Skocz do zawartości

[Ochraniacze] na buty

Kielon87

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w planach kupić jakieś ochraniacze na buty na jesień, ale jako, że mam białe buty chciałbym też ich używać w okresie letnim podczas deszczów.
Czy poniższe ochraniacze całkowicie puszczają wodę i będę miał saunę w środku czy przy niewielkich opadach dadzą rade uchronić buty przed wilgocią i błotem?
Ktoś takich używa, nie rozlecą się po 2 razach?
Czy np. te pierwsze na deszcz, a drugie na okres chłodniejszych dni?
W sumie interesują mnie te z drugiego linka.
Dzięki za odp.

http://allegro.pl/ochraniacze-pokrowce-na-buty-kolarskie-sidi-roz-xl-i6641022929.html

http://allegro.pl/ochraniacze-na-buty-sidi-jaskrawe-xl-42-43-44-i6869692382.html

Troszkę zaglądałem do sklepów itp. i zauważyłem, że są ocieplane na zimę, typowo na deszcze i właśnie te, które pokazałem/pokazaliście w linkach - od wiatru/kurzu.
Kupiłem dziś drugie buty - w sumie takie same jak mam tylko, że czarne - tak np. na jazdę w terenie, żeby nie było szkoda białych.
Zastanawiam się nad tymi sidi, gdyż podczas deszczu nie będą chroniły całkowicie od wody, ale nie będzie się lało bezpośrednio na but/stopę.
Z Ali nigdy nic nie zamawiałem, musiałbym zobaczyć jak to funkcjonuje.
Ogólnie kupiłbym dwie pary.
Domyślam się, że długa żywotność to termin obcy tym ochraniaczom, ale potrzebuję ich do jazdy typowo w mieście.
Dzięki za podpowiedzi.

• 1 rok później...

Minął rok, ale dołącze się do tematu, czy z tymi ochraniaczami nie jest trochę tak, że na jednym się nie skończy i wzależności od temperatury i warunków, prędzej czy później należy się zaopatrzeć w kilka? Rozważam dwa ochraniacze do moich butów, bontrager espresso, które całkiem nieźle się sprawdzają w chodzeniu:)
Pierwsze to neopronowe POC AVIP, które podobają się za "widoczność", ale nie wiem czy nie są za delikatne. Drugi model, który sprawia wrażęnie pancernych ale niestety dla mnie są czarne to ENDURA MT500. Czy ktoś używał tych POC AVIP, albo może polecić coś równie widocznego co POC a i mocnego jak ENDURA?

Możesz sobie żonglować ochraniaczami ile tylko chcesz, tylko IMHO o ile na wiosnę lub jesień ma to sens (letnie buty + neoprenowy ochraniacz) ewentualnie coś lekkiego od deszczu w lato, o tyle na zimę nie ma nic lepszego niż zimowe buty. Reszta to półśrodki.

4 godziny temu, m0d napisał:

Możesz sobie żonglować ochraniaczami ile tylko chcesz, tylko IMHO o ile na wiosnę lub jesień ma to sens (letnie buty + neoprenowy ochraniacz) ewentualnie coś lekkiego od deszczu w lato, o tyle na zimę nie ma nic lepszego niż zimowe buty. Reszta to półśrodki.

Zapewne masz racje, ale dopiero zaczynam gromadzić rowerową odzież, i zimowe buty zostawiam sobie na przyszły rok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...