k4mciiu Napisano 2 Sierpnia 2017 Napisano 2 Sierpnia 2017 Witam. 2 miesiące temu kupiłem w lokalnym sklepie rower Giant ATX 2 2017. Wszystko fajnie świetnie - sprzedawca wytłumaczył mi, że muszą się dotrzeć hamulce - mówię "ok"... Niestety kiedy po miesiącu się "dotarły" (tzn. z "szorowania" dźwięk przerodził się w piszczenie) strasznie się zdenerwowałem. Postanowiłem pojechać do sprzedawcy i powiedzieć mu o tym - on powiedział, że nic nie może na to poradzić, więc wziąłem to na własną rękę - rozebrałem koła. Następnie wyszorowałem papierem ściernym (kupując go poprosiłem sprzedawce o najbardziej "śliski" jaki ma - on dał mi taki z napisem "PS 30, P 100") klocki od hamulców. Na koniec czystą szmatką wytarłem klocki i tarczę spirytusem - niestety to nie pomogło Myślałem jeszcze nad lekkim wyszorowaniem tarczy, ale obawiam się że papier ścierny ma za grube ziarna... Macie jeszcze jakieś pomysły na to, aby hamulce przestały piszczeć? Z góry dzięki za pomoc
Mod Team Puklus Napisano 2 Sierpnia 2017 Mod Team Napisano 2 Sierpnia 2017 Wszystko fajnie świetnie - sprzedawca wytłumaczył mi, że muszą się dotrzeć hamulce - mówię "ok"... To mu wytłumacz że ze jak ci tego nie naprawi to wpadniesz z rzecznikiem praw konsumenta, to od razu zmieni ton i stwierdzi że tak nie powinno być. on powiedział, że nic nie może na to poradzić Zwracałeś uwagę już w dniu zakupu - więc sprawa jak najbardziej gwarancyjna. Macie jeszcze jakieś pomysły na to, aby hamulce przestały piszczeć? Złożyć w ofierze sklep złemu demonowi cyklowemu który sprawi, dzięki ofierze, iż hamulce przestaną piszczeć .... A tak na poważnie, jak masz klocki żywiczne, możesz je wyrzucić. Kup najlepiej metaliczne. Tarcze wyczyść mechanicznie, by nie było w zakamarkach brudu. Następnie, ja czyszczę w płynie do mycia naczyń. Z płynu należy wypłukać naprawdę dobrze. Baaardzo dobrze by ani odrobina płynu nie została na tarczy. Następnie papierem ok 100-120 przetrzeć powierzchnie i zamontować wszystko razem z nowymi klockami. Powinno pomoc. Przy wyjmowaniu klocków sprawdź czy przypadkiem nie są mokre od strony tłoczków, jak są - reklamacja.
k4mciiu Napisano 7 Sierpnia 2017 Autor Napisano 7 Sierpnia 2017 Dzięki za odpowiedź... Nie zrozumiałeś - tarcze na 100% są "czyste". Jakim dokładnie papierem ściernym przetrzeć tarcze?
Marcin86Poznan Napisano 7 Sierpnia 2017 Napisano 7 Sierpnia 2017 Wymień klocki. Kolega kupił nowe żywiczne i rower piszczał..... , po namowach pojechał do sklepu, zmienił nowe na nowe i cichutko.
k4mciiu Napisano 7 Sierpnia 2017 Autor Napisano 7 Sierpnia 2017 W sumie na razie nie chcę nic w nim wymieniać, bo jest on chyba cały nowy...
kipcior Napisano 7 Sierpnia 2017 Napisano 7 Sierpnia 2017 Piszczące hamulce potrafią dawać czadu, a to świetnie działa na ludzi łażących tam gdzie nie powinni. Nie irytuj się tylko korzystaj Albo zmień klocki, w końcu jak się jeździ to i tak je trzeba w miarę często wymieniać, a nie kosztują majątku.
Mod Team Puklus Napisano 7 Sierpnia 2017 Mod Team Napisano 7 Sierpnia 2017 Nie zrozumiałeś - tarcze na 100% są "czyste". A skąd ta pewność ? Jak piszczy to znaczy że i tarcza i klocki nie są.
Dokumosa Napisano 8 Sierpnia 2017 Napisano 8 Sierpnia 2017 Jak tarcze proste i tłoczki w zaciskach pracujące w miarę symetrycznie to poprawne ustawienie zacisków względem tarcz powinno zapewnić ciszę podczas jazdy. Zapiszczeć mogłoby w ostrzejszym/szybszym zakręcie albo podczas hamowania.
zekker Napisano 10 Sierpnia 2017 Napisano 10 Sierpnia 2017 tzn. z "szorowania" dźwięk przerodził się w piszczenie To piszczenie, to wycie co płoszy wszystko z okolicy, czy takie wysoko tonowe metaliczne i w sumie niezbyt głośne?
k4mciiu Napisano 17 Sierpnia 2018 Autor Napisano 17 Sierpnia 2018 Odświeżam, problem nadal występuje... Po wyczyszczeniu tarcz i klocków benzyna ekstrakcyjną cisza jest na około 5 km (wtedy gdy hamulce nie hamują tak dobrze jak wtedy gdy piszczą) później znowu to samo, czyli pisk.
Kowal1986 Napisano 26 Sierpnia 2018 Napisano 26 Sierpnia 2018 Benzynka ekstrakcyjna nie nadaje się do hamulców. Zostawia tłustą warstwę i dlatego Ci nie piszczały i nie hamowały przez pewien czas
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.