Skocz do zawartości

[piasta] wymiana z JY-D142DSE - na co innego?

krossb3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Obecnie tylnia piasta JY-D142DSE troszkę już kuleje. Kulki łożyska maja już niewielkie wżery, konusy też już są lekko zmęczone.... Pod kaseta po jej obróceniu czuć i słychać zgrzytanie - jakby był do środka dostał się piach. Całe koło podczas obrotu też już mam problem ze swobodnym obracaniem się ale tragedii nie ma. Serwis piasty, czyszczenie i nowe smarowanie nie przyniosły poprawy.

JY-D142DSE - to piasta z segmentu raczej "ekonomicznych".  Mają na uwadze powyższe to piasta jest do wymiany i tu pytanie: z racji tego, że nie jeżdżę jakość tam ekstremalnie (raczej umiarkowana jazda na MTB)  czy jest sent kupować JY-D142DSE czy polecicie mi coś  "ciut" lepszego za rozsądne pieniądze?

Z góry dziękuje za wasze opinie i sugestie!

Napisano

Myślałem tak o czymś do 150 PLN... Ale jeśli ta Novateca D042SB jest warta grzechu to nie widzę problemu żeby nie dorzucić parę złociszy ;-)

Napisano

Znajdziesz i za 150-160 zł myślę.

Jeśli nie liczysz gramów, a chcesz mieć bezobsługową piastę, to polecam Novateca.

Chyba, że ktoś poleci coś innego...

P.S. Sugerując się nickiem i modelem piasty, pewnie jeździsz Krossem Level B3.

Ja miałem Levela R6 z tymi samymi piastami i wymieniłem je na komplet D042SB+D041SB. I do momentu sprzedaży nie musiałem do nich zaglądać.

Napisano

A te z Novateca to jak czytam dobrze się sprawuję, mają dobre opinie

Jak to łożyska maszynowe.

Ja u siebie zauważyłem ogromną różnicę w płynności kręcenia się koła po zmianie.

Napisano

Tylko czy warto do takiej obręczy dawać nową piastę i szprychy?

Kulki to sprawa groszowa, do tego zrób serwis bębenka. Zakatuj koła do końca a w międzyczasie zbieraj na coś lepszego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...