MikeSkywalker Napisano 9 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Od lat używam liczników Sigma ale z kolei odbiorników GPS tylko od Garmina. Jak wypada na ich tle taka Sigma? Cena jest zachęcająca, łączność z urządzeniami z Androidem przez NFC, jeśli tylko deklarowany czas pracy na baterii - kilkanaście godzin jest zbliżony do realnego a GPS dokładny to poważnie się zastanawiam nad zakupem, do prędkości, zliczania kilometrów i zapisywania tras. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 9 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Fajny. Ciekawy jestem jak toto działa w mieście i w lasach. Psie pieniądze jak za gps, nic tylko zaryzykować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 9 Sierpnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 To może zaryzykuj - będziesz takim forumowym królikiem doświadczalnym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 9 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Szukam w sieci jakiś informacji na temat tego licznika ale jedyne co znajduję to informacje prasowe z czerwca/lipca. Także wychodzi na to że to świeżynka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k.neunert Napisano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Witam, Mam go od dwóch tygodni. Faktycznie zapis co 5 sekund, ale nie zauważyłem z tego tytułu jakichś problemów. Przedtem używałem różnych programów do zapisu śladu na smartfonie. Mogłem wprawdzie ustawić częstszy zapis, ale co to za zysk jak często gubiło sygnał i przestawało zapisywać.. Licznik nie wiesza się, bezproblemowe zgrywanie śladów do komputera. Kupiłem też do tego uchwyt sram na kierownicę. Jeśli coś jeszcze dopowiedzieć to piszcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 24 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Jeździłeś z nim coś w terenie? Albo masz możliwość porównania dokładności z klasycznym licznikiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k.neunert Napisano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Witaj, Jeździłem po polach i lasach. Nie zauważyłem ani razu żeby zgubił sygnał - jeśli o to Ci chodzi. Czasami porównuję odczyty prędkości z klasycznym licznikiem na rowerze syna (też sigma). Różnice w prędkości są po przecinku. Na wczorajszej wycieczce 16 km mieliśmy rozbieżność 300 metrów w przebiegu ale mogło to wynikać z tego że się momentami rozjeżdżaliśmy nieco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 24 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Nie o gubienie sygnału mi chodzi ale właśnie tę rozbieżność w przebiegu, kiedy trasa będzie trochę bardziej pozawijana. Sam będę sprawdzał dokładność z moją nawigacją ustawioną na 5 sekund ale też nie mam czasu na jakąś dłuższą trasę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k.neunert Napisano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Tu przykładowy ślad mojej trasy zapisanej Pure GPS: https://www.strava.com/activities/1149217788 A tu ta sama trasa zapisana komórką z 1 sekundowym próbkowaniem: https://www.strava.com/activities/1069939682Są jakieś różnice, ale dla mnie jako amatora pomijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimarc Napisano 11 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Siema ! Dziś pierwszy raz testowałem licznik Sigma Pure GPS w terenie Jeżdżę mtb XC / Enduro. Dziś był dzień enduro Trasa GPS dość ładnie zapisana, widać na zjazdach typu agrafki że są "skróty" z racji zapisu co 5 s ale i tak lepiej niż na prostym zegarku gamrina ! Sygnał GPS łapie szybko, w kilka sekund ! Co do wysokości to są to dane z barometru. Jest on dość czuły, widać że ma na niego wpływ zmiana ciśnienie atm w czasie jazdy ale uważam że nie jest źle. Wykalibrowałem licznik na wysokość startową spod mojego domu na 204 m (dane z map wysokościowych) po ok 3,5 godzinach na powrocie pokazał mi w mojej okolicy i pod domem ok 208 m, fakt jest to jakieś przekłamanie ale gdybym może trochę dużej postał pod chałupą to wysokość "doszła" by do właściwej. W terenie sprawdzając z puntami naniesionymi na mapie z opisaną wysokością różnice były od 0-3 m, mi to wystarczy. Myślę że jak na taką prostą zabawkę to dobrze ! Moim zdaniem jedynie słaby jest tryb auto. wyłączenia jak licznik nie rozpoznaje ruchu !! Na podjazdach stromych, lub jak w 2 miejscach podchodziłem licznik w tym trybie sam wyłączał trening ! Szybko wyłączyłem tą opcje z pozycji licznika i dalsza jazda była bez problemów, ciągły czas rejestrowania, jak stoisz prędkość zero jak chce sie zatrzymać na siku czy batonika sam naciskam pauzę. Jak przerwa krótka to w ogóle nie trzeba wyłączać. Myślę że przy jeździe XC, szosa gdzie nie ma gwałtownych zmian kierunku jazdy i odrywania się od ziemi będzie jeszcze lepiej pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 12 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 A miałbyś możliwość porównać dokładność Sigmy ze zwykłym licznikiem albo wyznaczoną trasą? Zastanawiam się na ile te "skróty" wpływają na całkowity dystans. