Skocz do zawartości

[czujnik kadencji] sigma 16.12 sts

marpok

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc Pany :)

Takie szybkie pytanie... Wam tez szybko zzera baterie w owym czujnku? Bo u mnie juz dwie padly w tym roku i teraz nie wiem czy ta kadencja jest tak "paliwo zerna" czy ja mialem takiego pecha i trafilem jakies dwie ferelne baterie? Dodam, ze w liczniku i czujnku predkosci jak dotad jeszcze nie wymienialem i nie wykazuja zadnych oznak zuzycia.

Ciekaw jestem Waszych doswiadczen w tej materii ;)

Pozdrower :)

Tx/Rx to w elektronice określenie odpowiednio dla Nadajnik / Odbiornik.

"Tx Low" może oznaczać słaby sygnał z nadajnika jednak w takiej sytuacji chyba jednak licznik nie powinien się z nim synchronizować.

Czujnik kadencji masz normalnie założony na dolnej rurce tylnego trójkąta po stronie "nienapędowej" ?  

Co do samej baterii ...

Nie pamiętam w którym modelu to było ale kiedyś był temat o pomylonym komunikacie słabej baterii.

Licznik twierdził że to w nadajniku a faktycznie chodziło o sam licznik.

Pozdrawiam 

Czujnik jest po stronie "nie napedowej" ale nie na rurce tylnego trojkata, a na rurze dolnej, ale nie wydaje mi sie aby mialo to jakies znaczenie, zreszta przez dlugi czas wszystko normalnie dzialalo...Tak sobie teraz mysle, ze moze rzeczywiscie myli komunikaty i w rzeczywistosci to bateria w liczniku jest slaba, a kadencji nie pokazuje w celu oszczedzania tej wlasnie slabej baterii? Wymienie w takim razie i w liczniku i zobaczymy czy sie cos zadzieje na plus ;)

Dzieki za sugestie...Pozdrower :)

Bateria w liczniku wymieniona, nic to nie dalo, caly czas wyswietla komunikat "low cadence tx". Wyglada na to, ze niestety ale czujnik jest walniety, bo nie wierze, ze mam takie "szczescie" i trzeci raz z rzedu kupilem felerne baterie.

a na rurze dolnej

Dolnej czyli przedni trójkąt dolna rura... ta do której kręci się koszyk na bidon ?

Jeżeli tak to ewakuacja czujnika na dolną rurkę tylnego trójkąta wysoce wskazana. 

Anteny w czujnikach i liczniku są dość mocno kierunkowe aby unikać zakłóceń z czujników obcych.

W Sigmie STS wystarczy czasem tylko montaż licznika na mostku o dużym wzniosie i zaczynają się jaja z komunikacja z czujnikami.

Mi nigdy nie udało się zestroić licznika z czujnikiem prędkości zamontowanym na na tylnym kole aby mieć odczyt na trenażerze.

Jak przesunąłem licznik tak aby łapał kadencję i prędkość nie łapał pulsu i tak w koło Macieju ... :)

Pozdrawiam

Dolnej czyli przedni trójkąt dolna rura... ta do której kręci się koszyk na bidon ?

Dokladnie ta rura, a jeszcze dokładniej ta która biegnie od suportu do główki ramy, bo do podsiodlowej niektórzy tez montują bidon [emoji12]. Nie pozostaje mi nic innego jak tylko sprawdzić to co piszesz i przełożyć go na tylni trójkąt, choć nie rozumiem czemu wczesniej działało a teraz nie ;) No ale z elektroniką różnie bywa także może masz rację.

Dzieki za pomoc i pozdrawiam.

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...