Skocz do zawartości

[Zabezpiecznie, zapięcie do roweru] jakie wybrać?

k0zi1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Poszukuję dobrego i solidnego zabezpieczenia do roweru. Mój budżet to ok. 200 zł. Jaki typ zabezpieczenia polecacie i dlaczego? 
Zastanawiam się jakie zabezpieczenie i jakiego producenta jest w tej chwili najlepsze na rynku do zabezpieczenia roweru.
Nie wiem co wybrać. Wpadło mi w oko takie cacko: http://allegro.pl/zapiecie-rowerowe-axa-foldable-lock-800-blk-100cm-i6892656644.html  prosze o opinie :)
Pozdrawiam.

Mieszkam w bloku i rower trzymam w rowerowni jak skądś wracam i tam go trzymam najdłużej, na wadze mi też zależy żeby nie był ciężki, a potrzebna mi jest dobra zapinka bo kiedyś zostawiłem rower pod sklepem i miałem zwykłe zabezpieczenie za jakieś 50 zł które mi przecięli i ukradli rower.

https://www.centrumrowerowe.pl/f/abus+bordo,t/

Do dostania poniżej 200. 

Też mi gwizdnęli rower i teraz kupiłem ubezpieczenie Koło za Kołem. Tylko dla rowerów poniżej 3 lat i poniżej 5000 z rachunkiem.  Wymagają U-Locka albo zabezpieczenia składanego - bez uszczegółowienia jekie ma być.

Najbezpieczniejsze są U-Locki ale mało poręczne.

@k0zi1

łańcuchy są zawsze cięższe niż u-locki, a z tańszych i lżejszych to raczej tylko axa cherto compact lub oxford heavy duty

@wkg

zapięcia składane nie polecam ponieważ mimo tego że bardzo fajnie wyglądają, są lekkie, i łatwe w transporcie, ale bardzo drogie no i niestety za cienkie

zapięcia składane nie polecam ponieważ mimo tego że bardzo fajnie wyglądają, są lekkie, i łatwe w transporcie, ale bardzo drogie no i niestety za cienkie

Mieści się w podanym budżecie. Jest bardzo trudne do sforsowania. Tylko flexą.

Złodziej zwylke wybiera rower zabezpieczony linką którą może przeciąc nożycami.

Można U-Locka ale jak to wozić jeżeli ma się mocowanie na bidon już na rurze podsiodłowej ?

No trudno mi to sobie wyobrazić ale wszystko jest możliwe ..

Dlatego z bólem odżałowałem na ubezpieczenie i w sumie przestałem się tym martwic.

Tak nawiasem - ciężarem zabezpieczenia w rowerowni można się nie przejmować, bo może po prostru tam sobie mieszkać ; )

@k0zi1

łańcuchy są zawsze cięższe niż u-locki, a z tańszych i lżejszych to raczej tylko axa cherto compact lub oxford heavy duty

@wkg

Dziękuję za radę i postanowiłem wybrać axa cherto compact myślę, że będę zadowolony, jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc.

Widzę, że już się zdecydowałeś, ale dodam, że jedynie U-lock ma sens, reszta to w zasadzie syf.

Ja proponuję OnGuard Brute STD / LS lub Mini - relacja cena/jakość nie do pobicia - kryptonite i inne abusy są drogie a jakościowo i tak słabe.

Z innych zabezpieczeń to lepiej się pozbyć wszelkich szybkozamykaczy w rowerze.

https://www.centrumrowerowe.pl/f/abus+bordo,t/

Do dostania poniżej 200. 

Też mi gwizdnęli rower i teraz kupiłem ubezpieczenie Koło za Kołem. Tylko dla rowerów poniżej 3 lat i poniżej 5000 z rachunkiem.  Wymagają U-Locka albo zabezpieczenia składanego - bez uszczegółowienia jekie ma być.

Najbezpieczniejsze są U-Locki ale mało poręczne.

wymagają zabezpieczenia u-locka albo składanegoo ale jak im udowodnisz że miałęś  założony z tym ubezpieczeniem to chyba ściema

No, mam nadzieję, że protokół policji po (odpukać) kradzieży wystarczy.

Dodatkowo wysłałem im zdjęcia roweru i Abusa z pytaniem, czy to zabezpieczenie jest OK. Odpisali, że jako składane jak najbardziej.

Na wszelki wypadek mam paragon od tego Abusa.

Rower zamknięty w piwnicy nie musi mieć zabezpieczenia bo to juz kradzież z włamaniem.

Na razie na Avivę nie narzekam, zarysowane dzrzwi w aucie wymienili na nowe : ))

Z ubezpieczeniami zawsze trzeba uważać ale mam poczucie, że zrobiłem wszystko co mogłem i się już nie zastanawiam. Inaczej cała ta radość z jazdy pryska.

Jak zostawię gdzieś rower na dłużej (np przed basenem) to pewnie też cyknę fotkę.

No i zawsze staram sie zostawiać pod okiem monitoringu. Policja nie skorzysta, ale przynajmniej będzie widać, że ktoś walczył z zabezpieczeniem.

Zresztą oglądając filmiki w necie nie tak łatwo je sforsować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...