Rowerek1 Napisano 3 Sierpnia 2017 Napisano 3 Sierpnia 2017 Najlepiej byłoby do 120zł, ale jeśli różnica jakościowa będzie duża, to do 150zł, do zestawu 9 rzędowego. Nie za bardzo się znam, ale korba 44-32-22 chyba będzie ok i nie ma co wydziwiać z jakimiś innymi ilościami zębów? Obecnie mam SR suntour xct V2 42-32-22.
Kabuz Napisano 3 Sierpnia 2017 Napisano 3 Sierpnia 2017 W tym przedziale cenowym i z takim stopniowaniem jak sobie życzysz, nie będzie żadnych "wodotrysków". Czy będzie to jakaś korba Shimano czy SR to nie odczujesz różnicy. Wszystkie modele będą z mocowaniem na kwadrat. Moim zdaniem wybierz jak CI się będzie podobała . Pozdrawiam.
Tatanka Napisano 3 Sierpnia 2017 Napisano 3 Sierpnia 2017 W tej cenie jest już z octalinkiem http://allegro.pl/shimano-korba-trekking-9rz-fc-t4010-44-32-22-175mm-i6745608039.html http://allegro.pl/mechanizm-korba-shimano-fcm391-fc-m391-44-32-22-17-i6795465344.html Lub nawet zintegrowana oś sie trafia http://allegro.pl/nowa-korba-kellys-race-44-32-22-hollowtech-175mm-i6846187866.html
Rowerek1 Napisano 3 Sierpnia 2017 Autor Napisano 3 Sierpnia 2017 W tej cenie jest już z octalinkiem SHIMANO KORBA TREKKING 9rz FC-T4010 44/32/22 175mm (6745608039) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Mechanizm korba SHIMANO FCM391 FC-M391 44/32/22 17 (6795465344) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Lub nawet zintegrowana oś sie trafia NOWA KORBA KELLYS RACE 44-32-22 HOLLOWTECH 175mm (6846187866) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Dobra... nie mam pojęcia o tych korbach, ale trochę poczytałem i tak - korba octalink w zamierzeniu miała być trwalsza, sztywniejsza(za wikipedią) ale wymuszone zastosowanie jakiś małych łożysk sprawiło, że tak się nie stało, więc niby lepsza a jednak nie? Czy do takiej korby potrzeba zakupić nowy suport, skoro to już nie kwadrat? O zintegrowanej osi nie wiem zupełnie nic - ta oś zastępuje suport czy jak?
Tatanka Napisano 3 Sierpnia 2017 Napisano 3 Sierpnia 2017 Octalink jest trwalszy od kwadratu.Dodatkowo kształt mocowania ramion powoduje że są one sztywniejsze.Suport musi być nowy,ale jeśli zmieniasz korbę i nawet gdyby to była z mocowaniem na kwadrat,to musi być do niej suport o konkretnej długości.Więc obecny niekoniecznie będzie pasował. Rodzaje suportów
Rowerek1 Napisano 4 Sierpnia 2017 Autor Napisano 4 Sierpnia 2017 Octalink jest trwalszy od kwadratu.Dodatkowo kształt mocowania ramion powoduje że są one sztywniejsze.Suport musi być nowy,ale jeśli zmieniasz korbę i nawet gdyby to była z mocowaniem na kwadrat,to musi być do niej suport o konkretnej długości.Więc obecny niekoniecznie będzie pasował. Rozumiem teraz, czyli octalink jest lepszy, ale wymusza zakup suportu - chciałbym tego uniknąć ze względu na kolejny już dodatkowy koszt(korby też nie miałem w planie zmieniać, ale nie mam wyboru) W takim razie jeśli pozostałbym jednak przy nowej korbie na kwadrat, to i tak muszę ją dopasować do obecnego suportu - więc zapytam - czy jeśli posiadam korbę Suntour xct v2 to czy będzie pasowała korba acera-fc-t3010-9rz-175mm-kwadrat? Czy jednak muszę najpierw coś pomierzyć?
Tatanka Napisano 4 Sierpnia 2017 Napisano 4 Sierpnia 2017 Dla pewności trzeba zmierzyć suport.Inaczej nie będzie na 100% pewności czy jest taki suport jaki powinien być dla tej korby.
