MikeDozer Napisano 3 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2017 Pacjent to nowy (200km) XCR 100m evo z damskiej wersji Rockrider 540. Dziwna wersja bo niby z tłumikiem olejowym ale bez jego regulacji u dołu goleni a tylko blokadą. Problem taki, że nawet mi ważącemu 73kg sprawiało problemy ugięcie amortyzatora mocniej niż 60mm a co dopiero 50kg kobiecie. Lepiej by było mieć sztywniaka Przy podjeździe pod krawężnik uginał się może na 5mm a sag dla kobiety był nie więcej jak 10mm. Tłumik blokuje i puszcza poprawnie. No ale do rzeczy. W decathlonie dowiedziałem się, że nie ma znaczenia czy rower jest dla kobiety czy mężczyzny, w obu jest sprężyna średnia (co jest bez sensu, powinna być miękka). Przed zakupem nowej sprężyny chciałem samemu spróbować coś zmienić a więc wyjąłem sprężynę. Przy okazji sprawdziłem tłumik i działa bardzo ładnie (bez sprężyny) i jest książkowe 100 mm skoku. W sprężynie był elastomer - wyjąłem. Jest poprawa w "miękkości" sprężyny ale nadal nie mogłem dobić więcej jak 65 mm. Wyciąłem twardą gumę termokurczliwą o symbolu Sumitube NHR2 -F- fi28.0 i jest bardzo dobrze! Niestety czego się można było spodziewać, zaczął się hałas przy uginaniu amortyzatora. Teraz pytanie: czy ktoś stosował jakąś inną miękką gumę termokurczliwą i mógłby się podzielić symbolem jej, ewentualnie czy znaleziono jakieś inne rozwiązanie na stuki. Może znacznie więcej smaru? Czy brak tej gumy może powodować jakieś komplikacje poza brakiem hałasu? Przy sprężynach dostępnych do kupienia nie widać osłony z gumy a nie jest ona dostępna osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2017 Bez tego będzie Ci właśnie hałasował. Kup zwykła koszulkę termokurczliwą i podgrzej lekko suszarką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeDozer Napisano 3 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2017 Rozumiem, ale takie zwykle termokurczliwe na przewody sa bardzo sztywne i wyjdzie na jedno. Musze gdzieś znaleźć taką bardzo miękką i giętką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 3 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2017 Przezerwatywę naciągnij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kysu Napisano 3 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2017 Proponuję kupić miękką sprężynę u "activia sgl". W ogóle robię oczy, że zdjęcie temrokurczu cokolwiek zmieniło - jak dla mnie placebo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeDozer Napisano 3 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2017 (edytowane) o! jeśli coś wygląda głupio ale działa to nie jest głupie! Najlepsza byłaby chyba jakaś cienka gąbka lub neopren ale pewnie spadną z czasem :/ Też mi się wydawało, że to będzie placebo ale po każdej modyfikacji sprawdziłem ugięcie całym ciałem z użyciem standardowo trytyki i pomiarem suwmiarką i tak wyszło. Może ta gumka była jakaś felerna i stwardniała dunno. Na dzień dzisiejszy nie widzę potrzeby zmiany na miękką sprężynę, może za jakiś czas. Edytowane 3 Sierpnia 2017 przez MikeDozer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2017 Ja bym nałożył 3-4cm koszulki i wrzucił dużo smaru, nie powinno wtedy "dzwonić". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeDozer Napisano 10 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 W tym sezonie jednak chciałem wymienić na delikatniejszą sprezynę. wg strony suntora amor to Serial number: Series: XCR32, Year: 2016, Name: XCR32 DS-LO 27.5 TS 260/0 Production date: 2016 niby u Activii to ten http://activia.sgl.pl/cena/czaci-zamienne/sprazyny-i-podzespoy/sprazyny_sprezyna-miakka-do-xcr-rllo-32mm-27529-cali-100mm/1634 Niestety w rozmowie Activia proponuje mi przyjazd i przymiarkę, co jest bardzo sensowne ale niestety nie wykonalne Niby stockowo już miękka sprężyna jest, choć wg deca jest to średnia. Co robić, jak żyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Napisze do chłopaków z Taiwanu, Może jakoś ci pomogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danielasty Napisano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 (edytowane) sprzedaj xcr i kup używkę powietrzniaka, np Manitou w wersji z gąbkami - full retro, skok 80mm ale powietrze ;D Ja do swojego rockridera kupiłem marzocchi air 80mm z 2002 roku za bezcen, szkoda że zabrakło mi 1,5cm rury ... Edytowane 10 Kwietnia 2018 przez Danielasty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeDozer Napisano 10 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Najpierw kupic używkę powietrznika a potem sprzedać XCR. Żona chce jeździć Zacznę pewnie polować na coś, byleby łatwo dało się serwisować w warunkach domowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danielasty Napisano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Tzn musisz sobie policzyć ile Cię to wyniesie i czy jest sens finansowo. Ja miałem marcoka kiedyś z 2008 roku był mega twardy. Dorobiłem sprężyne w firmie się tym zajmującej za 30zł, z tym że jak założyłem to miałem 40mm sagu ;D bo robili na oko. Ew poszukaj starego epicona - nie epixona, czasem się szwęda po alledrogo za fajne pieniążki do tego ma to powietrze i sporo części wymiennych u Activii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nemo2009 Napisano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Czemu używkę ? Może nowy http://allegro.pl/amortyzator-as01-27-5-raidon-xc-rlr-air-manetka-2k-i7228038776.html Też się nad nim zastanawiam. Kupiłem do swojego roweru też XCR ze wszystkimi bajerami.Niestety też jest za twardy dla mnie.ja ważę 65 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi