Kavoo Napisano 6 Sierpnia 2017 Napisano 6 Sierpnia 2017 Cześć. Mam zamiar zmienić amortyzator na jakiegoś rock shoxa w moim giancie talon 3 ltd. W tym momencie zamontowany jest tam sr suntour xcm 100mm jaki max skok mogę włożyć do tej ramy bez komplikacji. W pewnym sensie z amortyzatorem chciałbym się przygotować na nadejście ramy full w odległej przyszłoście, więc myślę o skoku ok 130/140 czy taki amor wejdzie w tą ramę? Koła to 27,5 Z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj
MikeSkywalker Napisano 6 Sierpnia 2017 Napisano 6 Sierpnia 2017 (edytowane) 100mm, pod taką geometrię projektowano ramę i nic nie ugrasz. Edytowane 6 Sierpnia 2017 przez MikeSkywalker Cytuj
Pidzej Napisano 6 Sierpnia 2017 Napisano 6 Sierpnia 2017 (edytowane) Można kupić coś z regulowanym (w warunkach serwisowych) skokiem np. 100-140mm. Zapewne potrzebujesz też prostej sterówki a nie tapered. Przeglądając na szybko stronkę RSa nic spełniającego obydwa te warunki nie znalazłem (poza Reconem ale to taki sobie widelec). Ale jest np. takie coś i podobno nie jest zły: http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/epixon-tr/29-cali_amortyzator-epixon-tr-rl-rc-29-o-15mm-czarny-poysk-2017/722 Edytowane 6 Sierpnia 2017 przez Pidzej Cytuj
Kavoo Napisano 6 Sierpnia 2017 Autor Napisano 6 Sierpnia 2017 Prosta sterówka nie jest problemem bo są tu stery pół zintegrowane i po zastosowaniu odpowiednich sterów da się wsadzić widelec tapered w prostą główkę ramy Cytuj
Kavoo Napisano 7 Sierpnia 2017 Autor Napisano 7 Sierpnia 2017 A gdybym teraz kupił amortyzator Rock Shox (myślę nad modelem reba, recon lub nowy judy gold) w wersji 120mm to w przyszłości da się zwiększyć skok do np 150mm? Bo rebę i recona da się kupić w wersji 150mm. Cytuj
pszemoo Napisano 7 Sierpnia 2017 Napisano 7 Sierpnia 2017 Ale zepsujesz geometrie Talona, zakladajac stery do taperowanej glowki i tak juz podniesiesz troche glowke ramy. Cytuj
phoe Napisano 12 Sierpnia 2017 Napisano 12 Sierpnia 2017 (edytowane) Kup Epixona TR i ustaw go na 100mm. Lub Aurona RC2, też możesz go ustawić na dowolny skok, ale problemem będzie prosta sterówka. Najlepiej jakbyś kupił Aurona RC2 z rurą taper, póki co obniżyć na 100mm + do Talona wrzucić stery z redukcją, a potem jak już będzie nowa rama, to ramę kupić taper i skok zwiększyć. Activia Ci każdy wideł od Sr Suntour ustawi na dowolny skok, nawet wymienia sterówki na proste, ale już lepiej stery z redukcją kupić póki co. Edytowane 12 Sierpnia 2017 przez phoe Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi