Skocz do zawartości

[kaseta] Sprzęt do zdjęcia kasety

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
czy takim zestawem ściągnę kasetę shimano hg?

Nie.

Potrzebujesz takiego klucza: http://allegro.pl/klucz-do-kaset-shimano-hg-bike-hand-yc-126-i6064011553.html

Ten podany przez Ciebie jest do suportu. Tytuł ogłoszenia wprowadza w błąd, ale w treści już znalazłbyś odpowiedź.;) Trochę samodzielności!

Bacik może być, chociaż ten od BikeHand jest bardzo "plastyczny" i potrafi się wyginać przy mocno skręconej kasecie.

Co z bębenkiem? Chciałbym go wymienić potrzebuję jeszcze jakiś dodatkowy klucz?

Zależy, jaką masz piastę. W większości są zbudowane podobnie, ale możesz mieć coś super-hiper-pro, albo odwrotnie - jakiś bardziew za parę złotych. Poszukaj na YT filmów - wszystko jest tam ładnie pokazane, łącznie z niezbędnymi narzędziami.:)

Swoją drogą - skoro nie wiesz, jak wybrać odpowiednie narzędzia, chcesz zabierać się za serwis bębenka? Cóż...pozostaje mi życzyć powodzenia! :teehee:

Napisano

Swoją drogą - skoro nie wiesz, jak wybrać odpowiednie narzędzia, chcesz zabierać się za serwis bębenka? Cóż...pozostaje mi życzyć powodzenia! :teehee:

Właśnie tytuł wprowadzał mnie w błąd, dzięki za linki.

W rodzinie mamy 4 rowery do serwisowania, jak najwięcej chciałbym robić samemu. Swoją przygodę zacznę od ściągnięcia/wymiany kasety... 

... a potem zobaczymy gdzie polegnę :)

pozdrawiam

Napisano

To był żart. Mam specyficzne poczucie humoru. :)

Oczywiście życzę Ci powodzenia i sukcesów serwisowych (oraz oczywiście porażek, bo to z nich wyciąga się wnioski i w przyszłości nie popełnia tych samych błędów). Jak to mówią "Nie od razu Rzym zbudowano".

Ja również wszystkiego uczyłem się sam, a teraz serwis odwiedzam tylko na centrowanie kół. ;)

Napisano
Jak chcesz - możesz kupić klucz opisany w artykule. Możesz go też zrobić samemu.

U mnie bieżnia jest tak dokręcona , że bez dedykowanego klucze jej nie ruszę , może tak być w sporej części piast joytecha na przykład.

Ja również wszystkiego uczyłem się sam, a teraz serwis odwiedzam tylko na centrowanie kół.  ;)

Czyli sam nie jestem :D

Napisano

na wsElki wypadek wd40 w zasięgu ręki jakby kaseta była dopytowan prze zjakiegoś siłacza

co do batu i klucza to warto stawiać na długie; ja mam takie amatorskie i się czasem muszę nieźle zrypać zanim kasetę ruszę

Napisano

U mnie bieżnia jest tak dokręcona , że bez dedykowanego klucze jej nie ruszę , może tak być w sporej części piast joytecha na przykład.

W większości nowych Formula też jest tak samo, w Quando też poległem. Ale odkąd poczytałem Parktoola na ten temat to moja opinia jest taka:

a) bębenek serwisuje się prewencyjnie co roku, a nie wtedy jak już nie działa

B)  rozkręcanie bębenka wcale nie jest potrzebne do serwisu, o ile robi się to zgodnie z pkt. a oraz instrukcją Parktoola, a do środka po prostu Rohloff (chyba, że ktoś lubi głośne bo Rohoff wycisza konkretnie, mimo iż w płynie, oczywiście do zewnętrznych kulek i taj jest dostęp po wyjęciu uszczelki - stosuje na nie oryginalny smar Shimano do bębenków i wolnobiegów)

c) najgorsze co można zrobić to wykrzywić uszczelnienie kulek piasty. Co z tego, że bębenek śmiga, skoro w kulkach piasty wiecznie woda i brud a one są 10x częściej używane i obciążone niż kulki w bębenku.

A najważniejsze - kol. Bast84 pisał o WYMIANIE bębenka a nie o serwisie. (do TheJW)

-----------------------

Czyli sam nie jestem :D

A ja już nawet centruje sam :-)

Napisano

Dzisiaj ściągnąłem kasetę, czy dobrze wnioskuję że mam bębenek zintegrowany z piastą? 9bdf20b6700832842b8e62f6792844e2.jpgcfe15dd1a113c310d9d7aa92cd6cf85e.jpg

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Skąd taka myśl? Od strony tarczy jest sruba na imbus głęboko w środku. W przypadku Shimano imbus 10 , joytech 12 mm.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Oczywiście, że masz rację, to jest nierozbieralne. Producent smołą wypełnia całą piastę, skleja bebenek z korpusem i czary modły nie pomogły, nie da się tego wyczyścić i odkręcić. Zasmołowany monolit!!!

PS. Chryste, co za herezje. Wyczyść ten zylc to się doszukasz miejsca, w które się wkłada klucz do bębenków. Kupny lub samorobny - z płaskownika.

Skoro wyciągasz takie wnioski w kwestii bębenka to już widzę jak składasz piastę...

Napisano

Dzięki za odrobinę sarkazmu :) wszystkie filmiki które oglądałem na YT prezentowały demontaż za pomocą imbusa, stąd moje pytanie. Pozdrawiam

Napisano

Dzięki za odrobinę sarkazmu :) wszystkie filmiki które oglądałem na YT prezentowały demontaż za pomocą imbusa, stąd moje pytanie. Pozdrawiam

Na bank. Nie myl odkręcenia bębenka od piasty od jego serwisu. Do serwisu się bębenka nie odkręca od piasty, bo i po co? A do wymiany się bębenek odkręca od piasty bo się go wymienia, za to nie trzeba klucza do jego rozkręcenia. QM?

Napisano

Panowie pierwszy indywidualny serwis (jestem rozdziewiczony) , bębenek wymienię na nowy. Ściągnę go jutro, z tego co wczesnej widziałem to odkrecalo się go od strony kasety. Dzięki za informację które mnie nakierunkowaly na dalsze "etapy"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...