Skocz do zawartości

[Rama] Rama do roweru crossowego

FigoiFago

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzisiaj w ramie mojego Unibike Zethosa zlokalizowałem pęknięcie ramy. Nie mam zamiaru bawić się w naprawy, spawanie itp. W związku z tym szukam nowej ramy. Wstępnie wpadła mi w oko taka http://allegro.pl/rama-crossowa-28-mosso-mod-770tb3-20-i6910604013.html Obecnie jeżdżę na ramie o rozmiarze 19" Porównując ja z ramą Mosso 20" różnice są minimalne. Może Wy macie jakieś ciekawe propozycje ram w cenie do 900 zł.

Napisano

Dzięki za link. Nie ma zbyt dużego wyboru ram do crossów. Napisałem do Mosso z prośbą o podanie dokładnej geometrii ram. Od polskiego dytrybutora dostałem informacje, że rama MOD.770TB3 w rozmiarze 18" i przy amortyzatorze o skoku 65 mm. ma przekrok  około 830 mm. Strasznie dużo bo w Zethosie GTS 19" przy amortyzatorze o skoku 63 mm przekrok wynosi 765 mm.

Napisano

Rama Mosso ma o 4 cm wyższą główkę. Trudno to nazwać minimalną różnicą. Unibike musiałby mieć mocno obniżony suport, żeby to choć w części skompensować. Niestety nie podają tej wartości. 

Napisano

Rozglądanie się i przeglądanie tego co jest na rynku nie jest zabronione. Wybór ram do crossa nie jest zbyt duży i pewnie treba będzie kupić to co jest dostępne. Rama MOSSO waży około 1600 gram, ale czekam jak dystrybutor prześle dokładną geometrię.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...