Klark Napisano 10 Sierpnia 2017 Napisano 10 Sierpnia 2017 Cześć Mam rower crossowym, orkan 4. Jeżdżę nim trasy 50-100km. Bardzo często sporo km po lasach, drogach szutrowych. Plus dojazd do tych lasów asfaltem, drogami rowerowymi. Dość często łapie kapcie - najczęściej cienkie kawalki szkła w mieście. Jeżdżę na Smart sam - dla moich zastosowań opony idealne, niestety nie ma wersji z wkładką antyprzebiciowa. No i tak sobie myślę czy w przyszłym sezonie nie kupic kół Tubeless? W sumie piasty powoli się kończą więc i tak miałem w planach nowe kola. Co o tym myślicie? Ma to sens? Czy opony do crossow nadadzą się do takiej operacji? Pozdrawiam
lederfox34 Napisano 10 Sierpnia 2017 Napisano 10 Sierpnia 2017 zerknij, tam jest sposób na opaskę na koła bez systemu. Możesz tak spróbować na razie. -teoretycznie da się. Praktycznie- nie słyszalam zeby w cross ktoś je zakładał.
szymony Napisano 10 Sierpnia 2017 Napisano 10 Sierpnia 2017 A jakie ciśnienie masz obecnie w kołach? Pytam bo u mnie SS 2.25 jest na mleku i ma się dobrze. Miałem też SS 1.75 i tu już było nieciekawie. Wyższe ciśnienie i w pewnym momencie na nierównościach wielkie BUMMM. Opona efektownie spadła z obręczy. Tak efektownie że obręcz tylko do wymiany, bo wycentrować się już nie dało.
Klark Napisano 10 Sierpnia 2017 Autor Napisano 10 Sierpnia 2017 Póki co jeżdżę na 1,6 i minimalnym ciśnieniu zalecanym czyli 60 psi. Będę zakładał 1,75,ale to dopiero po zmianie przedniej przerzutki, bo opona się nie mieści.
namelessone Napisano 10 Sierpnia 2017 Napisano 10 Sierpnia 2017 Według mnie nie ma to sensu. Mleczko dajesz po to, żeby zejść z ciśnieniem. Dzięki czemu mieć lepszą trakcję w terenie, szczególnie na zjazdach. Jak jeżdzisz sporo po utwardzanym, cross'owo, to na niskim ciśnieniu raczej Ci nie zależy.
szymony Napisano 10 Sierpnia 2017 Napisano 10 Sierpnia 2017 Póki co jeżdżę na 1,6 i minimalnym ciśnieniu zalecanym czyli 60 psi. Będę zakładał 1,75,ale to dopiero po zmianie przedniej przerzutki, bo opona się nie mieści.Przy SS 2.25 to jest max Ja ładuje połowę tego, albo mniej. Przy 60 właśnie było BUMMM na 1.75
detonator Napisano 10 Sierpnia 2017 Napisano 10 Sierpnia 2017 Zainwestuj w opaskę antyprzebiciową. To chyba będzie lepsza opcja. Mleko jest dobre żeby mieć lepszego gripa w terenie ( mniejsze ciśnienie ) Moim zdaniem w rowerze crossowym mija się z celem.
cervandes Napisano 10 Sierpnia 2017 Napisano 10 Sierpnia 2017 Giant już sprzedaje fabrycznie rowery zalane mlekiem, crossowe właśnie. Więc nie tylko można ale i warto, producent nie jest głupi.
kamfan Napisano 10 Sierpnia 2017 Napisano 10 Sierpnia 2017 Zdecydowanie producent nie jest głupi... i wie jak wycisnąć od konsumenta pieniądze nie koniecznie oferując najlepsze rozwiązania... detonator ma rację, najlepiej będzie kupić opaskę antyprzebiciową np. coś takiego http://allegro.pl/slime-flat-protector-road-cross-tasma-antyprzebici-i5903712422.html (tylko sprawdź sobie szerokość opon). Z mleczkiem są problemy trzeba je wymieniać/dolewać co kilka miesięcy, ciężko zakłada się opony bez odpowiedniej pompki/kompresora, a jak najedziesz na szkło to i tak złapiesz flaka, bo mleka nie załata dziury większej niż 5-7 mm - a opaska wszystkie te wady eliminuje.
radziuGD Napisano 10 Sierpnia 2017 Napisano 10 Sierpnia 2017 namelessone, detonator: oto jeden z pierwszych filmów reklamowych stan's z 2008 roku, Ciekawe czy rozchodziło się o grip czy o no flats?
eloo Napisano 10 Sierpnia 2017 Napisano 10 Sierpnia 2017 Cześć . Jeżdżę na Smart sam - dla moich zastosowań opony idealne, niestety nie ma wersji z wkładką antyprzebiciowa Pozdrawiam jest wersja na koło 28" smart sam plus z wkładką i jest wyraźnie grubsza i cięższa od zwykłej
Klark Napisano 10 Sierpnia 2017 Autor Napisano 10 Sierpnia 2017 jest wersja na koło 28" smart sam plus z wkładką i jest wyraźnie grubsza i cięższa od zwykłej Jest, ale tylko szerokość 1,6 - te są trochę wąskie, jeżdżę na 1,75. Kolejne z wkładką to z tego co pamiętam 2,25
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.