 4600, więc z tego co pamiętam uciąg linki nadal 1:2- trochę bardziej podatne na rozregulowanie niż nowsze 4700), ramę z nowoczesną geometrią - rura górna kończąca się wyżej po stronie siodła niż kierownicy w Stevensie nie będzie za fajna, wygodniej się siada na ramę, która ma tę rurę obniżoną. 

Stevens po prostu wygląda na stary, sugerują to korby, naklejki na obręczach etc. Minus Scotta jest - jakby się zrąbały manetki może być problem, bo może nie być już nigdy dostępnych nowych manetek 2x10 o uciągu linki 1:2, więc albo będzie trzeba szukać po używkach wtedy, albo zmienić cały napęd. Tym niemniej musiałbyś mieć niezłego pecha żeby Ci się klamkomanetki zrąbały ;).

@Wojtek_Trek

Jedynie pytanie jak w sorze z kulturą pracy napędu - tj głównie chodzi ofc o manetki i przerzutkę, jeździłem tydzień na giancie Anyroad z 2015, albo 2016 ostatnio, który miał "niby"(bo bezgrupową) sorę(ofc poprzedni model jeżeli już, bo nowa odsłona była chyba na 2017). I sorry, ja bym tego nie chciał w rowerze. Właściciel twierdzi, że od początku mu to tak tragicznie chodziło. A moja wiekowa co prawda 8 rzędowa 105 chodzi jak złoto. Ale chętnie posłucham kogoś kto faktycznie ujeżdża dłużej tę obecną sorę, która jest tak podpisana, a nie tylko "wannabe" ;). No chyba, że coś zwalili z linkami fabrycznie w tym giancie.

Właśnie ujeżdżam sorę R3000 (korba, kaseta) i jest po prostu ok. W ogóle mój napęd to trochę mix. Rower ma już 10 lat. Manetki to 9rz tiagra, przerzutka tył to stara 9rz 105, przód to chyba tiagra. Po modernizacji przejechałem już ze 4000km i widzę małą, ale wyraźną różnicę względem korby na kwadrat. Przede wszystkim jak mocniej naciskam na pedały to suport się nie wygina i łańcuch mi nie ociera o przednią przerzutkę. Sprawność pedałowania też się podniosła.

Jeżeli jest ok, to się przychylam do brania nówki. Po prostu moje doświadczenie z niskimi grupami osprzętu są mocno negatywne, stąd wolę wysoko grupowe oczywiście nie zajechane używki ;).

Ja zmieniłem korbę RX100 z suportem na kwadrat XTR na Tiagrę z ultegrą HT2 i nie zauważyłem zbytniej różnicy w sztywności, ale może mam za słabą łydę po prostu. Przy czym ja wcześniej zamieniłem jakiegoś suntoura w MTB na LX na octa, a potem na XT na HT2 i tam faktycznie różnica była ogromna, suntour się giął jak plastelina.

Witam, nie chcę zakładać nowego wątku dlatego piszę tutaj. Przymierzam się do pierwszej szosy i tutaj moje pytanie. Czy w budżecie do 3500 zł. dostanę coś lepszego? Chcę rower nowy, używki mnie nie interesują. Ten który dołączam mogę mieć za 3300 zł.  https://rower.com.pl/focus-cayo-al-105-22-biegi-520163

Właśnie sklep z linku, tylko cena ze sklepu stacjonarnego i z neta się różni. Taki dopisek jest na stronie: "Oferta sklepu stacjonarnego nie jest jednakowa z ofertą sklepu wysyłkowego rower.com.pl. Jeśli chcesz kupić rower w sklepie stacjonarnym, a widziałeś go na stronie sklepu wysyłkowego, zapytaj mailem o dostępność (podając koniecznie 6-cyfrowe ID produktu, swój wzrost lub rozmiar ramy)."

