k0zi1 Napisano 7 Sierpnia 2017 Napisano 7 Sierpnia 2017 Witam! Poszukuję dobrego i solidnego zabezpieczenia do roweru. Mój budżet to ok. 200 zł. Jaki typ zabezpieczenia polecacie i dlaczego? Zastanawiam się jakie zabezpieczenie i jakiego producenta jest w tej chwili najlepsze na rynku do zabezpieczenia roweru.Nie wiem co wybrać. Wpadło mi w oko takie cacko: http://allegro.pl/zapiecie-rowerowe-axa-foldable-lock-800-blk-100cm-i6892656644.html prosze o opinie Pozdrawiam.
Janusz1964 Napisano 7 Sierpnia 2017 Napisano 7 Sierpnia 2017 a do czego to zabezpieczenie gdzie zostawiasz rower na jak długo czy zależy ci na wadze ?
rowerzysta01 Napisano 7 Sierpnia 2017 Napisano 7 Sierpnia 2017 @k0zi1 Zapięcie które wybrałeś nie jest warte swej ceny, ma atest "Silver firmy Sold Secure" i "dwie gwiazdki ART" w tej cenie polecam raczej kryptonite evolution chain lub Newton Promoto 4, axa ProCarat
k0zi1 Napisano 7 Sierpnia 2017 Autor Napisano 7 Sierpnia 2017 Mieszkam w bloku i rower trzymam w rowerowni jak skądś wracam i tam go trzymam najdłużej, na wadze mi też zależy żeby nie był ciężki, a potrzebna mi jest dobra zapinka bo kiedyś zostawiłem rower pod sklepem i miałem zwykłe zabezpieczenie za jakieś 50 zł które mi przecięli i ukradli rower.
wkg Napisano 7 Sierpnia 2017 Napisano 7 Sierpnia 2017 https://www.centrumrowerowe.pl/f/abus+bordo,t/ Do dostania poniżej 200. Też mi gwizdnęli rower i teraz kupiłem ubezpieczenie Koło za Kołem. Tylko dla rowerów poniżej 3 lat i poniżej 5000 z rachunkiem. Wymagają U-Locka albo zabezpieczenia składanego - bez uszczegółowienia jekie ma być. Najbezpieczniejsze są U-Locki ale mało poręczne.
rowerzysta01 Napisano 8 Sierpnia 2017 Napisano 8 Sierpnia 2017 @k0zi1 łańcuchy są zawsze cięższe niż u-locki, a z tańszych i lżejszych to raczej tylko axa cherto compact lub oxford heavy duty @wkg zapięcia składane nie polecam ponieważ mimo tego że bardzo fajnie wyglądają, są lekkie, i łatwe w transporcie, ale bardzo drogie no i niestety za cienkie
wkg Napisano 8 Sierpnia 2017 Napisano 8 Sierpnia 2017 zapięcia składane nie polecam ponieważ mimo tego że bardzo fajnie wyglądają, są lekkie, i łatwe w transporcie, ale bardzo drogie no i niestety za cienkie Mieści się w podanym budżecie. Jest bardzo trudne do sforsowania. Tylko flexą. Złodziej zwylke wybiera rower zabezpieczony linką którą może przeciąc nożycami. Można U-Locka ale jak to wozić jeżeli ma się mocowanie na bidon już na rurze podsiodłowej ?
rowerzysta01 Napisano 8 Sierpnia 2017 Napisano 8 Sierpnia 2017 @wkg wbrew pozorom nożycami da się zapięcie składane przeciąć, nawet tańsze u-locki się poddają czyli kryptonite keeper 12 czy magnum 3101, montaż u-locka
wkg Napisano 8 Sierpnia 2017 Napisano 8 Sierpnia 2017 No trudno mi to sobie wyobrazić ale wszystko jest możliwe .. Dlatego z bólem odżałowałem na ubezpieczenie i w sumie przestałem się tym martwic. Tak nawiasem - ciężarem zabezpieczenia w rowerowni można się nie przejmować, bo może po prostru tam sobie mieszkać ; )
k0zi1 Napisano 9 Sierpnia 2017 Autor Napisano 9 Sierpnia 2017 @k0zi1 łańcuchy są zawsze cięższe niż u-locki, a z tańszych i lżejszych to raczej tylko axa cherto compact lub oxford heavy duty @wkg zapięcia składane nie polecam ponieważ mimo tego że bardzo fajnie wyglądają, są lekkie, i łatwe w transporcie, ale bardzo drogie no i niestety za cienkie Dziękuję za radę i postanowiłem wybrać axa cherto compact myślę, że będę zadowolony, jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc.
Hrot Napisano 9 Sierpnia 2017 Napisano 9 Sierpnia 2017 Widzę, że już się zdecydowałeś, ale dodam, że jedynie U-lock ma sens, reszta to w zasadzie syf. Ja proponuję OnGuard Brute STD / LS lub Mini - relacja cena/jakość nie do pobicia - kryptonite i inne abusy są drogie a jakościowo i tak słabe. Z innych zabezpieczeń to lepiej się pozbyć wszelkich szybkozamykaczy w rowerze.
Janusz1964 Napisano 10 Sierpnia 2017 Napisano 10 Sierpnia 2017 https://www.centrumrowerowe.pl/f/abus+bordo,t/ Do dostania poniżej 200. Też mi gwizdnęli rower i teraz kupiłem ubezpieczenie Koło za Kołem. Tylko dla rowerów poniżej 3 lat i poniżej 5000 z rachunkiem. Wymagają U-Locka albo zabezpieczenia składanego - bez uszczegółowienia jekie ma być. Najbezpieczniejsze są U-Locki ale mało poręczne. wymagają zabezpieczenia u-locka albo składanegoo ale jak im udowodnisz że miałęś założony z tym ubezpieczeniem to chyba ściema
wkg Napisano 10 Sierpnia 2017 Napisano 10 Sierpnia 2017 No, mam nadzieję, że protokół policji po (odpukać) kradzieży wystarczy. Dodatkowo wysłałem im zdjęcia roweru i Abusa z pytaniem, czy to zabezpieczenie jest OK. Odpisali, że jako składane jak najbardziej. Na wszelki wypadek mam paragon od tego Abusa. Rower zamknięty w piwnicy nie musi mieć zabezpieczenia bo to juz kradzież z włamaniem. Na razie na Avivę nie narzekam, zarysowane dzrzwi w aucie wymienili na nowe : )) Z ubezpieczeniami zawsze trzeba uważać ale mam poczucie, że zrobiłem wszystko co mogłem i się już nie zastanawiam. Inaczej cała ta radość z jazdy pryska. Jak zostawię gdzieś rower na dłużej (np przed basenem) to pewnie też cyknę fotkę. No i zawsze staram sie zostawiać pod okiem monitoringu. Policja nie skorzysta, ale przynajmniej będzie widać, że ktoś walczył z zabezpieczeniem. Zresztą oglądając filmiki w necie nie tak łatwo je sforsować.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.