Skocz do zawartości

[piasta+obręcz]budowa koła pod 29er

kolarz16

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie jak w temacie planuje zmienić koła w moim treku bo oryginalne nie kręcą tak jak powinny do tego są mega ciężkie i sztywność mają na minusie :/ nawet w serwisie zaprzyjaźniony pan serwisant mówił że już nie wycentruje tych kół bo już obręcz się zgięła . z racji że lekko u mnie nie mają dodatkowo maratony mtb też im dają w kość.
Myślałem o takim zestawie : waże 75 więc nie jest dużo. 
Piasta : novatec D042SB albo lżejszy odpowiednik  D812SB 
Obręcz DT swiss XR 331 albo DT swiss E 512

czy może lepiej kupić gotowe koła ? 

Napisano

Gotowe koła na E512+DT370 kupisz za ~1kPLN (DT Swiss E1900 Spline, 29 ważą nieco poniżej 2kg komplet). E512 nie jest lekką obręczą w połączeniu z ciężką piastą N04x wylądujesz z masą jak w fabrycznych bontragerach. Lekko to nie mają koła w HT enduro z "kierowcą" ważącym 120kg ;)

XR331 vs E512 to nieco dziwne zestawienie. Pierwsze to w miarę lekkie obręcze do XC, drugie -  siermiężne enduraki. Przy Twojej masie i jeździe XC poszedłbym w X1900 Spline (to chyba właśnie XR331 + 370 w cenie ~900zł) względnie w M1900 Spline (M442 + 370, cena ~950zł).

Kupując komplet fabryczny w zestawie masz adaptery z osi 12/15 na 10/9, opaski pod bezdętkę, szybkozamykacze, adaptery CL=>ISO,

Napisano

bardziej kierowałem się ceną nie doczytałem do czego służą owe obręcze :/ czyli te XR331 będą się nadawać to moich celów ? jednak chyba wolałbym wybrać piasty od razu pod cienkie mocowanie bez adapterów z 12/15 na mniejsze :) a dt swissy piasty chyba wszystkie są pod szerokie osie

Napisano

Napisz ile chcesz wydac na kolo, bo poki co to faktycznie rozrzut w wyborze masz niezly ;)

Piasty lepiej wybrac konwertowalne z qr na sztywna os, bo w przyszlosci moze sie to przydac, a w niczym nie przeszkadza

Napisano

za 500zł już można zrobić fajne koło ;)

proponowałbym taką konfigurację

Piasta DT 370 straight pull 28h

Obręcze DT 453d 29er 28h
Szprychy Pillar PSR TB2016

W 500zł się zmieścisz, waga koła wyniesie około 910gramów

Jak byś był zainteresowany to możesz napisać do mnie na priv, bo mogę takie koło wykonać :)

Napisano

a 28h nie traci się na sztywności w porównaniu do 32otw i jaka tam jest szerokośc tej obręczy w sensie jaką oponkę da się upchać :) 

Napisano

Nieco się traci na sztywności przy 28h, ale ta obręcz bez problemu sobie radzi przy 28szprychach

Szerokość wew to chyba 20mm, opony 2.2cala spokojnie wejdą

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...