Rowerek1 Napisano 4 Sierpnia 2017 Autor Napisano 4 Sierpnia 2017 Dla pewności trzeba zmierzyć suport.Inaczej nie będzie na 100% pewności czy jest taki suport jaki powinien być dla tej korby. Można go zmierzyć bez wyciągania go z ramy?
borsooq Napisano 4 Sierpnia 2017 Napisano 4 Sierpnia 2017 Wg informacji znalezionych w internetach pod obecnego Suntoura masz (albo powinieneś mieć) suport 118 mm. Pod FC-T3010 zalecane są 123 albo 126mm Shimano Compatibility
Tatanka Napisano 4 Sierpnia 2017 Napisano 4 Sierpnia 2017 Właśnie z tym ''albo'' może być problem.Zdarza się że fabryczne rowery mają nawet przednie przerzutki teoretycznie niekompatybilne z korbą,ale wciskają to ludziom.
Rowerek1 Napisano 4 Sierpnia 2017 Autor Napisano 4 Sierpnia 2017 Właśnie o tym pomyślałem, żeby nie zdejmować niczego, sprawdzić suntoura i kupić coś takiego samego o preferowanych wymiarach, ale widzę różnice - piszesz o 118mm, a ja znalazłem dla 42-32-22 113mm już sam nie wiem... A ile kosztowałby mnie dobry suport do kwadratu lub takiego octalinka? Może nie byłby taki drogi?
Tatanka Napisano 4 Sierpnia 2017 Napisano 4 Sierpnia 2017 113 jest dla wersji bez v2,więc może być różnica w długośći Octalink powiedzmy za 50 może da sie kupić.Kwadrat za połowę tego. Ale jest jeszcze taki problem,że obecnie masz korbę o pojemności 20T,a chcesz kupić 22T.Jeśli zostaje stara przerzutka,to może byc problem z wyregulowaniem jej.
Rowerek1 Napisano 4 Sierpnia 2017 Autor Napisano 4 Sierpnia 2017 113 jest dla wersji bez v2,więc może być różnica w długośći Octalink powiedzmy za 50 może da sie kupić.Kwadrat za połowę tego. Ale jest jeszcze taki problem,że obecnie masz korbę o pojemności 20T,a chcesz kupić 22T.Jeśli zostaje stara przerzutka,to może byc problem z wyregulowaniem jej. To może rzeczywiście kupić korbę od razu z suportem? Dałbym na to te 150zł, ale nie wiem czy to nie będzie za mało na kwadrat z suportem, bo na zetsaw octalink na bank nie starczy. Nie, akurat przerzutkę przód, tył i manetki również bym zmieniał na 9 rz, także pozostaje mi tylko sprawa tej korby z 42-32-22 na 44-32-22
Tatanka Napisano 4 Sierpnia 2017 Napisano 4 Sierpnia 2017 A koniecznie musisz wymieniać korbę? Bo obecna bez problemu będzie działała z napędem 9rz.O ile jest w dobrym stanie.
Rowerek1 Napisano 4 Sierpnia 2017 Autor Napisano 4 Sierpnia 2017 Korba jest w porządku i wcale nie chciałbym jej zmieniać, ale nie mogę znaleźć przerzutki przedniej 9 rzędowej top swing do niej - większość jest do 44-32-22 a do 42-32-22 to już spory problem, a celowałem w jakieś Deore(o LX można zapomnieć), a nie chciałbym kombinować tylko mieć dedykowane i święty spokój. Znalazłem tylko Shimano FD M610 Deore Przerzutka przednia 3x10 top swing, kompatybilna z dużymi tarczami korb: 40T, 42T - ale to 10rz i nie wiem czy nie będę miał problemu... Chyba, że wystarczy dokupić łańcuch 10 rzędowy żeby mi nie ocierał i wszystko będzie elegancko?
Tatanka Napisano 4 Sierpnia 2017 Napisano 4 Sierpnia 2017 Obecna przerzutka 8rz z łańcuchem 9rz nie powinna sprawiać problemów z ocieraniem.Ale rozumiem że chcesz coś lepszego?