Witam, nie chcę zakładać nowego wątku dlatego piszę tutaj. Przymierzam się do pierwszej szosy i tutaj moje pytanie. Czy w budżecie do 3500 zł. dostanę coś lepszego? Chcę rower nowy, używki mnie nie interesują. Ten który dołączam mogę mieć za 3300 zł. https://rower.com.pl/focus-cayo-al-105-22-biegi-520163

Sam zastanawiam się nad takim Focusem. Czy będzie odpowiedni na pierwszą szosę, dla kogoś kto pierwszy raz wsiada na taki rower? Nie za bardzo agresywna w nim geometria, nastawiona raczej na wyścig/trening?

Nie za bardzo agresywna w nim geometria, nastawiona raczej na wyścig/trening?

Stack to reach w rozmiarze M to 1,41. W rozmiarze L 1,43. Czyli klasyczna szosowa geometria. Nie jest nastawiony na komfort. Kross Vento czy Tribany 520/540 mają mniej agresywną geometrię. Focus będzie spoko na treningi takie do 2 i pół, może 3 godzin. Oczywiście na krótsze treningi też spoko. Kilka dłuższych jazd w sezonie też powinno być ok. Jak ktoś zamierza siedzieć na rowerze często dłużej niż 3h to rozsadnie byłoby pomyśleć nad czymś wygodniejszym.

Czy będzie odpowiedni na pierwszą szosę, dla kogoś kto pierwszy raz wsiada na taki rower? Nie za bardzo agresywna w nim geometria, nastawiona raczej na wyścig/trening?

rozumiem obawy pierwszego wyboru. Ale trzeba pamiętać ze szosa to kilka nawyków, ciągłego- płynnego- pedałowania, silniejszych rąk gibkości kręgosłupa, pracy ciała przy zgiętym mocniej brzuchu. To ogólnie moze być szok. I moze wymagać odrobiny zaangażowania.

ale dążymy do progresu :) po tyc X razach po 2,5 /3 godziny na siodełku możesz zapragnąć zapakować 'większą torebkę' i puścić się takim  powiedzmy 'nie nastawionym na wygodę' rowerem i przeżyć miłe zaskoczenie że jest fajniej niż myślałeś. A potem zdjąć torebki i pojechać z kolegami na ustawkę. 

Wczoraj przejechałam się na koniec dojazdówką do siebie i zobaczyłam kilka rowerów na dachu zapakowanych po zawodach u nas na dystansie sprinterskim triathlonu. I wiesz co- 2 z nich to były vento 2  i 1. Czyli nastawione na wygodę i sport w bardzo umiarkowany sposób:) 

to fajny 'dorosły' rower, mocno rozwojowy (dla ciebie) bym powiedziała, klasyczna geometria- wg. mnie uniwersalna, (masz na pewno 2/3 podkładki pod mostkiem więc możesz odciążać kręgosłup na początku, zawsze zostaje mostek na + na jakiś czas) no i nie ukrywam że to już poważny sprzęt do jeżdżenia :)

na pewno będziesz się też wyróżniał spośród dużego wyboru bardziej 'budżetowego' które nie ukrywajmy- często przeważa. 

edit

wiem ze znajdą się tacy którzy powiedzą ze w tej cenie możesz mieć full carbon na 105 za funciaki :)

i tysiac może mniej do zapłaty( z ceny linkowej)...

Pytanie czy chcesz się bawić w wysyłkę z UK i zamawianie on-line poza PL.

• 2 tygodnie później...

rozmiar ramy 53-54 

Myślę że 1 cm dużej różnicy nie zrobi.

Zależy mi na pprzełożeniu 3xcoś bo mieszkam w górach,więc na początek to najrozzsądniejsze

kwota do 2500?

Nowy lub używany lepiej używany na lepszym osprzęcie :)

Do treningu,pracy,ew.triathlonu na próbę,

rozmiar ramy 53-54

Myślę że 1 cm dużej różnicy nie zrobi.

Zależy mi na pprzełożeniu 3xcoś bo mieszkam w górach,więc na początek to najrozzsądniejsze

kwota do 2500?

Nowy lub używany lepiej używany na lepszym osprzęcie :)

Do treningu,pracy,ew.triathlonu na próbę,

1 cm różnicy nie zrobi?????

Myślę że na wigry 3 powinieneś ;)

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...