k0zi1 Napisano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Witam! Poszukuję dobrego i solidnego zabezpieczenia do roweru. Mój budżet to ok. 200 zł. Jaki typ zabezpieczenia polecacie i dlaczego? Zastanawiam się jakie zabezpieczenie i jakiego producenta jest w tej chwili najlepsze na rynku do zabezpieczenia roweru.Nie wiem co wybrać. Wpadło mi w oko takie cacko: http://allegro.pl/zapiecie-rowerowe-axa-foldable-lock-800-blk-100cm-i6892656644.html prosze o opinie Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusz1964 Napisano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 a do czego to zabezpieczenie gdzie zostawiasz rower na jak długo czy zależy ci na wadze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerzysta01 Napisano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 @k0zi1 Zapięcie które wybrałeś nie jest warte swej ceny, ma atest "Silver firmy Sold Secure" i "dwie gwiazdki ART" w tej cenie polecam raczej kryptonite evolution chain lub Newton Promoto 4, axa ProCarat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k0zi1 Napisano 7 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Mieszkam w bloku i rower trzymam w rowerowni jak skądś wracam i tam go trzymam najdłużej, na wadze mi też zależy żeby nie był ciężki, a potrzebna mi jest dobra zapinka bo kiedyś zostawiłem rower pod sklepem i miałem zwykłe zabezpieczenie za jakieś 50 zł które mi przecięli i ukradli rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 https://www.centrumrowerowe.pl/f/abus+bordo,t/ Do dostania poniżej 200. Też mi gwizdnęli rower i teraz kupiłem ubezpieczenie Koło za Kołem. Tylko dla rowerów poniżej 3 lat i poniżej 5000 z rachunkiem. Wymagają U-Locka albo zabezpieczenia składanego - bez uszczegółowienia jekie ma być. Najbezpieczniejsze są U-Locki ale mało poręczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerzysta01 Napisano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 @k0zi1 łańcuchy są zawsze cięższe niż u-locki, a z tańszych i lżejszych to raczej tylko axa cherto compact lub oxford heavy duty @wkg zapięcia składane nie polecam ponieważ mimo tego że bardzo fajnie wyglądają, są lekkie, i łatwe w transporcie, ale bardzo drogie no i niestety za cienkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 zapięcia składane nie polecam ponieważ mimo tego że bardzo fajnie wyglądają, są lekkie, i łatwe w transporcie, ale bardzo drogie no i niestety za cienkie Mieści się w podanym budżecie. Jest bardzo trudne do sforsowania. Tylko flexą. Złodziej zwylke wybiera rower zabezpieczony linką którą może przeciąc nożycami. Można U-Locka ale jak to wozić jeżeli ma się mocowanie na bidon już na rurze podsiodłowej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerzysta01 Napisano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 @wkg wbrew pozorom nożycami da się zapięcie składane przeciąć, nawet tańsze u-locki się poddają czyli kryptonite keeper 12 czy magnum 3101, montaż u-locka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 No trudno mi to sobie wyobrazić ale wszystko jest możliwe .. Dlatego z bólem odżałowałem na ubezpieczenie i w sumie przestałem się tym martwic. Tak nawiasem - ciężarem zabezpieczenia w rowerowni można się nie przejmować, bo może po prostru tam sobie mieszkać ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k0zi1 Napisano 9 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 @k0zi1 łańcuchy są zawsze cięższe niż u-locki, a z tańszych i lżejszych to raczej tylko axa cherto compact lub oxford heavy duty @wkg zapięcia składane nie polecam ponieważ mimo tego że bardzo fajnie wyglądają, są lekkie, i łatwe w transporcie, ale bardzo drogie no i niestety za cienkie Dziękuję za radę i postanowiłem wybrać axa cherto compact myślę, że będę zadowolony, jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 9 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Ale od kradzieży już nie ubezpieczysz ; ( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hrot Napisano 9 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Widzę, że już się zdecydowałeś, ale dodam, że jedynie U-lock ma sens, reszta to w zasadzie syf. Ja proponuję OnGuard Brute STD / LS lub Mini - relacja cena/jakość nie do pobicia - kryptonite i inne abusy są drogie a jakościowo i tak słabe. Z innych zabezpieczeń to lepiej się pozbyć wszelkich szybkozamykaczy w rowerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusz1964 Napisano 10 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2017 https://www.centrumrowerowe.pl/f/abus+bordo,t/ Do dostania poniżej 200. Też mi gwizdnęli rower i teraz kupiłem ubezpieczenie Koło za Kołem. Tylko dla rowerów poniżej 3 lat i poniżej 5000 z rachunkiem. Wymagają U-Locka albo zabezpieczenia składanego - bez uszczegółowienia jekie ma być. Najbezpieczniejsze są U-Locki ale mało poręczne. wymagają zabezpieczenia u-locka albo składanegoo ale jak im udowodnisz że miałęś założony z tym ubezpieczeniem to chyba ściema Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 10 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2017 No, mam nadzieję, że protokół policji po (odpukać) kradzieży wystarczy. Dodatkowo wysłałem im zdjęcia roweru i Abusa z pytaniem, czy to zabezpieczenie jest OK. Odpisali, że jako składane jak najbardziej. Na wszelki wypadek mam paragon od tego Abusa. Rower zamknięty w piwnicy nie musi mieć zabezpieczenia bo to juz kradzież z włamaniem. Na razie na Avivę nie narzekam, zarysowane dzrzwi w aucie wymienili na nowe : )) Z ubezpieczeniami zawsze trzeba uważać ale mam poczucie, że zrobiłem wszystko co mogłem i się już nie zastanawiam. Inaczej cała ta radość z jazdy pryska. Jak zostawię gdzieś rower na dłużej (np przed basenem) to pewnie też cyknę fotkę. No i zawsze staram sie zostawiać pod okiem monitoringu. Policja nie skorzysta, ale przynajmniej będzie widać, że ktoś walczył z zabezpieczeniem. Zresztą oglądając filmiki w necie nie tak łatwo je sforsować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 10 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2017 Tak, że ten . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.