Skocz do zawartości

[Giant Tourer CS 2 2014] Modernizowac czy kupi nowy?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po doświadczeniach z góralem szukałem roweru który zapewni mi wygodną pozycję podczas jazdy.

Padło na model Tourer firmy Giant - jest bardzo wygodny i był w dobrej cenie.

https://www.giant-bicycles.com/pl/tourer-cs-2-2014

Rower ma jednak pewien mankament - jeżdżę mniej więcej 40% asfalt i 60% las. I na tych leśnych ścieżkach, takich słabo utwardzonych rower zachowuje się fatalnie jazda na nim to męczarnia.

Chodzi mi po głowie sprzedaż roweru i zakup jakiegoś crossa  to najprostsze rozwiązanie ale z drugiej strony nie chciałbym rezygnowac z wygody jaką daje Giant gdy jedzie się po przyzwoitym terenie.

Można w nim coś zmieni żeby poprawi jego zachowanie na gorszych , piaszczystych drogach ?

Wymiana opon przyniesie jakąś poprawę, jeżeli tak to jakie zastosowac?

Od razu napiszę że przerzutka planetarna jest ok, bardzo mi pasuje.

Wie wymienia czy próbowac coś robic?

A w czym ci cross "poprawi" zachowanie roweru na piachu ?? opony będzie miał bardzo podobne...

Czego tak naprawdę ci brak ?

Myślałem że nieco niższa rama w crosie będzie miała wpływ na stabilnośc roweru.

Ten jak pisałem jest bardzo niestabilny na słabo związnym podłożu, byle piasek i się kładzie. Żona przejezdża ten sam piach na crossie bez najmniejszego problemu a opony ma tej samej szerokości. Wysokośc ramy może miec na to wpływ? (wyżej położony środek ciężkości)

Poza tym jest mało zwrotny ominięcie kałuży na leśnej drodze to za każdym razem wyzwanie :D

Czy można jakoś w nim te własciwości porpawic?

Zacząłbym od opon (jakie są w rowerze żony?), bardziej terenowych, z agresywnym bieżnikiem

np.

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/opony-detki/opony-rowerowe-28-cali-622/p,schwalbe-opona-smart-sam-performance-28-2017-schwalbe,651299.html

Kosztem jest większy opór i zużycie takich opon na asfalcie.

Inna sprawa, że na piach nie ma mądrych, każdy amator turysta unika, niezależnie czy pod nim "góral" czy "cross".

Jeździłem crossem na Schwalbe Road Cruiser, na suchy teren wystarczą, groźnie robi się na błocie. Na piachu - zdążyć z miękki (lekkim) przełożeniem i ... jakoś to będzie - przejadę, albo utknę, jak większość towarzystwa ;)

Edytowane przez yarad