Skocz do zawartości

[zabezpieczenie] Najtańsze rozsądne, preferowany łańcuch

funshy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, planuję zakup Eriesa Cross Disc i wypadałoby go czymś zabezpieczyć jak będzie zostawał na chwilę bez opieki.

Rower będzie zostawiany na kilka godzin przed uczelnią z monitoringiem, czasem jak będę szedł do sklepu to też go na chwilę przypnę ale to raczej nie dłużej niż jakieś 30-60 min oraz przed siłownią przy oknie także jako taki podgląd będzie.

Nie chcę inwestować nie wiadomo ile, bo jednak jak wspomniałem wyżej miejsca są raczej bezpieczne i w większości przypadków monitorowane (choć najciemniej pod latarnią ;))

Z zabezpieczeń w grę wchodzi raczej łańcuch i u-lock z czego bardziej przemawia do mnie pierwsza opcja, oczywiście przechowywana w plecaku.

Trochę się wstępnie rozeznałem i znalazłem takie dwa, które chyba nie są tragiczne:

http://allegro.pl/oxford-gruby-lancuch-z-klodka-heavy-duty-1m-of157-i6668675450.html

http://allegro.pl/zapiecie-axa-basta-cherto-compact-95-red-fv-kr-i6908056122.html

Co sądzicie ? Rower nie będzie nigdy zostawiany na noc poza domem czy garażem. Może i nawet po zmroku nie będzie przypinany, tylko za dnia.

Napisano

Najsłabszym punktem tych łańcuchów jest zamykanie. Niedawno widziałem przeciętego Abusa, ochrona oceniona jako 4/10 kosztował coś około 100zł. Awarii uległ zamek i właściciel musiał go przeciąć. To co było oblane plastikiem to cienki pręcik. Zapięcie padło po niecałej minucie.

Napisano

@rowerzysta01

Któryś konkretny czy oba ?

@lewocz

No wiadomo, że jest to jakby nie patrzeć pewniejsze ale mamy też ograniczenie związane z miejscami gdzie można przypiąć.

Z tego co widziałem to U-locki też zaczynają się od 100zł takie w miarę polecane, a tu taki okaz w tej cenie :D ?

Napisano

@rowerzysta01

Także wybór pada na niego. Cenowo też troszkę lepiej wychodzi.

Dzięki wszystkim za pomoc, lecą plusy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...