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimarc Napisano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Cześć porównałem ze zwykłym licznikiem też sigma i błąd nie przekraczał 5 %, jak na tak tanie urządzenie nie jest źle najsłabiej z tym liczniku wypada prędkość, jeśli ciągle sie zmienia a w mtb to te zmiany są gwałtowne to z racji odświeżania co 5 s licznik czesto pokazuje zaniżoną prędkość ja jednak nie żałuje zakupu, za takie pieniądze fajna zabawka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 3 Grudnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 A jak z baterią - ile realnie wytrzymuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 najsłabiej z tym liczniku wypada prędkość, jeśli ciągle sie zmienia a w mtb to te zmiany są gwałtowne to z racji odświeżania co 5 s licznik czesto pokazuje zaniżoną prędkość Rozumiem zapis co 5s ale bieżące wskazania też tak rzadko się aktualizują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Chciałem kupić tą Sigmę, ale jak przeczytałem o tym zapisie co 5s to się z niej wyleczyłam. Trafiłem okazyjnie Mio Cyclo 100 (taniej niż ta Sigma) i mam zapis co 1s. Na mapie dokładność bardzo fajna, bateria 15h da radę, a więcej nie trzeba, bo miejsce się kończy na zapis. Do tego edytowalne pola jak w Garminie. Ktoś jeszcze tutaj mówił, że oprogramowanie Mio nie działa pod WIN10, co nie jest prawdą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Sprawa z GPSami nie jest taka prosta, nie można powiedzieć, że zapis co 1 sekundę jest lepszy niż zapis co 5 sekund. Czasami GPSy zapisujące co sekundę bardziej zakłamują długość trasy, bo nie mają czasu na uśrednienie odczytów pozycji - co jest bardzo istotne przy mniejszej dokładności określania pozycji (powyżej 1 metra). Optymalne są algorytmy mieszane, gdzie przy większych prędkościach odczyt jest częstszy, a przy zwalnianiu odczyt staje się rzadszy, ale uśredniany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Podstawowe pytania, czy gps robi pomiary z taktem zapisu danych, czy jednak częściej; czy trasa jest zapisywana na bieżąco, czy z opóźnieniem gdzie jest czas na wygładzenie. Myślę, że nikt tutaj nie zna algorytmów liczników. Na końcu i tak jest jeszcze program odczytujący i interpretujący dane, który może brać bez zmian to co wypluł licznik albo samodzielnie przeliczyć i wygładzić dodatkowo trasę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FabianSerwis Napisano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Witam! Jestem posiadaczem licznika Sigma Pure GPS od miesiąca. Wszystko ok. Jest tylko jedno ale: Bardzo długo mi się komunikuje z GPS. To trwa ok 2km, czyli 4-5 minut!!! Czy jest jakiś myk o którym powinienem wiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shrink Napisano 2 Maja 2019 Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Wgraj dane AGPS do licznika. Będzie łapał sygnał w kilka sekund. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 3 Maja 2019 Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 Czasem mam wrażenie, że w Rox 11.0 by się przydało aGPS, fixa co prawda łapie ale czasem trwa to pół minuty. Teraz już się nauczyłem włączać komputerek przy wychodzeniu z domu ale na początku nieco to irytowało. Odnoszę też wrażenie, że licznik tym dłużej szuka fixa im dłużej nie był używany. Jeden dzień przerwy - fix w kilka sekund. Dwa, trzy dni przerwy - fix < 1minuty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vanluke Napisano 1 Maja 2020 Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 a jak jest z precyzją prędkości, w sumie kupiłem ten licznik na szosę, jeszcze nie testowałem, ale boje się, że będzie bubel, jak to jest z tą prędkością? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 1 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 +/- 1km/h w porównaniu do zwykłego licznika, no i wolniej reaguje na zmiany prędkości, ale to jak każdy GPS ma opóźnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilovat Napisano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Ja niestety mam na razie elementarne problemy. Mimo tego, że nagrywam trasę (pojawia się ikona REC na wyświetlaczu), po podłączeniu licznika do Sigma Data Center... nie widzi żadnej aktywności. Podobnie w Sigma Link na smartfonie - choć tu dodatkowym wyzwaniem jest także samo połączenie NFC. Jak na razie - mało intuicyjne to wszystko i wkurzające. O dziwo za to dość szybko wyłapuje sygnał GPS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drezyna Napisano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Po skończonej jeździe musisz zresetować trasę, wtedy dopiero zapisuje się w pamięci i jest to pobrania. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vanluke Napisano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 2 godziny temu, kilovat napisał: Ja niestety mam na razie elementarne problemy. Mimo tego, że nagrywam trasę (pojawia się ikona REC na wyświetlaczu), po podłączeniu licznika do Sigma Data Center... nie widzi żadnej aktywności. Podobnie w Sigma Link na smartfonie - choć tu dodatkowym wyzwaniem jest także samo połączenie NFC. Jak na razie - mało intuicyjne to wszystko i wkurzające. O dziwo za to dość szybko wyłapuje sygnał GPS. By zobaczyć aktywność w data center musisz zakończyć poprzednią, tzn. wyzerować tripa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.