kiro67 Napisano 6 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Witam, poki musze bujac sie po miescie na fullu, ale jako ze na bike-discount wydrzedaze, znalazlem taka rame: https://www.bike-discount.de/en/buy/cube-agree-gtc-slt-frame-green-n-black-627307/wg_id-6868 Cena Jak na nowa rame atrakcyjna, tylko czy nie jest ona czasem wprost proporcjonalna do jakosci? Czy warto cos takiego kupic i NP. na allegro przy odrobinie szczescia kupic uzywane kola, naped itp? Dzis za 50zl poszla tylna przerzutka dura ace 7900. Wtedy bylby nowy(przynjamniej rama) rower karbonowy w cenie budzetowych aluminiakow. Dajcie znac co sadzicie o ramie, Jak I samym pomysle na skladanie szosy. Pozdrower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Hmmm, Kupowanie elementów używancyh do napędu, czy kół, to zawsze jakies tam ryzyko, no i trzeba czasu na zbieranie fantów, w tydzien fajnych klamotów raczej nie kupisz. Ale jak sie zaczaisz np na jakas grupe Ultegry, poczakasz, przypolujesz, to faktycznie mozesz złozyc fajny rower w dobrej cenie. DO tej ramy głownym brakującym elementem, jest wideł w kolorze, dobry wideł carbon, np ritcheya to koszt 300 euronow, cubea widły sa w tym samym sklepie po 200euro i chyba nawet jeden w kolorze. Na pewno używanych nie kupiłbym kół, suportu (ale to jak raz gosze) no i klamkomanetek i tylna przerzutkę wolałbym mieć nowe, chyba ze ktoś sprzedawałby świeżo zdjęte z roweru. Jesli zamierzasz jeździć rowerem dużo, tj do zajechania elementów, to wtedy mozna rozważyć nowy rower, niż liczyć na fajne używane elementy, ktore moga wyciągnoć kopyta dużo wcześniej niz by sie wydawało. A na rower bedzie gwaracnja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radetzky Napisano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Trzeba jeszcze pamiętać o dedykowanych sterach, które nie są tanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 W zeszłym roku też rozważałem zakup ramy w tym sklepie. Niestety szkopuł bym w tym,że nie mieli pasującego widelca i nigdzie nie mogłem go dostać, więc zrezygnowałem z zakupu. Radzę porównać czy na pewno mają pasujące widelce do tych ram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiro67 Napisano 7 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Widelec myslalem wziac taki: https://www.bike-discount.de/en/buy/cube-cross-race-pro-fork-463065/wg_id-207 Nowy rower juz raz kupilem i w sumie i tak po roku musialem zmienic caly naped i opony, no i po tym czasie ewidentnie wygladal na uzywany . Dlatego nie przeszkadza mi miec np. uzywane przerzutki czy kierownice. Z doswiadczenia wiem ze nawet 10 letnia uzywana i nie zajechana przerzutka XT dziala lepiej niz nowa alivio czy nawet deore, mysle ze w szosie jest podobnie. Rame w sumie tez kupilbym uzywana, ale wyszloby mnie wiecej niz ta nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Rama szosowa, widelec przełajowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 a jak kolega mocno od ziemi odrośl, bo rozmiary tych ram sa można powiedzieć outletowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek19 Napisano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Rama szosowa, widelec przełajowy? ważne że kolor pasuje a jak kolega mocno od ziemi odrośl, bo rozmiary tych ram sa można powiedzieć outletowe. rozmiar się dopasuje Pany okazja jest 300 ojro nowa rama full carbon mam 170 wezmę tą mniejszą 61 cm mostek sobie ze starego DH przekręcę tam jest na zero, także będzię krószy rower a siodełko dam najniżej jak się da i powinno być dobrze przecież taki niski nie jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiro67 Napisano 8 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Olel, OK, wiec kupuj 61, najwyzej rure ramy przy sztycy sie fleksem skroci . Ja osobiscie mam 177, noga 81, myslalem o 56(wiem nie ma ale sa inne modele ram), bo gdzies slyszalem ze cube nieco zawyza rozmiary, normalnie bralbym 54. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek19 Napisano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 bo gdzies slyszalem ze cube nieco zawyza rozmiary no pewnie u nich 56 cm to zapewne 55,99 cm przy pomiarze metrówką z mrówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiro67 Napisano 8 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 olek- obczaj sobie http://www.bikeradar.com/forums/viewtopic.php?t=12810790 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiro67 Napisano 9 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Ok, mam okazje kupic szose na prawie nowych osprzecie ultegra 6800 i kolach dt swiss r24. Czy w takim wypadku warto byloby inwestowac w karbon, czy jezdzic na aluminium(rama treka, ma moze z 6-7 lat), jezdzilem na tym rowerze, chodzi jak maselko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2017 To jakis przekładaniec zdaje sie, bo 6-7 lat temu to byla chyba ultegra 6700. Co do ramy, to chyba sam sobie musisz odpowiedziec na to pytanie, dobra rama alu (a trek robi dobre ramy) + rozsadny wideł Carbonowy na kapciach 28C według mnie daje juz sporo komfortu, mi tam wiecej nie trzeba. Ale trzeba troche pojedziec na roznych wynalazkach zeby samemu wiedziec co odobre, co złe. ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiro67 Napisano 10 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2017 Rower mial pol roku temu remont zmienione przerzutki, hamulce, lancuch, kaseta, korba, kola, suport , jezdzi swietnie, wsiadlem na niego wprost z trekkinga na tourneyu:). Fabrycznie byla 105, ale wlasciciel chcial zrobic upgrade, ale teraz jednak kupil nowy rower na karbonie. Calosc na ultegra 6800 ,naped 3x10s, mysle ze nawet kupujac karbonowa ramie bym na tym nie stracil. Jedyna wada tego roweru to aluminiowy widel, wiec kupujac rame karbonowa czekalby mnie rowniez zakup widelca, co juz generuje niezle koszty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 10 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2017 A druga to 3x10, z naciskiem na 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiro67 Napisano 10 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2017 No niestety, trzeci blat nie jest mi za bardzo potrzebny przy 10 biegach z tylu. Nie wiem co go podkusilo do takiej decyzji, pewnie 3 blaty byly na promocji a 2 nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2017 No ale co komu szkodzi ten 3ci blat ? Nie trzeba uzywac jak sie nie chce Mozna nawet odkrecic... ale tak czy siak ostatniaa korba ultegrowa 3 to byla 6703 zdaje sie, w 6800 juz nie bylo chyba takiej korby, co za tym idzie nie ma tez klamkomanetki na 3 Wiec cos ta Ultegra 6800 jest chyba jakas mocno niepełna. A idac dalej, nie ma tez pewnie przedniej przerzutki pod 3, no i pod 3 blaty, tylne przetutki mialy GS, a w 6800 GS jest na 11 speed. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.