Skocz do zawartości

[kierownica] zamiana z ritchey comp 580mm na 720/750mm

andmajk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Posiadam rower KROSS Level A8 z 2011 roku i jest tam wąska kierownica ritchey comp 580 mm z rogami, jako, że mam 193 cm wzrostu to niestety robi mi się przeprost w łokciach i dostają one mocno w kość i przestało być to komfortowe. Zacząłem rozmyślać zamianę na kierownice szerszą i teraz pytanie - jaką? Zaproponowano mi w BikeManie kierownice giant connect 750 mm - nie wiem czy to dobry wybór?

Byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc w doborze, rozmiar mostka to 31.8mm. Chciałbym się zmieścić w budżecie do 150 zł - klasa podobna do tego obecnego ritcheya.

Dziękuję !

Napisano

Comp od Ritchey'a to najniższa seria ich produktów , w tym budżecie dostaniesz lepszą np. PRO Koryak  . Musiałbyś jeszcze zdecydować co do kilku parametrów (wznos , kąt gięcia) .

Napisano

Dzięki za podpowiedz.

PRO Koryak mówisz o takiej ? https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/kierownice-rowerowe/mtb/p,kierownica-koryak-low-rise-31-8mm-720mm-8mm-czarna-pro,557681.html?skad=googlepla&gclid=CjwKCAjw8IXMBRB8EiwAg9fgMHSHByhBYJATky42eP_32T6eyRIHbL0ghT2zMgyPVRq7DzxJhDgBqRoCpusQAvD_BwE

Tam wznos jest 8mm oraz gięcie 9 stopni

A co z tą kierownicą od Gianta? W ogóle olać temat? jej koszt to 159 zł w sklepie BikeMan

Napisano

Szerokość kierownicy dobiera się do szerokości naszych ramion, więc pośrednio dotyczy to naszego wzrostu.

Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Jeżeli chodzi o szerokość kiery z rogami, do kółek 26" na Twój wzrost nie brałbym więcej jak 660-680mm.

Oczywiście dochodzą inne parametry jak podał GTB, czyli wznios, kat gięcia, długość mostka, itd oraz budowa fizyczna.

Napisano

No właśnie chłop ze mnie dosyć potężny, 6 lat temu ta kierownica mi nie przeszkadzała, a teraz jest to bardzo uciążliwe. Generalnie mało jest tych kierownic stacjonarnie żeby przymierzyć.

Znacie może jakiś dobry sklep w wwa żeby podjechać i sprawdzić co może pasować dla mnie? Ja obdzwoniłem wszystkie sklepy z okolicy i albo nie mają w ogóle kierownic albo jakieś szajsy za 30 zl ale o szerokich można zapomnieć - dzięki!

Napisano

Funn Flame on 710. Ostatnio kupiłem za 140 zł z przesyłką. Waży 190-200g.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...