Skocz do zawartości

[Błotniki] SImpla - jak przerobić błotniki SDE na SDS ?

proszeorade

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Forumowicze, jako laik kupiłem tani zestaw błotników Simpla (zwykłe, proste za 18 zł kpl), tylko, że przy montażu okazała się że powinienem kupić błotniki SDS, a kupiłem SDE (nawet nie wiedziałem że istnieje takie rozróżnienie). I teraz o ile przedni błotnik jest spoko, o tyle tylny już mniej. Ten dzyndzel z  "zaciskiem" na końcu jest za długi, przez co dociska błotnik do opony, a nie pełni swojej funkcji, czyli stabilizacji.

I teraz nie wiem, czy go po prostu obciąć/ułamać, żeby błotnik trzymał się samej tej metalowej blaszki (kątownika?)? Ale z drugiej strony sobie myśle, że nie po to ktośto tak zaprojektował, żebym to teraz ucinał. Czy jako bardziej doświadczeni koledzy macie może jakieś sprytne pomysły ?

dzięki i pozdrawiam

mateusz

Załącze zdjęcia, może będzie bardziej poglądowo ;)

post-205745-0-68627400-1501786929_thumb.jpg

post-205745-0-03620700-1501786940_thumb.jpg

Napisano

Możesz odciąć ten uchwyt od błotnika. Następnie skrócić go tak aby błotnik nie haczył o oponę. I połączyć np. małym kątownikiem i śrubkami. Druga opcja to przeciąć go parę milimetrów od błotnika tak aby dało się wykonać otwór i zmieścił się łeb śrubki. Połączyć na zakładkę i skręcić śrubą. Mam nadzieję że w miarę jasno opisałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...