Rowerek1 Napisano 4 Sierpnia 2017 Autor Napisano 4 Sierpnia 2017 Tatanka, chciałbym zmienić cały napęd na 9 rzędowy, bo obecnie mam tylko 7 rzędów i szukam porządnej przerzutki przedniej do wybranego zestawu, jakim jest przerzutka tylna sram x-7, kaseta sram pg-970, nowa piasta, manetki sram x-5 i pozostaje mi do wybrania kompatybilna przerzutka top swing Shimano i myślałem nad Shimano FD M610 Deore Przerzutka przednia 3x10 top swing(kompatybilna z dużymi tarczami korb: 40T, 42T) tylko nie wiem czy będzie dobrze współgrała z korbą 42-32-22 i resztą zestawu, bo to jedyny element dedykowany do 3x10 a nie wiem, czy myk z łańcuchem 10rz rozwiąże problem ewentualnej niekompatybilności
gtb Napisano 4 Sierpnia 2017 Napisano 4 Sierpnia 2017 FD-M610 też nie podejdzie bo ma za małą pojemność. Strasznie kombinujesz , jeśli masz ograniczony budżet to zostaw na razie obecną korbę i przerzutkę a jak odłożysz trochę grosza to wymienisz na coś sensownego (octalink) i w pełni kompatybilnego. P.S. Jesteś pewien , ze twoja piasta przyjmie kasetę 9s ? 7 rzędowy napęd to najczęściej wolnobieg ewentualnie kaseta ale na węższym bębenku (chyba , że kaseta jest założona z dystansem na bębenek 8s).
Tatanka Napisano 4 Sierpnia 2017 Napisano 4 Sierpnia 2017 Popieram kolegę gtb,ale jak musisz,to: Edit.Zmyłka.Szukasz przecież ewentualnie coś dobrego do obecnej korby.
Rowerek1 Napisano 4 Sierpnia 2017 Autor Napisano 4 Sierpnia 2017 Chcę zostawić obecną korbę, ale przerzutkę przednią muszę zmienić, bo moja stara obsługuje do max 8 rzędów. Piasta oczywiście będzie nowa, jak już napisałem powyżej, aby zmieścić kasetę 9 rzędową. To już teraz nie wiem co z tą przerzutką przednią - jaką zakupić, żeby była kompatybilna z resztą zestawu o którym napisałem powyżej?
gtb Napisano 4 Sierpnia 2017 Napisano 4 Sierpnia 2017 Przodu nie obchodzi co jest tyłu. Jedyne co w przedniej przerzutce ma związek tyłem to szerokość łańcucha (w twoim przypadku 8s przerzutki i 9s łańcucha da się pogodzić) , najważniejsze aby była ona parametrami dobrana do parametrów korby i tak masz obecnie u siebie. Śmiało zakładaj graty 9s pozostawiając obecną korbę i przerzutkę bo lepiej to zagra niż kombinowanie z przerzutkami pod korby 9s/10s.
Blue Napisano 4 Sierpnia 2017 Napisano 4 Sierpnia 2017 J/W najprawdopodobniej Twoja przerzutka przednia tak jak i korba przyjmie całą resztę, więc na razie to olej. Jak faktycznie coś nie będzie banglało, to dopiero wtedy zaczniesz kombinować. I jak koledzy radzą, skoro masz 7s, to może być wymagana zmiana tylnej piasty przy przejściu na 9 biegów. Co to za rower?
borsooq Napisano 4 Sierpnia 2017 Napisano 4 Sierpnia 2017 Ja zrobiłem ostatnio rower z korbą fsa tempo z blatami 46/39/28, wiem - dzik. Z tyłu kaseta 9s hg200 + przerzutka xt m750, z przodu przerzutka lx m550. Manetki SunRace m90+m50. Działa super. Policytuj coś. Mam jeszcze na składzie stx fd-mc31. Zacny towar.
Rowerek1 Napisano 5 Sierpnia 2017 Autor Napisano 5 Sierpnia 2017 To dla mnie naprawdę dobra wiadomość, że nie trzeba zmieniać ani przerzutki przedniej ani korby, skoro reszta będzie 9 rzędowa(manetki, przerzutka tył, łańcuch, kaseta i nowa piasta), bo zwyczajnie zaoszczędzę środki. Kombinowałem, bo myślałem, że tak inaczej nie zagra. Po prostu biorąc na logikę, skoro jakaś przerzutka przednia jest dedykowana pod np. 9 rzędów, to chyba po coś ta dedykacja jest i przerzutka dedykowana do 8 rzędów powinna być do zestawu 8 rzędów, prawda? No chyba, ze ta "dedykacja" oznacza jedynie rzędowość łańcucha... Rozumiecie mój tok myślenia? Stąd te wątpliwości. !!Podsumowując!! - żebym miał pewność - moja przerzutka przednia Altus FD-M310 SHIMANO, obsługująca 3x7 i 8 rzędów, będzie współgrała z całą 9-rzędową resztą sprzętu, tak? W takim razie dopytam o jeszcze jedną kwestię, ale już dotyczącą kasety - jest duża różnica między 11-32 a 11-34 oprócz wagi? Mam obecnie 11-34 i tak sobie pomyślałem, czy jej nie zmienić na 32?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.