Skocz do zawartości

[Licznik] Sigma pure 1-warto?

szeny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. Mam zamiar kupić licznik SIGMA PURE 1

Czy warto? a może lepiej inny w tej cenie? proszę o porady

Napisano

Zależy na czym Ci zależy. Jeśli na dużym wyświetlaczu to warto. Jeśli na funkcjach to nie, bo w cenie Pure 1 masz chociażby 12.12. 

Oba będą dobrymi licznikami na lata, ta firma jest z  tego znana. 

Napisano

Witam wszystkich. Mam zamiar kupić licznik SIGMA PURE 1

Czy warto? a może lepiej inny w tej cenie? proszę o porady

Bardziej zależy mi na większym wyświetlaczu

podstawowe funkcje licznika spokojnie mi wystarczą

Napisano

Zależy na czym Ci zależy. Jeśli na dużym wyświetlaczu to warto. Jeśli na funkcjach to nie, bo w cenie Pure 1 masz chociażby 12.12. 

Oba będą dobrymi licznikami na lata, ta firma jest z  tego znana. 

cena jest teraz 62zl 

Odbór mam na miejscu bez kosztów dostawy

nie potrzebuje bez kabelka bo to zbędny bajer

Napisano

Cześć wszystkim,to mój pierwszy post na tym forum i dotyczy on właśnie tego licznika,czyli sigma pure 1.Kupiłem go i uruchomiłem,po czym wprowadziłem parametry,ale nie wiem jak mógłbym wpisać już przejechane kilometry do tej pory?W sigmach jest to możliwe,czy w pure 1 również i jak to zrobić,za cholerę nie potrafię tego zrobić.Byłbym wdzięczny za podpowiedź? Pozdro.

Napisano

Opcje są dwie - albo przytrzymujesz przycisk ustawień z tyłu i jak wejdziesz w nie zmieniasz dystans, albo możesz spróbować przytrzymać go wtedy gdy dystans masz aktualnie wyświetlony. Jest jeszcze opcja trzecia nie wiem ale dotychczas spotkałem się z takimi dwoma sposobami w różnych Sigmach. 

Napisano

Opcja jest tylko jedna. Instrukcja dołączona do licznika albo samodzielne zajrzenie na stronę producenta.

Ja już odpowiedź znam, ale jej nie udzielę, bo wypadałoby samemu zacząć od tego zamiast pytać innych na forum.

Napisano

No ja jestem bardzo ciekaw, bo chyba ślepy jestem. Ale podejrzewam że nie wyjaśnisz, bo w końcu nie od tego jest forum żeby uzyskać odpowiedź tylko wyjaśnić pytającemu że "Google nie boli" ;) 

Ani w instrukcji (gdzie jest tylko wyjaśnione w wielu językach jak ustawić rozmiar koła i jednostki) ani w filmie na YT nic takiego nie ma. 

Podałem zamiast tego opcje jakie występują od lat w licznikach Sigmy. 

Napisano

Opcja jest taka, że nie ma takiej opcji. Producent nie oferuje tej funkcjonalności.

Czym innym jest jakiś problem, poszukiwanie opinii a czym innym jest permanentny leń i brak chęci do samodzielnego sprawdzenia na stronie renomowanego producenta bądź w papierkach dołączonych do licznika.

Napisano

Wyobraź sobie cervantesie,że sprawdziłem wszędzie gdzie się tylko dało.Na instrukcji obsługi nic nie ma na ten temat,jak i w innych instrukcjach,które ściągnąłem z internetu jak i na youtube.Dopiero wtedy zdecydowałem się znaleźc jakieś forum rowerowe i zadać pytanie bardziej doświadczonym rowerzystom ode mnie.A ty wyskakujesz do mnie z tekstem o lenistwie,to wyobraź sobie że od 14 lat zapierdzielam na budowie przy stawianiu domów,a od niedawna ,,biję"" kilometry na rowerze.Chciałeś zabłysnąć i udać mądrzejszego od emnie,to słabo ci to wyszło.Forum jest po to,żeby pomagać,a ty mądrzysz się jak na własnym podwórku.

MikeSkywalker,dla Ciebie Wielkie dzięki za chęć pomocy,ale w tych ustawieniach,które podałeś nie ma takiej opcji,jest tylko możliwość zmiany liczenia przebytej drogi w kilometrach lub milach oraz wpisania wielkości koła w calach lub w centymetrach.Wiem,że sigma w swoich licznikach oferuje możliwość wpisania kilometrów przebytych wcześniej,czyżby ten model tego nie miał?Jescze raz dzięki MikeSkywalker.

Napisano

Ciężko powiedzieć gdzie siedzi ta opcja. 

Opcja ustawienia kilometrów jest właśnie w menu ustawień otwieranym po przytrzymaniu odpowiedniego przycisku przez kilka sekund - czyli tam gdzie obwód koła, jednostki, język, (tutaj go nie ma?), godzina.

W innych modelach z kolei to w jakim trybie wciśnie się przycisk ustawień zależy od tego jaką wartość się zmienia, ale to te prostsze modele. 

Bardzo możliwe że jeśli w menu ustawień o którym piszesz nie ma czy to opcji ustawiania zegara czy języka to... tych opcji po prostu nie ma. 

Napisano

MikeSkywalker,znalazłem sposób na nabicie wcześniej przejechanych kilometrów...Tylko nie śmiej się ze mnie,hehe.Do głowicy wiertarki elektrycznej zamiast wiertła włożyłem 10 centymetrowy odcinek szprychy i na nim założyłem czujnik.Włączam wiertarkę,a w drugiej ręcę trzymam czujnik ten podłączony kabelkiem do licznika.No i lecą kilometry,mam nabić ich 230,tyle co zrobiłem przed zakupem licznika.Jeszcze raz wielkie dzięki za chęć pomocy z Twojej strony.

Napisano

A miałem pisać że można też tak zrobić :) Ale to fajnie że sobie poradziłeś, ja polecam Ci stworzyć sobie plik w Notatniku czy jak wolisz, do zbierania rocznych dystansów. Ja sam dla siebie nie raz wpisywałem tam jakieś kilometry przy zmienia liczników czy coś, i jak mam tam to nic że licznik pokazuje mniej, to mało istotne. 

Ale gratulacje :) 

Napisano

Dzięki bardzo...Dopiero od niedawna tak na dobre zacząłem ,,szaleć" na rowerze i tak sobie kupuję dodatkowe akcesoria,które są potrzebne.Jak będzie ciężko to pracę na budowie rzucę i znajdę coś lżejszego,bo z jazdy na rowerze na pewno nie zrezygnuję,czuję że coraz bardziej mnie ona wciąga.Kiedyś jeździłem dużo,później z czasem całkowicie przestałem jeździć,a teraz wsiąkam w to na dobre znowu.

• 7 miesięcy temu...
Napisano

Zastanawiam się nad tym licznikiem bo najbardziej odpowiada mi duży ekran. Czy jest możliwość montażu na mostku?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...