Skocz do zawartości

[Kompatybilność kół z kasetą] Marka model-problem z niczym

Konrad205

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć za niedługo chciałbym złożyć rower z samemu dobranych części. Mam problem z kołem ponieważ przy niektórych pisze że są kompatybilne tylko z kasetą 7,8,9 rzędów a przy niektórych nic nie pisze. Chciałbym koła rozmiaru 26 które są kompatybilne z 11 rzędową kasetą w cenie do 150 zl. Prosiłbym kogoś z was o podanie linka do takich kół. Bardzo dziękuję za każdą pomoc.

PS.Planuje napęd 1x11 i hamulce tarczowe

Napisano

Jeśli to ma być dobre koło to w okolicach 250 zł. Mam nadzieję , że mówimy tylko o tylnym kole za 150 zł , bo komplet za 150 to będzie porażka. Ja kupiłem koło pod kasetę tanio i po 3 k km bębenek generalnie do wyrzucenia się nadaje , nowego do joytecha nie ma , więc znów będę koło zmieniał :P 

Napisano

Słabo, przyjacielu, z tym kołem. Na olx znalazłem na szybko dwa ogłoszenia, ale byś musiał dopytać o bębenki.

W tej cenie dostać dobre 11s - musisz naprawdę polować na okazję.

https://www.olx.pl/oferta/kolo-tyl-26-single-track-deorecn-spoke-dartmoor-saint-novatec-CID767-IDnMkhY.html#12b395b09a

Nie lubię takiej niedbałości - ze zdjęć i opisu nie wynika za wiele.

https://www.olx.pl/oferta/kolo-tyl-mavic-x317disc-26-cali-piasta-author-CID767-IDdNiAx.html#12b395b09a

To wygląda ciekawie, ale obstawiam na 99% bębenek 8, 9, 10s

Pozdrawiam!

Napisano

No tak.

W tym temacie o MTB.

Tylko sam napisałeś, że 11 wejdzie, ale złapie tylko 3/4 gwintu.

Mnie osobiście takie rozwiązanie nie przekonuje, nawet jeśli jakimś cudem to bezpieczne.

Ale ja jestem pedantyczny, dla mnie jak coś ma gwint 1cm to ma być wkręcone na głębokość 1cm a nie 75mm.

No ale ad rem: mam aktualnie na mój bębenek założoną kasetę 10-rzędową Shimano bez podkładki i hipotetycznie zmieniam sobie na 11 rzędów. Muszę zmienić bębenek, muszę żyć ze świadomością, że mam niedokręcony kapsel czy po prostu zakładam 11, bo pasuje? :icon_confused: 

Napisano

W tamtym temacie był miks piast MTB i części z szosy, wtedy różne cuda się dzieją .

W MTB 8-11 to jest to samo , jedyny problem o którym wiem, to to że największa koronka opiera się o szprychy . Dotyczy jakiegoś Novateca z tego co kojarze, i wtedy rzeczywiście nie założysz kasety 11. A poza tym to wszystko pasuje

W szosie jest z lekka inaczej, bębenki 11 są szersze o te 1,85mm , więc przy wymianie napędu albo nowy bębenek ( o ile jest dostępny do Twojej piasty ) albo nowe koło . 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...