kwinto Napisano 4 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Witam Prszę o pomoc w takiej kwestii. Kupiłem sobie 3 dni temu rower Merida Big.Seven 20-MD z amorkiem SR SUNTOUR 27 XCM HLO 100. Wszysko dzialało dobrze ale skręciłem za mocno amortyzator i teraz mam tylko w stanie zablokowany a kręcenie pokrętłem na prawej goleni nic nie daje i tylko słychać jak przeskakuje. Zdjąłem kapsel, wykręciłem gwint (załączone zdjęcia) ale nie wiem czy i jak mogę jeszcze go przywrócić do stanu działania normalnego? Wiem, że najlepiej byłoby z tym jechać do serwisu ale niestety dzisiaj mają nieczynne a ja jutro jadę na Mazury oczywiście z rowerem więc zależy mi żeby amortyzator jedanak działał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Zdjąłem kapsel, wykręciłem gwint (załączone zdjęcia) ale nie wiem czy i jak mogę jeszcze go przywrócić do stanu działania normalnego? Tzn? Wszysko dzialało dobrze ale skręciłem za mocno amortyzator Jak to skręciłeś za mocno? Samo pokrętło przeskakuje czy pokrętło trzyma się ok a przeskakuje coś w tłumiku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwinto Napisano 4 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 kwinto, dnia 04 Sie 2017 - 08:54 AM, napisał: Zdjąłem kapsel, wykręciłem gwint (załączone zdjęcia) ale nie wiem czy i jak mogę jeszcze go przywrócić do stanu działania normalnego? Tzn? Ok bardziej szczegółówo: zdjąłem pokrętło, wyjąłem sześciokątny prowadnik z otworu wskazanego strzałką na zdjęciu 1, wykręciłem imbusem siwy gwint z goleniwidoczny na zdjęciu 2. A chciałbym po prostu żeby amortyzator działał tzn. dalo się go odblokować bo teraz jedynie jest na stałe zablokowany. kwinto, dnia 04 Sie 2017 - 08:54 AM, napisał: Wszysko dzialało dobrze ale skręciłem za mocno amortyzator Jak to skręciłeś za mocno? Samo pokrętło przeskakuje czy pokrętło trzyma się ok a przeskakuje coś w tłumiku? Przskakuje pokrętło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Albo coś urwałeś albo zniszczyłeś tłumik. Pytaj @Activia, powinien Ci pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 4 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Przeskakiwać może "wihajster" na ząbkach. Z tego co pamiętam element blokady w tłumiku jest metalowy i jest na klucz imbusowy 4 mm. Widzę że masz juz wszystko od góry zdemontowane, wez klucz imbusowy wsadź w otworek i otwórz nim blokadę. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwinto Napisano 4 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Ok dzięki. Możesz rozwinąć nieco bardziej "Pytaj @Activia, powinien Ci pomóc" bo ne wiem o co chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Użytkownik Activia ma autoryzowany serwis Suntour, powinien Ci pomóc. Najpierw zrób to co napisał kolega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 4 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Activia to nick kolesia na forum, który serwisuje i handluje w głównie Suntour'em. Sprawdź w pierwszej kolejnosci czy dasz rade odkręcić blokadę kluczem imbusowym. Jedyne co tam może sie popsuć to tak właściwie samo pokrętło. HLO jest proste jak budowa cepa. Pozdro Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwinto Napisano 4 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 dzięki. jeśli dobrze zrozumialem mam spróbować odkręcić środek (żółta strzałka) względem zewnętrza (czerwona strzałka)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 4 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 W środku na głębokości kilku cm jest śruba z gniazdem na imbus która po wkręceniu zamyka zawór i blokuje widelec. Nie pamietam rozmiaru klucza. Jak demontowałeś pokrętło blokady to wyjąłeś trzpień, który tą śrubą kręcił. Ty zastępujesz trzpień kluczem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwinto Napisano 4 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Dokładnie o taką informację mi chodziło. Bardzo dziękuję za pomoc, urlop uratowany. Pozdrawam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.